5 sleutels voor de vlinderknuffel om angst te kalmeren

Met de vlinderknuffel kun je het niveau van emotioneel leed gemakkelijk en snel verminderen. Let op hoe je het moet oefenen!
5 sleutels voor de vlinderknuffel om angst te kalmeren
Valeria Sabater

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Valeria Sabater.

Laatste update: 08 november, 2023

Er zijn dagen waarop alles overweldigend aanvoelt en angst een knoop in je borstkas legt. Als je je al een tijdje zo voelt, raden we je aan om een eenvoudige techniek te proberen die deze fysiologische symptomen vermindert. De vlinderknuffel is een middel op basis van bilaterale stimulatie dat bijna onmiddellijk welzijn biedt.

Deze knuffel is gebaseerd op het therapeutische model EMDR gericht op de behandeling van posttraumatische stress of intense angst. Als je er ook een positieve visualisatieoefening bij doet, wordt de spanning in het lichaam sneller en effectiever verlicht.

De praktijk werd in 1997 ontwikkeld in de nasleep van orkaan Paulina, die het zuiden van Mexico verwoestte. Dankzij dit hulpmiddel gingen veel overlevenden iets beter om met die harde emotionele impact. We geven je alle sleutels in het volgende artikel.

De vlinderknuffel: sleutels om je welzijn te verbeteren

De vlinderknuffel probeert de bewegingen van dit insect op je borst te simuleren om de twee hersenhelften te stimuleren. Het doel is om een staat van neurologische ontspanning te creëren door middel van een reeks tikjes. Het is mogelijk dat deze eenvoudige uitleg twijfels oproept over de effectiviteit. Eén aspect moet echter worden opgemerkt.

De techniek is geïntegreerd in de EMDR-therapie, waarbij in een van de fasen bilaterale stimulatie wordt toegepast. Hierdoor treedt beetje bij beetje een emotionele desensitisatie op.

A Grenzen in de psychologie (Engelse link) artikel benadrukt het nut van deze benadering voor de behandeling van patiënten met posttraumatische stress. Hieronder stellen we voor dat je dieper op het onderwerp ingaat.

1. Wie heeft de techniek ontwikkeld?

De vlinderknuffel werd in 1997 ontwikkeld door psychologen en EMDR-therapeuten Lucina Artigas en Ignacio Jarero. Ze pasten de methode toe bij overlevenden van de tropische cycloon Paulina in het zuiden van Mexico en publiceerden later in het (Engelse link)  Jour nal of EMDR Practice and Research. Dit hulpprotocol was zeer effectief, vooral bij kinderen.

Vanaf dat moment werd deze knuffel populair binnen en buiten therapeutische settings.

2. Hoe pas je deze knuffel toe?

Het zal je interesseren om te weten dat dit hulpmiddel heel eenvoudig uit te voeren is. Het kan deel uitmaken van je EHBO-kit als je voelt dat angst je blokkeert en je nauwelijks kunt ademen of helder denken. Noteer elke stap om het effectief uit te voeren:

 • Ga in een rustige omgeving zitten.
 • Je kunt deze techniek staand of zittend uitvoeren.
 • Maak het je gemakkelijk en kruis je armen over je borst.
 • Je vingertoppen moeten zich onder je sleutelbeen bevinden.
 • Handen en vingers moeten naar je nek wijzen.
 • Klap nu je duimen in elkaar om het lichaam van de vlinder te vormen.
 • De strekking van je vingers stelt de vleugels van het insect voor.
 • Geef 5 tikjes op je borst, afwisselend met de rechter- en linkerhand.
 • Doe deze bewegingen ongeveer 30 seconden, rust even uit en begin opnieuw.
 • Haal diep adem en laat de emoties geleidelijk harmoniseren.
 • Accepteer de gedachten en emoties die opkomen, zonder ze te beoordelen. Laat ze passeren.

3. Waarom is het een effectieve methode?

De vlindertechniek om angst te verminderen is gebaseerd op “positieve afwisselende bilaterale stimulatie.” Zoals we al aangaven, is het een strategie die typisch is voor EMDR-therapie, en de wetenschap bestudeert de voordelen ervan al enige tijd.

Specifiek levert dit type stimulatie een reeks opmerkelijke voordelen op, zoals beschreven in een artikel in de (Engelse link) PloS One tijdschrift. Deze zijn:

 • Bevordert emotionele regulatie.
 • Bilaterale stimulatie roept de herinnering op aan prettige gebeurtenissen.
 • Het induceert ontspanning en ervaart gevoelens van troost en kalmte.

4. Is het goed voor iets anders dan angst?

Deze techniek is de laatste tijd populair geworden, dankzij sociale netwerken zoals TikTok. Het is gebruikelijk om veel jonge mensen deze knuffel op de borst te zien uitvoeren die het fladderen van een vlinder simuleert.

Over het algemeen wordt het altijd toegepast om angst te reguleren. Het zal je echter interesseren om te weten dat er gebieden zijn waar het voordelen kan opleveren, en dat zijn de volgende:

 • Problemen met inslapen. Als je last hebt van slapeloosheid, of als zorgen je verhinderen om van een goede rust te genieten, voer dan deze eenvoudige oefening uit.
 • Paniekaanvallen. Op de momenten dat je het moeilijk vindt om adem te halen, gevoelens van onwerkelijkheid ervaart en het gevoel hebt dat je iets ergs zou kunnen overkomen, oefen dan deze knuffel.
 • Omgaan met zeer stressvolle situaties. Sollicitatiegesprekken, een medische afspraak, een openbare presentatie, het afleggen van een examen… Het leven zit vol ingewikkelde situaties en dit hulpmiddel is handig om er beter mee om te gaan.
 • Emotionele eerste hulp. Nu je de vlinderknuffel kent, aarzel dan niet om hem aan anderen te leren als ze het moeilijk hebben. Soms storten veel mensen in als ze slecht nieuws krijgen of iets traumatisch meemaken. Begeleid ze in dit proces en je zult zien hoe ze zich beter gaan voelen.

De vlindertechniek om angst te verlichten wordt vooral gebruikt in nood- en rampsituaties. Dankzij deze techniek ervaren overlevenden een grotere fysiologische rust om te verwerken wat er is gebeurd.

5. Het stelt je in staat om je emoties te verwerken

Als je deze techniek uitvoert, is het eerste wat je zult ervaren een gevoel van zelfbescherming en opluchting. Hoewel zo’n oefening de kern van je problemen niet zal oplossen, is het een geweldig begin, omdat er een ruimte van fysieke en emotionele rust wordt bereikt, van waaruit je aan jezelf kunt gaan werken.

Dialogen in Klinische N eurowetenschappen (Engelse link) deelde een artikel waarin staat dat ongeveer 33,7% van de bevolking in zijn leven te maken krijgt met een angststoornis.

Het altijd bij de hand hebben van deze techniek dient als een emotionele reddingslijn, op elk moment, zodat de angst niet buitensporig escaleert. Daarom kun je fysiologische hyperarousal beter reguleren en beter verwerken wat je overkomt.

Knuffel jezelf om te ontspannen

Het leven kan erg chaotisch, onzeker en zelfs bedreigend zijn. Het is waar dat je nooit weet wat je op een bepaald moment te wachten kan staan. Maar om elke tegenslag het hoofd te bieden, is er niets beter dan een paar eenvoudige psychologische hulpmiddelen. Iets simpels als het simuleren van de bewegingen van een vlinder met je handen op je borst is heilzaam.

Die afwisselende tikjes, eerst aan de ene kant en dan aan de andere kant, zijn goed voor je hersenen; ze stimuleren en ontlasten ze tegelijkertijd en wekken positieve emoties op. Aarzel daarom niet om je toevlucht te nemen tot deze techniek als je het nodig hebt.

Vergeet echter niet dat de vlinderknuffel een hulpmiddel is dat geen vervanging is voor therapie. Als je een probleem hebt dat je moeilijk kunt aanpakken, aarzel dan niet om professionele hulp te vragen.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.