’s Werelds grootste intelligentie-experiment

Een van de meest interessante aspecten van ’s werelds grootste intelligentie-experiment is dat het nogmaals bewijst dat regelmatige fysieke activiteit goed is voor de hersenen.
’s Werelds grootste intelligentie-experiment
Gema Sánchez Cuevas

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Gema Sánchez Cuevas.

Laatste update: 23 oktober, 2020

De BBC lanceerde in januari 2020, in samenwerking met Dr. Adam Hampshire van het Imperial College London, iets dat we het grootste intelligentie-experiment ter wereld kunnen noemen.

Nu zijn er veel experimenten met dit onderwerp gedaan. Maar dit experiment is anders. De reden hiervoor is dat het zeer representatieve numerieke resultaten heeft, aangezien er meer dan 250.000 mensen aan hebben deelgenomen.

Zoals Dr. Adam Hampshire zelf opmerkte: “Het is het equivalent van ongeveer 125.000 uur of meer dan 14 jaar testen.De eerste resultaten van ’s werelds grootste experiment op het gebied van intelligentie zijn nu beschikbaar. We moeten echter vermelden dat het proces nog niet voorbij is, wat betekent dat het nog steeds mogelijk is om deel te nemen.

Het grootste intelligentie-experiment ter wereld begint met een heel eenvoudig voorstel. De onderzoekers vragen de deelnemers om een platform te betreden en een reeks vragen te beantwoorden en vervolgens een test te maken. Dit is geen IQ-test, maar een uitgebreid onderzoek van verschillende aspecten die verband houden met cognitie en emotionele intelligentie.

Het grootste intelligentie-experiment ter wereld

Het grootste intelligentie-experiment ter wereld

Zoals we al zeiden, hebben tot nu toe meer dan 250.000 mensen deelgenomen. Het is echter belangrijk om te vermelden dat de meeste van hen de Britse nationaliteit hebben. Dit betekent dus dat de steekproef niet volledig representatief is. Als het echter om geslacht en leeftijd gaat, zijn de deelnemers erg gevarieerd.

In het eerste deel van de test krijgt men levensstijlvragen. Het belangrijkste doel van dit deel van de test is om informatie te verzamelen over onder meer dieet, technologiegebruik en gewoonten.

In het tweede deel voeren de deelnemers een aantal verschillende cognitieve vaardigheden uit, zoals:

  • probleemoplossing
  • geheugen
  • ruimtelijk redeneren
  • enzovoort

Ook zijn er andere tests die proberen dieper in emotionele intelligentie te duiken. Tot slot worden de resultaten van beide secties naast elkaar gelegd om conclusies te trekken.

”De mate van intelligentie is het vermogen om te veranderen.”

-Albert Einstein-

Probleemoplossing en leeftijd

Tot nu toe bevestigen de gegevens die uit dit experiment zijn gekomen de reeds bekende premissen over intelligentie. Leeftijd is bijvoorbeeld geen bepalende factor.

Het is waar dat sommige cognitieve vaardigheden op bepaalde leeftijden beter zichtbaar zijn, maar dat betekent niet dat ze verdwijnen naarmate het individu groeit. Daarnaast hebben ze ook opmerkelijke exponenten.

De gegevens van het experiment geven aan dat iemands vermogen om problemen op te lossen zijn hoogtepunt bereikt in hun twintiger jaren. Vanaf hun dertigste begint dit vermogen slechter te worden. Dit verwijst echter strikt naar cognitieve problemen in het kader van een real-time test.

Nu is er geen informatie over de waarde van ervaring met het oplossen van problemen in het kader van een langere periode om de test te voltooien. Naast andere beschikbare onderzoeken bewijst dit experiment dat hoe ouder je bent, hoe langzamer je hersenen werken.

Verrassende feiten met betrekking tot leeftijd en de hersenen

Opvallende feiten

Het grootste intelligentie-experiment ter wereld heeft onthuld dat verbaal redeneren een vaardigheid is die toeneemt met de leeftijd. Dankzij deze studie was het mogelijk om te zien dat het zelfs na de leeftijd van 80 jaar nog toeneemt. Tot nu toe geloofden velen dat de piek van dat vermogen rond de 60 jaar lag en dat het vanaf dat moment begon af te nemen.

Een ander zeer opvallend feit van deze studie houdt verband met het geheugen. Volgens onderzoekers speelden degenen die de beste scores hadden met dit item vaak videogames.

Die specifieke groep individuen bleek een beter ruimtelijk geheugen te hebben. Dit is best interessant, rekening houdend met het feit dat dit soort spellen van oudsher als nutteloos werd beschouwd, cognitief gezien.

Uit dit onderzoek bleek ook dat mensen die regelmatig op sociale media komen een slechtere geestelijke gezondheid hebben. Velen van hen vertonen symptomen van angst en depressie.

Dit kan te wijten zijn aan het overheersende vergelijkingsschema dat men in deze netwerken kan vinden. Geloof het of niet, veel mensen vallen hiervoor en evalueren hun sociale succes aan de hand van de feedback die ze krijgen op hun sociale media-accounts.

”Intellectuele groei moet beginnen bij de geboorte en pas ophouden bij de dood.”

-Albert Einstein-

Een van de meest waardevolle aspecten van dit onderzoek is dat het bevestigt dat levensstijl een doorslaggevende invloed heeft op intelligentie.

Opnieuw is bewezen dat lichaamsbeweging een grote aanwinst is voor de hersenen. Ook lijken intellectueel actief blijven en nieuwe talen leren op welke leeftijd dan ook twee geweldige manieren om veroudering van de hersenen te voorkomen.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • Andere, E. M. (2020). ¡ Aprender!: Emociones, inteligencia y creatividad. Siglo XXI Editores México.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.