Jong zijn als je 80 bent of oud zijn als je 18 bent

Jong zijn als je 80 bent of oud zijn als je 18 bent

Laatste update: 19 februari, 2017

Harriet Thompson was met haar 92 jaar de oudste vrouw die ooit de marathon heeft gelopen. Ze finishte de Rock’n Roll Marathon in San Diego in iets meer dan zeven uur en twintig minuten. Harriet is het perfecte voorbeeld van hoe je je jong kunt blijven voelen ondanks je leeftijd. De tand des tijds en de rimpels die ontstaan door het leven hoeven geen invloed te hebben op de ziel.

Oude leeftijd wordt vaak geassocieerd met de dood, lichamelijke problemen, geheugenverlies, eenzaamheid en de achteruitgang van het lichaam in het algemeen. Om goed oud te worden, is het belangrijk om van je negatieve gedachten af te komen en van alle levensfases te genieten. Gelukkig is de levensverwachting in de recente eeuwen met meer dan twintig jaar gestegen. In het begin van de negentiende eeuw was de levensverwachting tussen de 45 en 50 jaar.

“De jeugd is de tijd om wijsheid te bestuderen, ouderdom is de tijd om die kennis uit te oefenen.”

-Jean-Jacques Rousseau-

In 2013 publiceerde het tijdschrift Cell een onderzoek door Spaanse deskundigen dat de sleutels van het ouder worden analyseerde. Een van de belangrijkste doelen van dit onderzoek was om veroudering te begrijpen en tegen te gaan en om kanker te bestrijden. Veroudering veroorzaakt tijdens het leven schade aan het DNA en dat proces kan kanker, diabetes, hartproblemen en aandoeningen zoals Alzheimers veroorzaken.

Jong voelen is een houding

Jeugd is een houding ten opzichte van het leven. Ouder worden is iets dat we niet kunnen vermijden. Alles wat we kunnen doen is een aantal van de effecten die het op ons lichaam heeft verminderen. Beweging, gezond eten, leven in een goed klimaat en het vermijden van overmatig drug-, tabak- en alcoholgebruik zijn een aantal factoren die kunnen helpen bij het vertragen van de veroudering.

Maar als we de houding van een jong persoon behouden, kunnen we ook genieten van het leerproces dat bij de veroudering hoort. We hebben hier een aantal strategieën verzameld om ons jong te blijven voelen:

Blijf je dromen waarmaken

Als we ouder worden, zien we dat er dromen zijn die we niet hebben waargemaakt omdat we er geen tijd voor hadden of omdat we dachten dat ze onmogelijk waren. Maar dat je ouder bent geworden, betekent niet dat je jezelf ook te oud moet voelen om iets te kunnen bereiken…

Het betekent niet dat we ons moeten gedragen als tieners, maar dat we de dingen die we willen doen niet moeten opgeven omdat we ouder zijn geworden: studeren, reizen, sporten, nieuwe mensen ontmoeten enzovoort. Onze vaardigheden zijn over het algemeen veel breder dan we denken.

“Laat niemand je enthousiasme dempen. Het is een deugd die net zo waardevol is als noodzakelijk. Werk, streef, zoek altijd naar iets waar je naar kunt reiken.”

-Ruben Dario-

Ouder Stel met Chanpagne

Update jezelf

Mode, technologie en de maatschappij in het algemeen veranderen constant. Het is goed om je aan te passen aan veranderingen en nieuwe dingen te leren om jong te blijven, met een actieve geest die altijd in beweging is.

Bescherm je tijd en ruimte

Als we ouder worden, hebben we de neiging ons meer op anderen te richten dan op onszelf. Het is belangrijk om de ruimte te vinden om te doen wat we leuk vinden, om goed voor onszelf te zorgen en de tijd die we aan deze activiteiten besteden te respecteren. Het is belangrijk om een balans te vinden tussen tijd die je besteed aan anderen en tijd die je besteed aan jezelf.

Lach waar dit maar kan

Lachen is iets waardoor je je jonger voelt. Om jezelf lachen, om alle leuke dingen die er gebeuren iedere dag… Je kunt overal op terug kijken met een gevoel van humor. Je kunt zelfs lachtherapie ondergaan, waarbij je plezier maakt en ook andere mensen ontmoet.

Oud zijn op je achttiende

Er zijn mensen die een leven vol moeilijkheden hebben meegemaakt of zich oud voelen terwijl ze nog jong zijnMensen die zich niet aanpassen aan de veranderingen in het leven, die zich thuis opsluiten, die niet socialiseren met anderen, mensen die oud zijn zonder oud te zijn. Maar wat veroorzaakt dit soort omstandigheden?

Verdriet

Mensen die zich oud voelen, hebben vaak hun dromen achter zich gelaten. Of dit nu is door de omstandigheden van het leven of door eigen keuze, ze realiseren zich niet dat ze nog een lange weg te gaan hebben. Als je geen dromen meer hebt en ze niet meer waar wil maken, veroorzaakt dit veroudering. Je moet genieten van het heden.

Daarbij hebben veel van deze mensen weinig zelfvertrouwen. Ze houden niet van zichzelf, waarderen zichzelf niet en hierdoor sluiten ze zichzelf op in hun gedachten, te bang om buiten te komen. Het verhogen van het zelfvertrouwen zorgt ervoor dat ze zich meer open gaan stellen en ze beginnen weer te communiceren met anderen en hun omgeving. Het gaat er niet om hoeveel rimpels je hebt, maar om het lachen om het leven.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.