Sommige mensen zijn de pijn niet waard

Sommige mensen zijn de pijn niet waard

Laatste update: 08 januari, 2017

Sommige mensen zijn de pijn niet waard. Om leed te voorkomen, is het dan ook belangrijk om jezelf te omringen met aardige mensen met wie je volledig kunt genieten van een relatie, zowel van de voordelen als van de nadelen. Het is belangrijk dat er een evenwicht bereikt wordt, zodat beide leden kunnen genieten van positieve gevoelens.

Mensen die geluk verdienen zijn de mensen die hun vrienden liefhebben, waarderen en die respectvol en begripvol voor ze zorgen. We zullen geluk beginnen te verdienen wanneer we onze oordelen en verwachtingen naast ons neerleggen en wanneer we anderen niet langer proberen te dwingen om te doen wat wij willen dat ze doen.

We zullen geluk verdienen wanneer de andere persoon weet dat hij ons aan zijn zijde heeft, onvoorwaardelijk en ongeacht de omstandigheden. Dat wil zeggen, we verdienen geluk wanneer we de ander onbaatzuchtige waardering en genegenheid tonen; in plaats van te zeggen ‘vandaag is voor jou en morgen is voor mij’, zouden we moeten zeggen ‘vandaag is voor ons beiden en morgen ook, want wij helpen elkaar’.

Stel in het Veld

Verspil je tijd niet aan iemand die niet weet wat jij waard bent

Als iemand vindt dat jij ‘te veel vraagt’, dan komt dit alleen maar doordat jij veel waard bent en je niet bang bent om dit te tonen. Jij geeft datgene wat je wil niet op voor een ander. Omdat een liefde die smeekt geen liefde is; deze is gedoemd om duister en pijnlijk te worden en stuk te gaan.

Waarom het zo moeilijk is om onszelf de vraag te stellen wat liefde is, is omdat liefde in feite geen enkelvoudige, eendimensionale staat is, maar een complex verschijnsel dat ervaren wordt in veel verschillende relaties, of deze nu romantisch zijn of niet.

Minnaars, partners, ouders, kinderen en goede vrienden laten zien dat om jezelf op je gemak te voelen met iemand van wie je houdt, waardering alleen niet genoeg is; je hebt ook intimiteit, genegenheid, vertrouwen en wederkerigheid nodig.

Dansen rond Boom

Daarom worden we boos wanneer we het gevoel hebben dat we ondergewaardeerd worden door de ander of dat diegene ons niet als zijn gelijke beschouwt. Een liefdevolle relatie vereist tenslotte wederzijdse uitwisseling.

Eigenlijk is een relatie waarin beide mensen gelijke waarde hebben een relatie waarin geen van de twee de ander controleert. Dat wil zeggen dat elke persoon aan de behoeften van de andere persoon beantwoordt. Ze hebben er geen moeite mee om de ander de aandacht te geven die hij nodig heeft en ze houden niet bij hoe vaak ze hem dit geven.

Het is niet zo dat in gezonde relaties het concept van rechtvaardigheid geen rol speelt, maar eerder dat beide personen die betrokken zijn bij de relatie hierover ontspannen zijn, omdat ze weten dat zich mettertijd iets soortgelijks als rechtvaardigheid zal voordoen. Dat wil zeggen, twee mensen die elkaar waarderen weten dat die ander er voor ze zal zijn wanneer ze dit nodig hebben.

Gevoelige communicatie kan de relatie verdiepen

Gevoelige communicatie kan de tevredenheid en intimiteit in hechte relaties verdiepen. Eerlijk communiceren met de mensen om ons heen kan echter moeilijker zijn dan het lijkt. Het omvat het delen van negatieve gevoelens en dingen over onszelf die misschien niet zo leuk zijn om te vertellen, wat ons ontzettend kwetsbaar maakt. En we willen ongetwijfeld niet kwetsbaar overkomen.

Dit is waar het vermogen om subtiel te communiceren en te begrijpen wat er wordt overgebracht de hoek om komt kijken. Het belangrijkste in gezonde relaties is dat we deze kwetsbaarheden met zorg en respect behandelen.

Arm om je Heen

Daarom zouden we gevoelig moeten zijn tegenover anderen en zaken als schuld, oordeling, straf en manipulatie jegens wie ze zijn en wat ze doen moeten vermijden. Mensen tonen genegenheid en respect voor elkaar wanneer ze stoppen met suggereren hoe ze ‘zich zouden moeten voelen’ of hoe ze ‘hun leven zouden moeten leiden’.

Verwachtingen resulteren in slechte communicatie en zorgen ervoor dat gevoelens met elkaar botsen, waardoor het evenwicht gaat wankelen en pijn de strijd zal winnen. De kans dat de relatie gelukkig, enthousiast, aangenaam en oprecht zal zijn, wordt hierdoor alleen maar kleiner.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.