Seksuele angsten: wanneer intimiteit jou beangstigt
Tegenwoordig is er zogenaamd seksuele vrijheid en zijn er geen taboes. We gebruiken het woord ‘zogenaamd’ want wanneer het erop aankomt, is dit namelijk niet echt waar. Dat geldt tenminste niet voor een aanzienlijke groep mensen die niet van intimiteit genieten. Sommige mensen kunnen als gevolg van seksuele angsten geen plezier beleven aan intimiteit.
Wanneer we het over seksuele angsten hebben, dan verwijzen we naar een reeks onaangename emoties en gevoelens die een gemeenschappelijk achtergrondscenario hebben: seksuele relaties.
Daartoe behoren angst, spanning, afwijzing en uiteindelijk ook afwijkingen. Er zijn vele achterliggende redenen maar de effecten zijn altijd heel moeilijk om mee om te gaan.
“Erotiek is één van de basisbetekenissen van zelfkennis en even onmisbaar als poëzie.”
-Anaïs Nin-
Seks verrijkt het leven. Het verschaft heel belangrijke emotionele en lichamelijke voordelen. Deze positieve effecten gaan van een sterkere bloedsomloop en een sterker immuunsysteem tot verminderen van stress. Men zegt ook dat het een natuurlijke pijnstiller is. Seks heeft bovendien de prachtige kracht om ons zelfvertrouwen te versterken.
Wanneer er echter sprake is van seksuele angsten, dan hebben mensen het moeilijk om deze voordelen van seks te vinden.
Zodra de negatieve dynamiek geïnstalleerd is, veroorzaakt elke situatie van lichamelijke intimiteit dus onrust en zenuwachtigheid. Er is dan ook geen genot, alleen maar angst. Het enige gevoel dat de persoon ervaart, is leegheid en ontevredenheid.
Wat is de oorsprong van seksuele angsten?
Seksuele angsten kunnen afkomstig zijn van verschillende bronnen. Soms kan het ontstaan zijn uit traumatisch misbruik. Seksueel misbruik gebeurt vaker dan mensen geloven.
Dit komt gedeeltelijk omdat vele slachtoffers zich hierover niet uitspreken. Anderzijds is dit onderwerp een taboe dat altijd verborgen gehouden werd. Niemand was namelijk bereid om het aan te geven.
Wanneer iemand op een heel jonge leeftijd misbruikt is, dan hebben ze meestal heel weinig emotionele vaardigheden om hun emoties te sturen. Het is dus mogelijk dat de ervaring uiteindelijk diepere littekens en ongewenste effecten nalaat. In de toekomst zal het dan moeilijker zijn om ermee om te gaan.
Mogelijke bronnen
Soms is de situatie niet zo extreem. Het kan gebeuren dat de seksuele angsten van andere bronnen afkomstig zijn. In bijna alle gevallen is verdringing het gemeenschappelijke element. We zien dit ook in de volgende situaties:
- Een beperkende opvoeding die seks veroordeelt. Er zijn vele ideologische en religieuze benaderingen die seksuele praktijken veroordelen. Ze laten uitschijnen dat seks verachtelijk, vies of immoreel is. Mensen die binnen die beperkingen opgevoed zijn, moeten hard werken om de mooie en aangename aspecten van seksualiteit te ontdekken.
- Een gebrek aan informatie. Soms zijn geremdheid en seksuele angsten afkomstig van een gebrek aan informatie. De persoon bezit dus weinig informatie over seks. Voor die persoon is seks dan een onbekende wereld die ze liever vermijden.
- Faalangst. De angst om geen geschikte prestatie te leveren treedt op wanneer iemand weinig ervaring en dus ook weinig kennis heeft. De waarheid is echter dat ieder van ons zijn eigen definitie heeft van een ‘geschikte prestatie’. We kunnen onrealistische verwachtingen hebben die dan kunnen leiden tot seksuele angsten.
Ook andere factoren kunnen ons beïnvloeden, zoals depressie, gebrek aan zelfvertrouwen of problemen om ons eigen lichaam te aanvaarden. Onopgeloste conflicten en een beschadigd vertrouwen zullen de angst nog erger maken.
Wat kan je doen wanneer je met seksuele angsten te maken krijgt?
In vele gevallen maken seksuele angsten de weg vrij voor een seksuele afwijking. Het kan leiden tot een gedaald verlangen, moeilijkheden om opwinding te voelen, vroegtijdige zaadlozing of pijn tijdens de seks. Dit alles verarmt het seksleven van het koppel en hun relatie als ze het niet aanpakken.
Dit is wat je in geval van seksuele angsten moet doen:
- Versterk jouw emotionele relatie met je partner. Niets is meer bevrijdend als het vertrouwen als koppel te verhogen. Schep omstandigheden zodat jullie in volledige oprechtheid over het onderwerp kunnen praten. Het doel is om samen oplossingen te vinden.
- Onderwijs jezelf. Het is heel belangrijk dat je jouw eigen lichaam goed kent. In dit geval verwijzen we naar de anatomie van je seksuele organen en hun functie. Het is ook belangrijk dat je begrijpt wat er tijdens een seksuele relatie gebeurt op lichamelijk en psychologisch vlak. Meer over het onderwerp lezen en leren helpt om angsten te laten verminderen.
- Stimuleer de erotiek. Seksualiteit is zoveel meer dan seks. Dat is ook de reden waarom het noodzakelijk is om belang te hechten aan alles dat de erotiek bevordert. Dit omvat strelingen, kussen, massages en alle andere uitingen van genegenheid.
- Ontdek wat jou laat ontspannen. Elke persoon is verschillend. Bij seksualiteit zijn er ook geen regels behalve de regels die het paar stelt. In deze zin is het handig om te ontdekken wat jou een aangenaam gevoel geeft tijdens de seks. Dat kunnen bijvoorbeeld het licht, het moment, de plaats, enzovoort zijn die jullie beiden een fijn gevoel geven.
Wanneer moet je hulp zoeken?
Onthoud tenslotte ook dat er verschillende vormen van seksuele angsten bestaan. Sommige soorten angst vereisen professionele hulp. In andere gevallen kan een verandering in de omstandigheden de situatie een nieuwe richting geven.
Hoe het ook zij, je kan best een specialist raadplegen als jij je in deze situatie bevindt en niet weet wat je eraan kan doen. Je moet eerst je arts raadplegen zodat hij lichamelijke problemen kan uitsluiten. Het is ook mogelijk dat jouw probleem een neveneffect is van medicatie.
Als je jouw arts al geraadpleegd hebt en die dingen uitgesloten zijn, dan kan je beste naar een psycholoog gaan. Als de seksuele angstgevoelens een afwijking veroorzaken, dan zal de deskundige hulpverlener een plan van aanpak opstellen dat aangepast is aan jouw behoeften. Het zal jou ongetwijfeld helpen.