Sociale vaardigheden bij kinderen helpen verwerven
Het ontwikkelen van de juiste sociale vaardigheden bij kinderen zal helpen hun relaties en interacties veel positiever te maken. Vandaag zullen we het hebben over de kern van sociaal en emotioneel leren, precies waar empathie en assertiviteit samenkomen.
Laten we een eenvoudige vraag stellen: “Hoe leren onze kinderen echt?” Zoals vele studies over de sociale psychologie ons vertellen en zelfs Albert Bandura zelf heeft aangetoond in zijn experimenten, leren kinderen door observatie, imitatie en continue interactie.
Sociale vaardigheden kunnen enigszins complex zijn. Ze zijn een combinatie van gevoelens, overtuigingen, waarden en een heel repertoire aan strategieën die het kind gebruikt om te overleven en hun sociale en emotionele reis op een gezonde manier te voltooien.
We noemen al deze processen “sociabiliteit.” Ze vormen de basis van het leven van een kind. Afhankelijk van de kwaliteit van het leren en hun levenservaringen, moeten de waarnemingen en vaststellingen van het kind – naast sociaal-emotioneel leren – worden omgezet in gezonde en effectieve sociale vaardigheden. Daarentegen kunnen ze tekortkomingen ontwikkelen die vaak erg problematisch neigen te zijn wanneer ze de pre-adolescentie bereiken.
Sociale vaardigheden bij kinderen van vandaag
Aan de andere kant zeggen experts in de kinderpsychologie ons dat de wereld van vandaag veel complexer is voor kinderen dan dat het voor hun ouders was. De media, nieuwe technologieën en voortdurend veranderende regels in onze samenleving zijn verwarrend voor kinderen.
Manieren om je verbonden te voelen met mensen en zelfs ontmoeten zijn veranderd. Sociale netwerken en berichtenservices zijn dynamischer. Ze bieden nieuwe kansen, ze zijn sneller en ze missen controlemechanismen. Soms zijn ze behoorlijk gevaarlijk.
Het is goed voor de sociale ontwikkeling van een kind om verschillende gebieden, situaties en scenario’s te bespreken. We moeten hen voldoende hulpmiddelen geven zodat ze effectief kunnen functioneren in een steeds complexer wordende sociale omgeving.
Het is een bredere sociale omgeving, maar het is tenslotte ook waardevol. Dat is de reden waarom sociale vaardigheden bij kinderen zo belangrijk zijn.
Sociale vaardigheden bij kinderen: hoe ze zich ontwikkelen
Eén van de meest effectieve strategieën om sociale vaardigheden bij kinderen aan te leren, is door al vroeg een ‘sociale taal’ te creëren. We hebben het hier over een soort gemakkelijk te begrijpen, eenvoudige maar gemakkelijk te begrijpen, eenvoudige maar effectieve taal die zelfs kleine kinderen van rond de leeftijd van 2 jaar kunnen begrijpen.
Vergeet niet dat deze leeftijd een beslissend moment is in de ontwikkeling van een kind. Dit is waar zelfstandigheid begint. Ze bepalen hun persoonlijkheid en zijn veel ontvankelijker voor dingen die om hen heen gebeuren.
Een sociale taal die de vroege ontwikkeling van sociale vaardigheden bij kinderen bevordert, is gebaseerd op het volgende:
- Actief luisteren leren. We kunnen niet praten terwijl de andere iets zegt. We moeten hun beurt respecteren om te spreken. Dit is moeilijk voor hen omdat hun zelfbeheersing nog steeds zeer beperkt is. De beste manier om ze het aan te leren is door het goede voorbeeld te geven. Als we ze bijvoorbeeld niet onderbreken, leren ze ons niet te onderbreken.
- Kinderen moeten leren dankbaarheid te tonen, weten wanneer en hoe ze zich moeten verontschuldigen en “alsjeblieft” zeggen. Laten we hen, impliciet of expliciet, het verschil leren tussen een verzoek en een vraag.
- Goede sociale taal omvat ook verschillende ‘wijsheden’. Het is een positieve bekrachtiging; weten hoe je “dank je wel” moet zeggen en tolerant zijn. Het gaat ook over weten hoe te delen, herkennen wanneer anderen iets goed doen en wanneer we ongelijk hebben.
Help ze een positief beeld van zichzelf te vormen
Onze kinderen leren hoe ze zichzelf moeten waarderen, van elkaar houden en hun rechten en identiteit verdedigen, is investeren in hun kwaliteit van leven en hen een betere toekomst geven. Hoe doen we het echter?
Soms zijn we zo bezorgd over hun cijfers, zorgen we ervoor dat ze wiskunde kunnen doen en goed zijn in Engels, dat we het meest essentiële van alles volledig verwaarlozen: ervoor zorgen dat ze een positief zelfbeeld hebben.
Tips voor het bevorderen van een goed zelfbeeld bij kinderen
- Wees een voorbeeld: werk aan je eigen zelfvertrouwen
- Besteed quality time met je kinderen. Het gaat er niet alleen om ‘aanwezig’ te zijn, maar om je aanwezigheid die bemoedigend en inspirerend is.
- Geef ze kansen. Een kind dat zich competent voelt ontwikkelt elke dag een goed zelfvertrouwen.
- Vermijd koste wat het kost etiketten. Vergelijk ze niet met andere kinderen of hun broers en zussen of een andere persoon. Je kind is uniek, waardevol en in staat om ongelooflijke dingen te doen.
- Waardeer altijd hun inspanningen. Leer ze ook de juiste manier om dingen te doen voordat je je toevlucht neemt tot straf of negatieve kritiek.
“De kindertijd heeft zijn eigen manier van kijken, denken en voelen. Niets is dwazer dan te proberen de onze te vervangen voor die van hen.”
Assertiviteit: de sleutel tot sociale vaardigheden bij kinderen
Onze kinderen de kunst van assertiviteit leren zou één van onze hoogste prioriteiten moeten zijn als ouders of opvoeders. Assertiviteit is gerelateerd aan zelfrespect, maar het gaat een beetje verder. Het is het vermogen om je rechten te verdedigen en op te eisen.
Het is begrijpelijk dat de persoon tegenover mij ook hetzelfde respect verdient als ik. Tenslotte is het de gezondste basis van sociale vaardigheden en de schoenen waarmee we met vertrouwen kunnen lopen in elke omgeving, of het nu op school, thuis of op het werk is.
Tips voor het ontwikkelen van assertiviteit bij kinderen
We moeten kinderen de middelen geven die ze nodig hebben om hun emoties te leren beheersen. Alleen dan zullen ze beseffen dat ze bijvoorbeeld hun woede moeten beheersen om frustratie, teleurstelling of conflicten uit te drukken.
- Ondersteun hun initiatieven. Als ze zich veilig voelen, voelen ze zich op hun gemak als het gaat om meedoen aan nieuwe activiteiten en nieuwe dromen najagen. Het is heel gezond voor kinderen en adolescenten om zichzelf als waardig te beschouwen en in staat om hun eigen doelen te bereiken. Het maakt ook niet uit of ze later falen of fouten maken. Ze leren hiervan en het helpt hen echt om assertief te zijn.
- Stimuleer assertiviteit van jongs af aan in verschillende scenario’s. Laat ze het metrokaartje kopen of laat hen helpen om iets te kopen in de winkel. Moedig ze aan om te gaan spelen met kinderen die ze niet kennen in het park, om hun leraar om hulp te vragen als ze iets niet begrijpen…
- Het kan ook nuttig zijn om ze “scripts” te geven om te volgen als ze willen protesteren of zichzelf willen verdedigen tegen iets dat niet eerlijk lijkt. Om dit te doen, moeten we thuis een constante democratische dialoog bevorderen. Geef iedereen het recht om te spreken, gehoord te worden en gerespecteerd te worden.
Leren samenleven en genieten van sociale relaties
Er zijn maar weinig geschenken die waardevol zijn als het genieten van de kindertijd met onze eerste vrienden en partners in crime. Vriendschap aanmoedigen en ervoor zorgen dat het goed is, is ook onze verantwoordelijkheid.
- We moeten voorbeelden zijn van respectvolle relaties, waar samenwerking, respect, empathie en wederzijds begrip hen zullen helpen goede vriendschappen op te bouwen.
- Daarnaast, om te leren hoe in harmonie te leven met hun leeftijdsgenoten en andere mensen moeten ze leren hoe ze problemen kunnen identificeren en erop kunnen reageren. Bijvoorbeeld: wat te doen bij agressieve taal, spot en kritiek.
- Aan de andere kant, als ouders of leraren, moeten we ook de vriendschappen ondersteunen die kinderen bouwen. We moeten die persoon zijn die altijd in de buurt is als ze over een probleem willen praten of een vraag over hun vriendschap hebben.
Conflicten leren oplossen
Het leven is niet duidelijk, het is niet gemakkelijk. Soms doet het pijn en is het enorm verwarrend. Als we zouden kunnen, zouden we elke moeilijkheid, elk probleem en mogelijk conflict dat in het leven van onze kinderen in de weg zou kunnen komen, de straat op schoppen.
Als we dat echter doen, zouden we een kind niet opvoeden om in de maatschappij te leven. We zouden een steriele en onwerkelijke omgeving modelleren.
Omdat ze op een bepaald punt in hun leven oog in oog zullen staan met menselijke conflicten, is het noodzakelijk om ze strategieën te geven zodat iets goeds altijd uit slechte situaties komt. Hier volgen enkele belangrijke maatregelen:
- Help ze om een goed zelfvertrouwen te ontwikkelen. Ze moeten zich veilig voelen als ze zich uiten, handelen, communiceren met iemand die het niet met hen eens is.
- Moedig een geweldloze houding aan. Agressie, geschreeuw of elke vorm van expressie die met geweld te maken heeft, lost niets op. Integendeel, het verhoogt het.
- Geef ze een aantal gemakkelijk te volgen richtlijnen om hen te helpen hun emoties onder controle te houden.
- Het kind moet op termijn ook vaardigheden leren kennen als assertiviteit, tolerantie en goede besluitvorming om zich effectiever te voelen bij het oplossen van conflicten.
- Aan de andere kant zijn vaardigheden zoals een gevoel voor humor of creativiteit zeer effectieve hulpmiddelen voor het oplossen van conflicten en het vinden van meer verrijkende afzetmogelijkheden voor emoties.
Conclusie
Tot slot, een ding dat we ook in gedachten moeten houden over sociale vaardigheden bij kinderen, is dat we in de vroege kinderjaren gewoonlijk niet te veel belang hechten aan deze vaardigheden. Maar dan verschijnen er in de laatste jaren van de lagere school – en vooral als tiener – plotseling problemen met socialisatie, lijden en conflicten.
Niet alle kinderen zijn gelijk. Sommigen hebben betere zelfbeheersingvaardigheden, anderen hebben meer problemen om assertief te communiceren en anderen zien geweld als de enige manier om uit te drukken wat ze voelen.
Het ontwikkelen van goede sociale vaardigheden bij kinderen is niet iets dat hen wordt gegeven als vitamines of een leerboek. Het gaat om het leren aanvoelen van behoeften en daarvoor moet je aan alle sociale gebieden werken. Om die reden is het belangrijk dat gezinnen contact hebben met leerkrachten en dat zij de ontwikkeling van sociale vaardigheden bij kinderen bevorderen. We moeten gevoeliger zijn voor hun innerlijke wereld omdat als ze iets missen, ze het op de minst geschikte manier kunnen uiten…
Sociale vaardigheden bij kinderen zijn essentieel. Laten we ze het belang geven dat ze verdienen.
Bibliografie
Moraleda, M (2009). Comportamientos sociales hábiles en la infancia y la adolescencia. Promolibro.
Monjas, I. M (2010). Cómo promover la convivencia en los niños: claves para la asertividad y las habilidades sociales. Madrid: CEPE.
Beudoin, N. M (2009). Cada niño puede ser millonario en habilidades sociales. Barcelona: EOS.
Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.
Moraleda, M (2009). Comportamientos sociales hábiles en la infancia y la adolescencia. Promolibro.
Monjas, I. M (2010). Cómo promover la convivencia en los niños: claves para la asertividad y las habilidades sociales. Madrid: CEPE.
Beudoin, N. M (2009). Cada niño puede ser millonario en habilidades sociales. Barcelona: EOS.