Waarom Steve Jobs ervoor koos om zijn kinderen op te voeden zonder Ipad

Waarom Steve Jobs ervoor koos om zijn kinderen op te voeden zonder Ipad

Laatste update: 10 mei, 2017

Recent onthulde de media dat Steve Jobs zijn eigen kinderen verbood om gebruik te maken van enkele van zijn grootste creaties, zoals de Ipad en de Iphone.

Welke redenen had Steve Jobs om zijn kinderen te ontzien van deze technologische hulpmiddelen?

In 2010 vroeg journalist en medewerker bij The New York Times, Nick Bilton, tijdens een interview aan Steve Jobs “Uw kinderen zijn vast helemaal dol op de Ipad, of niet?” Waarop Jobs antwoordde: “Ze hebben nog nooit een Ipad gebruikt, wij houden de hoeveelheid technologie die onze kinderen thuis kunnen gebruiken beperkt.”

“Zij die gek genoeg zijn om te denken dat ze de wereld kunnen veranderen zijn degenen die dit ook doen.”

-Steve Jobs-

Steve Jobs Kinderen Ipad

De reden waarom Steve Jobs zijn kinderen niet toestond een Ipad te gebruiken

De uitvinder van een van de meest gewilde technologische apparaten van vandaag is een van de weinigen die in staat is in te zien welke gevaren eraan verbonden kunnen zitten om dit soort apparaten voortdurend te gebruiken.

Velen van ons zagen Steve Jobs’ huis waarschijnlijk voor zich als een waar technologisch paradijs, vol touch screens en sensoren, waarin elk familielid ongeremd toegang had tot zijn eigen Iphone en Ipad.

Het is daarentegen juist zo dat veel van de directeuren van de meest befaamde bedrijven in Silicon Valley de tijd die hun kinderen achter de computer of een ander elektronisch beeldscherm doorbrengen, zoals het scherm van je telefoon of tablet, beperken. Zodoende was Jobs dus eigenlijk, tenminste in zijn eigen omgeving, in dit opzicht zo vreemd nog niet.

Het misbruiken van technologie kan leiden tot verslaving

Een voorbeeld hiervan is het geval van Chris Anderson, directeur van het bedrijf 3D Robotics, en uitvinder van de ‘drone’. Chris is een van de mensen die openlijk heeft toegegeven dat hij “de gevaren die technologie kan vormen” zelf heeft ervaren en meegemaakt. Als gevolg hiervan zorgt hij ervoor dat zijn eigen kinderen er beperkt toegang tot hebben. “Ik heb het zelf ervaren en ik wil niet dat mijn kinderen hetzelfde mee moeten maken”, aldus Anderson, in hetzelfde interview.

De co-oprichter van Twitter, Ewan Williams, geeft toe dat hij liever heeft dat zijn kinderen opgroeien en zich ontwikkelen met boeken dan met een Ipad. Hij en zijn vrouw Sara kopen honderden boeken en leggen deze verspreid door het huis neer om de interesse van hun kinderen te wekken.

Inmiddels is al bewezen dat het misbruiken van technologie er bij sommige mensen voor kan zorgen dat ze verslaafd raken aan elektronische apparaten. Bovendien bestaat er ook het gevaar dat ze voortdurend worden blootgesteld aan negatieve en gewelddadige bronnen. In dit geval is het ook interessant om te kijken naar hoe we zelf op sociaal vlak veranderd zijn: tegenwoordig maken ouders geen gebruik meer van de tv, maar van gadgets om hun kinderen af te leiden en dragen Ipads de verantwoordelijkheid van het opvoeden van kinderen.

Steve Jobs Kinderen Ipad

De positieve kant van het gebruiken van technologische hulpmiddelen

We kunnen niet vermijden en ontkennen dat er tegenwoordig ontelbaar veel applicaties bestaan die ons in staat stellen en stimuleren om intelligentie te ontwikkelen. De ‘duistere’ kant hiervan is dat deze hulpmiddelen langzaamaan menselijk contact beginnen te vervangen en ervoor zorgen dat we onze kennis van liefde steeds meer achterwege laten.

Misschien denk je nu dat het toch vrij radicaal lijkt om te zeggen dat we menselijk contact vervangen door technologie. En dat dit een overtuiging is die niet helemaal klopt, omdat menselijk contact een zeer belangrijk onderdeel is van de wereld waarin we leven. Toch zou het gebruik van technologie bij kinderen kunnen leiden tot sociale isolatie.

Bovendien is het ook zo dat de neiging die sommige ouders hebben om het werkelijke voordeel van technologie in ons leven in twijfel te trekken ons aan het denken zet. Met name in relatie tot de toegang die onze kinderen tot deze technologie hebben.

Wellicht zou het het beste en het meest intelligent zijn om hun gebruik van deze gadgets te beperken. Probeer manieren te vinden die je kinderen in staat zullen stellen om zich zonder moeite van de ene op de andere dag van deze technologie los te maken. Wees één met de wereld en probeer meer in contact te staan met Moeder aarde. Een leefwijze die voor velen nog altijd een utopie lijkt. Wat vind jij?

“Laat het lawaai van de meningen van anderen jouw eigen innerlijke stem niet in geluid overtreffen.”

-Steve Jobs-

 


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.