Seksueel narcisme: Wat is dat precies?

In dit artikel behandelen we seksueel narcisme. Weten hoe seksuele narcisten handelen, en hoe je ze herkent, helpt je om niet in hun netten verward te raken. 
Seksueel narcisme: Wat is dat precies?
Bernardo Peña Herrera

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Bernardo Peña Herrera.

Laatste update: 27 december, 2022

Voel je je weleens gebruikt door je sekspartner? Wil hij alleen tijd met je doorbrengen als hij zin heeft in seks? Vindt je sekspartner zijn eigen genot altijd belangrijker dan het jouwe? Als dit jou bekend in de oren klinkt, dan zou je even moeten opletten. Want enige kennis over seksueel narcisme zou wellicht handig voor je zijn.

Seksueel narcisme heeft veel overeenkomsten met een narcistische persoonlijkheidsstoornis. Hieronder noemen we enkele kenmerken van seksuele narcisten:

 • Seksueel egoïsme (ze vinden hun eigen genot het belangrijkst).
 • Gebrek aan inlevingsvermogen (ze verplaatsen zich niet in hun partner en geven niet om hun partner’s lichamelijke en emotionele behoeften).
 • Ze hebben behoefte aan controle en dominantie over de andere persoon.
 • Hun voorkeur gaat uit naar een vrije relatie.
 • Seksueel narcisme uit zich in overdreven aandacht voor hun uiterlijke lichamelijke verschijning.
 • Ze voelen zich beter dan anderen.

Seksueel narcisme

Seksuele narcisten beheersen de kunst van het verleiden over het algemeen erg goed. Ze zijn meestal erg welbespraakt en het lijkt alsof ze erg veel geven om anderen.

Bovendien zijn seksueel narcisten doorgaans erg aantrekkelijk (en niet alleen qua uiterlijk). Hun uiterlijk, zelfvertrouwen en uitdrukkingsvaardigheid lijken waarschijnlijk erg positieve eigenschappen voor de mensen om hen heen. Degenen die hier het meest gevoelig voor zijn, zijn vaak afhankelijke types, of mensen die last hebben van gebrek aan eigenwaarde. 

seksueel narcisme koppen in bed

We weten nu dat seksueel narcisten zichzelf een vals gevoel voor eigenwaarde toekennen. Ze zijn bovendien zo enorm met zichzelf bezig dat het voor hen onmogelijk is om voor anderen te zorgen. Het gevolg daarvan is dat ze zichzelf nooit zullen verplaatsen in een ander en meestal volledig ongevoelig zijn. 

De duistere kant van seksueel narcisme

Als iemand ten prooi valt aan een seksueel narcist, dan kan alles in het begin fantastisch lijken. Maar het slachtoffer zal zich te zijner tijd realiseren dat er iets niet in de haak is. Vervolgens ontdekt deze de duistere zijde van seksueel narcisme.

Deze casanova holt je langzaam maar zeker helemaal uit. Seks gebeurt alleen wanneer seksuele narcisten er zin in hebben, en alleen op de manier waarop zij willen. Ze bekommeren zich ook geheel niet om jouw seksuele behoeften. Dus, wat ooit begon als passie, eindigt in pijn en verdriet. Uiteindelijk zal seks verworden tot een vernederende ervaring.

Je zou bijvoorbeeld met ze kunnen praten over wat er gebeurt, maar seksuele narcisten zullen nooit hun eigen tekortkomingen of gebrek aan inlevingsvermogen erkennen. In plaats daarvan zullen ze waarschijnlijk met uitspraken komen zoals:

 • “Je bent gewoon te veeleisend.”
 • “Dit is toch nooit eerder een probleem geweest.”
 • “Al mijn exen zeiden dat ik de beste was die ze ooit gehad hebben.”
 • “Misschien krijg je geen orgasme vanwege een lichamelijke oorzaak.”

Eigenlijk komt het erop neer dat ze jou overal de schuld van geven. Ook zullen ze nooit verantwoordelijkheid accepteren of toegeven dat ze misschien wel fout zitten. 

Seks als straf

Seks wordt gevaarlijk terrein wanneer er een dynamiek rondom macht in het spel komt. Seksueel narcisten gebruiken seks vaak als een wapen. Als ze je willen straffen (om wat voor reden dan ook), dan begint dat vaak met seks.

Zo kunnen ze bijvoorbeeld seks weigeren, behalve op hun eigen voorwaarden. En bovendien zullen zij voorkomen dat er een solide vertrouwensrelatie met hun partner ontstaat. Dit is hun manier om zichzelf emotioneel  in te dekken tegen een mogelijke relatiebreuk.

Hierdoor wordt seks de enige basis voor de relatie.

seksueel narcisme slaapkamer

Verschillen tussen mannen en vrouwen

Er zijn enkele verschillen tussen mannelijke en vrouwelijke seksueel narcisten:

 • Vrouwelijke seksueel narcisten verlangen doorgaans dat hun partner hen aanbidt. Hoezeer ze worden aangetrokken tot hun partner is direct gerelateerd aan hoezeer hun partner hen adoreert. Vaak straffen ze hun partner door seks te weigeren. Hun seksleven is derhalve volledig afhankelijk van de vraag of de partner hun eisen al dan niet inwilligt.
 • Mannelijke seksueel narcisten zijn meestal totaal niet geïnteresseerd in het genot van hun partner. Ze zijn doorgaans ook sneller geneigd om misbruik te maken van het lichaam van hun partner.

Conclusie

Voordat we dit artikel beëindigen, willen we je graag even waarschuwen dat dit soort mensen zelden een positieve invloed zijn op het leven van een ander. Zij voeden zich vaak met de energie van de mensen om hen heen. Helaas zullen zij je hoogstwaarschijnlijk negeren als je ze vertelt hoe je je voelt. Of op welke manier ze jou verdriet doen.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


 • Bleichmar, H. (2000). Aplicación del enfoque Modular-Transformacional al diagnóstico de los trastornos narcisistas. Aperturas psicoanalíticas5.
 • Dio Bleichmar, E. (2002). Sexualidad y género: nuevas perspectivas en el psicoanálisis contemporáneo. Aperturas Psicoanalíticas. Revista Internacional de Psicoanálisis, (11).
 • Freud, S. (1992). Introducción al narcisismo. Alianza.
 • Trechera, J. L., Millán Vásquez de la Torre, G., & Fernández Morales, E. (2008). Estudio empírico del trastorno narcisista de la personalidad (TNP).

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.