Roken verhoogt het risico op complicaties bij COVID-19

Een onderzoek uitgevoerd door onderzoekers in China en de Verenigde Staten laat zien dat veel roken onder Chinese mannen kan leiden tot meer complicaties bij COVID-19.
Roken verhoogt het risico op complicaties bij COVID-19

Laatste update: 21 mei, 2020

In dit artikel bespreken we of roken het risico verhoogt op complicaties bij COVID-19. Acute luchtweginfecties kunnen de bevolking in het algemeen treffen. Ze komen echter vaker voor bij ouderen en mensen met een verzwakt immuunsysteem.

Deze mensen kunnen ernstige complicaties oplopen (Knipe, 2013). Het is een bewezen feit dat coronavirussen de longen aanvallen en longontsteking kunnen veroorzaken. Roken verhoogt het risico op complicaties dus wanneer een persoon besmet is met COVID-19.

Acute luchtweginfecties komen zeer vaak voor bij de algemene bevolking en de meeste zijn te wijten aan virale infecties. Er zijn echter niet veel onderzoeken naar de rol van virussen bij acute luchtweginfecties bij volwassenen. Daar komt nog bij dat nog minder de rol van coronavirussen analyseren (Talbot en False, 2010).

De onderzoekers wijzen erop dat er geen specifieke redenen is waarom mannen vatbaarder zijn voor COVID-19. Sommige onderzoekers wijzen er echter op dat dit te wijten kan zijn aan wat de WHO heeft beschreven als ‘biologisch inherent voordeel’ (link in het Engels) van vrouwen.

Roken doodt jaarlijks ongeveer zes miljoen mensen. Vijf miljoen zijn consumenten en meer dan 600.000 zijn passieve rokers (degenen die bloot worden gesteld aan de rook van anderen). Daardoor is dit een hoger sterftecijfer dan dat veroorzaakt door zowel drugs als alcohol samen.

Roken verhoogt het risico op complicaties bij COVID-19

Verhoogt roken de complicaties bij een COVID-19-infectie?

Een in 2014 uitgevoerd onderzoek in Palma de Mallorca specificeerde de klinische en epidemiologische kenmerken van volwassen patiënten met luchtweginfecties veroorzaakt door coronavirussen OC43, NL63 en 229E.

Hieruit blijkt dat acute luchtweginfecties veroorzaakt door coronavirussen voornamelijk mannelijke rokers van middelbare leeftijd treffen. Ze zijn vaak getroffen door eerdere ziekten (Reina, López-Causapé, Rojo-Molinero en Rubio, 2014).

Roken is een van de belangrijkste vatbaar makende factoren van vele aandoeningen van de luchtwegen en onder andere van virale infecties. 23 van de patiënten in het bovengenoemde onderzoek (47,9%) waren ook actieve rokers. De auteurs van het onderzoek stellen dat ze geen belangenconflict hebben.

Gisli Jenkins, hoogleraar aan de Universiteit van Nottingham, heeft hiervoor een verklaring. Ze legt uit dat roken het risico op chronische obstructieve longziekte (COPD) verhoogt. Daarnaast lopen mensen met COPD een hoger risico op coronavirusgerelateerde luchtwegaandoeningen.

Roken is verantwoordelijk voor 33% van de kankers bij mannen en 10% bij vrouwen. Bovendien is tot 90% van de longkankers te wijten aan roken.

Roken beïnvloedt je longen

Complicaties als er sprake is van een coronavirus

De meestvoorkomende complicaties van een coronavirusinfectie zijn niet-specifieke influenza (43,7%), longontsteking (29,2%) en acute chronische obstructieve longziekte (COPD) (8,3%). 52% van de patiënten had tweemaal opname op de intensive care nodig (Reina et al., 2013)

Hoewel we ze het hele jaar kunnen detecteren, volgt de incidentie van coronavirusinfecties een seizoenspatroon. Dit is voornamelijk in de wintermaanden (Talbot en False, 2010).

In sommige onderzoeken merkten experts op dat OC43 de neiging heeft om tweejaarlijks te verschijnen, met een sterke aanwezigheid in het eerste kwartaal van het jaar.

In de studie van Reina en haar mede-onderzoekers (2013) werd het optreden van luchtweginfecties als gevolg van coronavirussen het hele jaar door gedetecteerd. Het merendeel van de gevallen (58,3%) deed zich echter voor in de maanden januari tot maart.

Hoop aan de horizon

Tot slot, misschien is er toch hoop aan de horizon… Onderzoekers van de Spaanse Nationale Onderzoeksraad (CSIC) hebben in vitro aangetoond dat het medicijn Aplidin (plitidepsin) de vermenigvuldiging van het coronavirus HcoV-229E kan stoppen.

Deze soort behoort tot de familie van het nieuwe coronavirus dat de huidige pandemie veroorzaakte, waardoor bijna de helft van de totale wereldbevolking thuis in quarantaine moest.

Onderzoekers gaan nu bestuderen of dit medicijn ook effectief is tegen het SARS-coronavirus. Dit lijkt sterk op op de SARS-CoV-2 die COVID-19 veroorzaakt.

Rokers hebben een sterftecijfer van meer dan 70% als het gevolg van hart- en vaatziekten, chronische bronchitis, longkanker en longemfyseem.

Specialisten, zoals CSIC-viroloog Isabel Sola, die meer dan twintig jaar ervaring heeft met het bestuderen van coronavirussen, zeggen dat het twee tot drie maanden kan duren om te ontdekken of dit medicijn effectief is tegen het nieuwe coronavirus.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • D.M. Knipe, P.M. Howley (Eds.), Fields virology (6th ed.), Wolters Kluwer, Philadelphia (2013), pp. 825-858

  • H.K. Talbot, A.R. Falsey The diagnosis of viral respiratory disease in older adults Clin Infect Dis, 50 (2010), pp. 747-751
  • Reina, J., López-Causapé, C., Rojo-Molinero, E., & Rubio, R. (2014). Características de las infecciones respiratorias agudas causadas por los coronavirus OC43, NL63 y 229E. Revista Clínica Española214(9), 499-504.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.