Sta elke dag even stil bij deze prachtige citaten

Sta elke dag even stil bij deze prachtige citaten

Laatste update: 06 maart, 2018

We vergissen ons schromelijk wanneer we denken dat alleen speciale dagen de moeite waard zijn om op een intense manier te beleven. Want elke dag, hoe gewoon deze ook is, wordt uitzonderlijk als je hem met de juiste houding tegemoet treedt. De prachtige citaten in dit artikel kunnen je hierbij helpen.

Want deze mooie uitspraken kunnen extra pit aan je leven geven. Ze kunnen je echt helpen om je kijk op alles te veranderen.

Veel mensen hebben geschiedenis gemaakt met de helderheid waarmee ze dachten. Ze slaagden erin om kernideeën samen te vatten in slechts enkele zinnen. Hun prachtige wijze woorden zijn als een sprankje licht in de duisternis. Ze verlichten een nieuw pad dat naar een nieuw perspectief leidt.

Een goed citaat kan veel voor je doen op momenten dat je het het minst verwacht. Dat is de reden waarom we hier enkele uitspraken uitgekozen hebben. We willen ze in de kijker zetten omwille van hun diepgang en wijsheid. Het is een goed idee om deze prachtige citaten altijd bij de hand te hebben. Dan kan je ze gebruiken om je op te peppen wanneer alles grijs begint te lijken.

“Mensen houden niet op hun dromen na te streven omdat ze oud worden; ze worden oud omdat ze ophouden hun dromen na te streven.”

-Gabriel García Márquez-

Man met maan als hoofd

1. Pas op voor zekerheden

Bertrand Russell was een Britse filosoof en winnaar van de Nobelprijs voor de Literatuur. Hij was één van de meest briljante geesten van de twintigste eeuw. Van hem is de volgende waarschuwing,

“Ik zou nooit voor mijn overtuigingen sterven, omdat ik het misschien verkeerd heb.”

Russell was nooit een radicale pacifist. Maar deze woorden roepen wel op tot nederigheid en verdraagzaamheid. Ze herinneren ons dat iedereen het slachtoffer kan worden van verkeerde overtuigingen. Daarom kunnen we nooit absoluut zeker zijn over wat we denken.

2. De pluspunten van tegenslag

Tegenslag is het brood van het leven. Veel denkers hebben hier mooie en diepgaande woorden aan gewijd tijdens hun studie van dit onderwerp. C.S. Lewis heeft bijvoorbeeld ooit gezegd:

“Ontberingen bereiden gewone mensen vaak voor op een buitengewone lotsbestemming.”

De ongelooflijke Ierse schrijver herinnert ons dat grootheid uit moeilijkheden geboren wordt. Problemen laten ons toe boven onszelf en ons verleden uit te stijgen. Tevredenheid leidt integendeel tot gelijkvormigheid.

3. Uitmuntendheid is een gewoonte

In een lijst van onvergetelijke mooie citaten mogen we Aristoteles, de grote Griekse filosoof, niet vergeten. Met zijn onverbiddelijke logica en zijn interesse voor ethiek heeft hij de mensheid enkele van de meest universele uitspraken nagelaten.

“We zijn wat we herhaaldelijk doen. Uitmuntendheid is dan geen daad maar een gewoonte.”

Wat een geweldige overdenking. In onze geest kunnen allerlei soorten wonderen bestaan, maar onze daden maken ons wie we zijn. De handelingen die we herhalen, beïnvloeden de aard en de kwaliteit van ons leven. Of je nu een gewoon of een adellijk leven leidt, het is een ontwikkelde gewoonte.

Zon met gezicht en een vrouw ernaast

4. De zomer in ons

Men heeft Albert Camus altijd geassocieerd met existentialisme en nihilisme. Maar de omvang van zijn denken en schrijven kunnen we niet in één woord vatten. Het bewijs hiervan vinden we in één van de mooiste citaten die hij ons nagelaten heeft.

“In het midden van de winter ontdekte ik dat er zich, in mij, een onoverwinnelijke zomer bevond.”

Wat een prachtige manier om innerlijke kracht te omschrijven. Camus verwijst naar die momenten wanneer je ondanks alles wat gebeurd is, erkent dat je vanbinnen een instinct bezit om te overleven. En dit instinct weigert zich te laten stopzetten.

Wanneer het voelt alsof er geen reden is om te blijven vechten, dan verschijnt deze mysterieuze impuls. Het moedigt je aan om toch nog een stap te zetten.

5. Vergiffenis vereist kracht

Mahatma Gandhi is de auteur van ontelbare mooie en intelligente citaten die in alle culturen doorgedrongen zijn. Zijn boodschap is grondig samenhangend. Het nodigt de lezer altijd uit om naar groei te streven. Om het met zijn woorden te zeggen,

“De zwakken kunnen niet vergeven. Vergiffenis is de eigenschap van de sterken.”

Gandhi is misschien wel de meest betekenisvolle voorstander van pacifisme in de geschiedenis. Zijn vreedzame verzet was niet alleen een politieke houding, maar ook een manier van leven. Zijn volledige boodschap draait rond het idee van vergiffenis en begrip. Hij heeft de wereld ook een andere zijde van kracht getoond. In dit citaat heeft hij het op een perfecte manier weergegeven.

Vrouw die vastgegroeid is in klimop en voor zich uitkijkt terwijl ze nadenkt over enkele prachtige citaten

6. De sleutel van alles

Epictetus was een Griekse filosoof die een groot deel van zijn leven als slaaf in Rome doorgebracht heeft. Desondanks zegt men dat hij uiteindelijk meer respect kreeg van zijn tijdgenoten dan Plato van de zijne.

Hij heeft geen enkele geschreven tekst nagelaten. Maar vele elementen van de leer van Epictetus werden door andere mensen opgepikt. Dit is één van de beste,

“De sleutel is alleen in het gezelschap te verblijven van mensen die je verheffen, wiens aanwezigheid het beste in jou oproept.”

Het is een eenvoudige zin. Maar het herinnert ons hoe belangrijk het is je met de juiste mensen te omringen. Veel van wat we zijn, denken en voelen wordt beïnvloed door de mensen rond ons. Het is dus belangrijk dat we een goede keuze maken.

Je kan al deze prachtige citaten toepassen in je dagelijks leven. Ze spreken de grote menselijke waarden aan en nodigen ons uit te groeien. Deze citaten zijn pure wijsheid samengeperst in enkele volmaakte woorden. Wellicht ook interessant voor jou

4 Arabische spreuken om over na te denken
Verken je geest
Lees het op Verken je geest
4 Arabische spreuken om over na te denken

Spreuken laten altijd een soort van les of overdenking achter. We bespreken een aantal Arabische spreuken die we als deel van ons leven hebben aang...