Stop met jezelf te vergelijken met anderen, je bent uniek

Als je het gevoel hebt dat je omgeving je onder druk zet om je aan te passen of te veranderen, is het misschien tijd om te erkennen en te waarderen wat je uniek maakt. Iedereen is wel ergens goed in. Weet jij waar je sterke punten liggen?
Stop met jezelf te vergelijken met anderen, je bent uniek

Laatste update: 02 augustus, 2022

Het maken van vergelijkingen hoort bij het mens-zijn, want we kijken naar anderen als ons referentiepunt. Vergelijkingen worden echter ook vaak voor andere, minder constructieve doeleinden gebruikt. Jezelf vergelijken met anderen heeft geen zin.

Deze negatieve soorten vergelijkingen kunnen je het gevoel geven dat je onvoldoende, gebrekkig of waardeloos bent, waardoor je gevoel van eigenwaarde in gevaar komt. Wat er gebeurt is dat je uit het oog verliest dat, hoewel niet iedereen goed is in hetzelfde, iedereen toch ergens goed in is.

Helaas heeft de maatschappij de neiging naar homogenisatie te streven. Net zoals er ideale esthetische canons zijn waarin we allemaal geacht worden te passen, zijn er ook vaardigheden, houdingen en persoonlijkheidskenmerken die op de een of andere manier van ons verlangd worden. Er lijkt geen ruimte te zijn voor verscheidenheid, ondanks het feit dat het zo’n verrijkende praktijk is.

Vrouw denkt na

De heterogeniteit van de deugd

Zoals we al eerder zeiden, is de sociale druk om ons allemaal aan bepaalde canons te laten aanpassen duidelijk. In feite is, naast andere factoren die daartoe bijdragen, een meer homogene maatschappij gemakkelijker te controleren en stelt ze minder uitdagingen.

Dit begint en blijkt duidelijk, tijdens de schoolperiode. Het huidige onderwijsparadigma is namelijk nog steeds gebaseerd op het klassieke schema van herhalen en memoriseren. Zo krijgen kinderen die op deze gebieden uitblinken betere cijfers.

Daarentegen worden kinderen die misschien actiever en creatiever zijn en die moeten experimenteren om te leren, als ongeschikt of onintelligent weggezet. Hetzelfde gebeurt met vakken. Het maakt niet uit hoe goed een kind in muziek kan zijn als het niet uitblinkt in wiskunde.

Deze tendens zet zich het hele leven voort. Er is een algemeen pad uitgestippeld waar je je aan moet houden als je erkend wilt worden. Studeren aan goede universiteiten, een stabiele baan hebben, en een traditioneel gezin vormen zijn de voornaamste verwachtingen die op je afkomen.

Daarom dragen degenen die zichzelf onderwijzen, die zich op eigen houtje creatief vertakken, of die er zelfs voor kiezen alleenstaand te blijven, voortdurend de last van vergelijking en het idee dat ze ‘mislukkelingen’ zijn.

Stop met jezelf te vergelijken met anderen

Deze sociale processen (Engelse link) hebben een belangrijk effect op je. In feite vormen ze het beeld dat je van jezelf en van het leven hebt en kunnen ze uiterst negatieve emoties opwekken. In de regel zijn het de volgende strategieën die je aanneemt als je onder druk van de omgeving staat. (Engelse link)

Je geeft je essentie op

Toen je een kind was, was je onschuldig, spontaan en vertrouwend. Je deed wat je leuk vond en je maakte je geen zorgen over wat anderen dachten. Je leerde echter al snel dat de liefde en aanvaarding van anderen voorwaardelijk zijn en dat je, als je die wilt verdienen, niet altijd jezelf kunt zijn.

Bijgevolg zijn er mensen die hun vrijheid en creativiteit opgeven om gehoorzame en methodische mensen te worden. Ondanks het feit dat dit tot vermeend succes leidt, leven ze een ongelukkig en onbevredigd bestaan, en kunnen uiteindelijk zelfs ziek worden. Dit is wat er bijvoorbeeld gebeurt met mensen die lijden aan het good girl syndroom.

Je brengt je leven door met doen alsof en het dragen van een masker

Je kunt ergens heel goed in zijn, maar als je niet goed bent in wat je ‘hoort’ te doen, heb je het gevoel dat je er niets aan hebt. Als je bijvoorbeeld een introvert persoon bent , met een grote en rijke innerlijke wereld, kun je bij meerdere gelegenheden je gevoeligheid afgewezen hebben en jezelf gedwongen hebben iemand te zijn die meer uitgaand is.

Dit betekent dat je je kwaliteiten en deugden bagatelliseert en ernaar streeft te veranderen om te zijn zoals de anderen. Helaas leidt dit ertoe dat je achter een masker leeft. Bovendien is de inspanning om je voor te doen als wie je niet bent vermoeiend.

Je gevoel van eigenwaarde wordt aangetast

Soms lukt het je ondanks al je inspanningen niet om te zijn wie je wilt zijn. Dit is volkomen natuurlijk omdat je een gevarieerd mens bent, en geen robot die uit een mal gehaald is.

Maar dit onvermogen om goed te zijn in wat van je verwacht wordt, kan je het gevoel geven dat je faalt en je gevoel van eigenwaarde diep aantasten. Je kunt je zelfs angstig en depressief voelen.

Sad and apathetic woman

Stop met jezelf te vergelijken met anderen: omarm wat je uniek maakt

Om deze pijnlijke gevolgen van jezelf te vergelijken met anderen (Engelse link) te vermijden , moet de maatschappij beginnen diversiteit aan te moedigen en te aanvaarden. Bovendien moet iedereen zich ervan bewust zijn dat we allemaal een waardevolle bijdrage aan de samenleving kunnen leveren, ook al zijn we niet altijd bereid die meteen te herkennen.

Begin bij jezelf, door jezelf te erkennen en te accepteren zoals je bent. Bedenk dat iedereen wel ergens goed in is.

Stop met jezelf te vergelijken met anderen en jezelf te vernederen en begin jezelf te waarderen. Misschien ben je geen extrovert, maar misschien ben je wel uitstekend in luisteren of advies geven. Misschien ben je niet competitief, maar wel heel artistiek en creatief. Of misschien wil je niet de wereld rondreizen, maar ben je geweldig in het creëren van een warm en gastvrij thuis.

Je hoeft niet te zijn zoals een ander. Je bent niet minderwaardig of ontoereikend. Integendeel, je bent uniek en noodzakelijk en de wereld zou onvolledig zijn zonder jou. Omarm je uniciteit.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • Dijkstra, P., Kuyper, H., Van der Werf, G., Buunk, A. P., & van der Zee, Y. G. (2008). Social comparison in the classroom: A review. Review of educational research78(4), 828-879.
  • Engel, Beverly (2010) The Nice Girl Syndrome: Stop Being Manipulated and Abused. New York
  • Wheeler, L. (2000). Individual differences in social comparison. Handbook of social comparison, 141-158.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.