Seitai: de cultuur van harmonie en gezondheid
Seitai is beweging, lichamelijke harmonie en gezondheid. Het is een gebruik dat zijn wortels heeft in de traditionele Japanse cultuur, ontwikkeld door therapeut Haruchika Noguchi. Seitai is vooral de kunst van spontaan bewegen. Het is in staat om ons te regenereren, de spanning te verlichten en ons energie te geven.
Misschien ken je de term seitai niet. Misschien denk je dat het als yoga is, of taichi of mindfulness. Het is in feite niet dezelfde familie als die andere werkwijzen. Ook is het geen discipline waarbij de bewegingen voorzichtig worden gepland, of waarbij er strategieën zijn met hun eigen therapeutische doelen.
Het is geen therapie, en ook geen meditatietechniek, en zelfs geen spirituele. Het is eigenlijk iets beters, en misschien ook iets meer ambitieus. Seitai is een cultuur die ons oriënteert naar een simpeler bestaan, waar we leren vertrouwen op het leven, en waarbij we in staat zijn om onze lichamelijke en mentale gezondheid te verbeteren.
“Laat je lichaam spontaan bewegen, en het zal van zichzelf een balans vinden. Vertrouwen op deze van nature aanwezige intelligentie is de sleutel tot de Seitai cultuur.”
-Laura López Coto-
Seitai, of het belang van een gezonde beweging
Beweging is leven, dit weten we allemaal. Soms raken we echter verward. Soms doen we aan andere bewegingen die eigenlijk slecht zijn voor onze gezondheid, innerlijke balans en welzijn.
In Alice in Wonderland bijvoorbeeld is er een metafoor die perfect bij onze maatschappij past. Als Alice bij het paleis van de Hartenkoningin aankomt, ontdekt ze dat de bewoners gedwongen worden om te rennen om op dezelfde plek te blijven. Als ze ergens anders heen willen, moeten ze nog sneller rennen.
Dat is precies wat wij ook doen. We rennen iedere dag sneller omdat onze wereld iedere dag meer van ons vraagt. Dit soort beweging gaat echter tegen ons lichaam in.
Soms gaat onze geest sneller dan ons leven, en ons lichaam is langzamer dan we zouden willen. We worden roestig, want de spanning en de stress krijgen vat op ons. We krijgen pijn, dan vermoeidheid, en we weten niet hoeveel langer we het nog kunnen volhouden.
De maatschappij conditioneert ons, dat weten we. Seitai herinnert ons daaraan. Van daar suggereert het dat we een ander soort beweging gaan doen, een regeneratieve, vitaliserende, spontane beweging waarbij elk deel van ons (het fysieke, het mentale en de energie in ons) weer in harmonie raakt.
De voordelen van Seitai
Zoals we als hebben gezegd, is seitai een soort cultuur. Katsungen Undo maakt hier ook onderdeel van uit en het nodigt ons uit om iets te doen waar we niet aan gewend zijn: vrij te bewegen en volgens onze behoeftes.
Als iemand voor het eerst naar een Katsungen Undo-les gaat, zullen ze mensen zien bewegen hoe ze maar willen: strekken, dansen met hun ogen dicht, liggend op de vloer… Hierdoor krijg je een idee hoe reinigend dit soort beweging kan zijn. De voordelen zijn opmerkelijk, zoals:
- Het voorkomt en verlicht rugpijn. Deze bewegingen helpen om je ruggengraat op de juiste manier uit te lijnen en maken deze flexibeler.
- Verlicht je zorgen en spanning. Het vermindert stress en helpt je het beter te leren beheersen in je dagelijks leven.
- Het wekt positieve emoties op. Je voelt je levendiger, vrijer en opener voor ervaringen.
- Goed voor je zelfvertrouwen je zelfvertrouwen.
- Het verbetert de gezondheid van je spijsvertering en immuunsysteem.
Seitai, vrijheid van beweging
Bij seitai drukken we onszelf uit op onze eigen manier, en bewegen we hoe we willen. Bovendien is er een ding wat we vooral willen zeggen: Katsungen Undo legt de nadruk op de ruggengraat.
Deze bewegingen zijn vrij, maar we moeten er zeker van zijn dat alles in harmonie is zodat je ruggengraat veilig is. Om dit te doen gebruik je ademhalingstechnieken.
Laten we eens kijken naar wat basistechnieken:
- Kijk omhoog en ga op je tenen staan. Ontspan je en adem diep.
- Beweeg je schouders een paar seconden naar voren, en dan weer naar beneden tot waar ze waren. Herhaal deze beweging terwijl je langzaam wandelt.
- Beweeg je middel van links naar rechts, waarbij je je rug recht houdt. Tegelijkertijd beweeg je ook je armen.
- Beweeg je buik en je bekken, en train dit gebied langzaam, zonder iets te forceren. Hierdoor kun je flexibeler worden, je bewegingen worden vrijer, en je krijgt meer kracht.
Luister naar je lichaam, vertrouw erop, en laat het harmonie toevoegen aan je bewegingen.