Sommige houdingen creëren meer afstand dan afstand zelf

Houdingen zeggen meer dan woorden. Soms kunnen we iemand meer van ons vervreemden door onze kilheid dan door beledigingen.
Sommige houdingen creëren meer afstand dan afstand zelf
Valeria Sabater

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Valeria Sabater.

Laatste update: 10 september, 2024

Sommige houdingen creëren nog meer afstand tussen mensen dan een gigantische, ijskoude oceaan. Het maakt niet uit of het de houding is van een familielid waarmee we leven of onze collega die we elke dag zien.

Hun starre perspectieven, onbuigzame ideeën en onbeweeglijke overtuigingen bouwen emotionele muren en valkuilen die zeer negatief zijn.

Zoals we vaak zeggen, is onze houding een zeer bepalende factor in onze sociale en romantische relaties – nog bepalender dan woorden. In de psychologie zijn er maar weinig dingen zo fundamenteel en toch zo interessant als de processen waar menselijke houdingen in wezen op berusten.

Zoals Louis Leon Thurstone al zei in zijn tijd, onze houding is als een chaotische samensmelting van onze vooroordelen, vooropgezette ideeën, angsten, evaluaties en neigingen. Of integendeel, een existentieel netwerk waarin een persoon meer conflicten ziet dan kansen in zijn dagelijks leven.

“Houding is een klein dingetje dat een groot verschil maakt.”

-Winston Churchill-

Sterker nog, hier is iets dat we elke dag zien. Er zijn altijd bepaalde mensen die, door hun houding en hun hieruit voortvloeiende manieren van denken en handelen, ons vermogen om samen te leven enorm bevorderen of juist sterk belemmeren.

Bepaalde psychologische neigingen worden uitgedrukt in sociale contexten en niemand is immuun voor ze. Bovendien kunnen deze neigingen soms zaden van ontevredenheid zaaien die uitgroeien tot een grootschalig conflict.

Verdrietig meisje geeft de doornen water, als voorbeeld van vreedzame houdingen

Verschillende soorten houdingen die we moeten kennen

Viktor E. Frankl zei ooit: “Alles kan een mens worden afgenomen behalve één ding: de laatste van de menselijke vrijheden – om je houding te kiezen tegenover alle mogelijke omstandigheden, om je eigen weg te kiezen”.

Hieruit kunnen we de conclusie trekken dat er maar weinig hulpmiddelen zijn die zo fundamenteel en effectief zijn, als het verstandig gebruikmaken van onze houding.

Met dit in gedachten moeten we ons concentreren op constructief, flexibel en gezond zijn om deze complexe en soms tegenstrijdige wereld beter te kunnen overleven.

Zonder twijfel is een van de eerste vragen die bij ons opkomen, hoe we een houding kunnen ontwikkelen en internaliseren.

Het is belangrijk om te weten dat houdingen worden aangeleerd. In onze kindertijd ‘absorberen’ we, vaak zonder het te merken, veel van onze waarden, interpretaties en overtuigingen van onze familie.

Toch komt er meestal een tijd dat we proberen te veranderen. We beginnen dit te doen vanwege onze nieuwe ervaringen of omdat interacties in verschillende sociale omgevingen of de media ons doen nadenken over de ideeën die ons zijn geleerd.

We moeten begrijpen dat onze houdingen niet stabiel zijn en in de tijd zijn vastgelegd. Voor het grootste deel kunnen we onze houding veranderen en verbeteren, wat geweldig is omdat het betekent dat we voortdurend groeien en veranderen.

Houdingen: the good, the bad, and the ugly

We hebben het al gezegd. Houdingen kunnen soms de bron van conflicten en afstand tussen mensen worden. En deze afstand kan bijna onoverkomelijk zijn.

Dat komt omdat mensen soms een defensieve houding hebben, terwijl weer anderen heel goed bestand zijn tegen verandering en hun interacties op vooroordelen baseren. En dan heb je natuurlijk ook nog de mensen die in een wereld leven die alleen gebaseerd is op hun narcisme en egoïsme.

Laten we eens kijken naar wat voor soort houdingen we in ons dagelijks leven kunnen zien:

  • Gulle of vreedzame houding. Dit is de meest positieve houding, en de houding die co-existentie het makkelijkst maakt. Het is gebaseerd op beschikbaarheid, ruimdenkendheid, acceptatie en liefde. Een persoon met een dergelijke houding zoekt altijd naar wederzijds voordeel.
  • Manipulatieve houding. In deze gevallen zien we de typische persoon die slechts op één ding uit is: persoonlijk voordeel. Elke gedraging en elk woord heeft het onderliggende doel van bedriegen om persoonlijk voordeel te behalen.
  • Zelfzuchtige houding. Er zijn mensen die tekortkomingen hebben of bepaalde behoeften hebben. Om die reden zal elk van hun acties de intentie hebben om in die behoeften te voorzien. En dit doen ze vaak door de aandacht op zichzelf te vestigen of zichzelf het slachtoffer te maken.
  • Agressieve houding. Dit zijn mensen die graag lijnen trekken tussen zichzelf en anderen, waarbij ze zich laten leiden door vooroordelen. Ze vertonen vaak agressieve overtuigingen die problemen veroorzaken.
Hersenen die tegen elkaar opbotsen, als voorbeeld van botsende houdingen

Vier houdingen die we nodig hebben om gelukkiger te zijn

De positieve psychologie herinnert ons eraan dat geluk afhankelijk is van verschillende factoren. Een van deze is onze aard, een andere is onze opvoeding (opvoeding in de zin van onze sociale context, opleiding, werk, relaties, gezondheid…), en ten slotte, de meest relevante, is natuurlijk onze houding.

Het meest interessante is dat je, net zoals hoe je je houding kunt veranderen, jezelf kunt trainen en er dagelijks aan kunt werken om beter met anderen samen te leven. Je kunt werken aan het perspectief dat je nodig hebt voor echt welzijn.

Dus hier is iets om over na te denken. Laten we leren welke houdingen we in ons dagelijks leven moeten integreren om verandering te zien. Dit zijn:

  • Ontwikkel een positiever beeld van het gedrag van de mensen om je heen. Begrijp dat anderen zich niet altijd kunnen gedragen zoals jij wilt. Om die reden moeten we ze accepteren zoals ze zijn en ons meer richten op hoe we onszelf kunnen verbeteren.
  • Creëer een positievere visie op de toekomst en wat er gaat gebeuren. Probeer jezelf te vertrouwen en probeer te vertrouwen op wat de dag van morgen voor jou in petto heeft.
  • Houd op met piekeren over wat je nodig hebt om gelukkig te zijn. Vaak is wat je echt mist al in jou aanwezig.
  • Ontwikkel meer zelfvertrouwen. Maak jezelf de hoofdrolspeler in jouw leven, want uiteindelijk ben jij de persoon die verantwoordelijk is voor jouw geluk.
Een meisje in de nacht

Tot slot, zoals we hebben gezien, is het onderzoek naar menselijke houdingen al net zo breed als verrijkend.

Hoewel het waar is dat het soms ongelooflijk moeilijk is om te leven met mensen die een vijandige of gecompliceerde houding hebben, is de sleutel om jouw eigen houding te beschermen.

Omdat het uiteindelijk onze houding is die ons geweldig maakt en die ons helpt om geluk te bereiken.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.