12 rode vlaggen die je niet moet negeren in een relatie

Haal de blinddoek van je ogen en leer de rode vlaggen in een relatie herkennen, zoals het afwisselen van genegenheid en onwetendheid en een gebrek aan respect voor je grenzen. Wij vertellen je meer in dit artikel!
12 rode vlaggen die je niet moet negeren in een relatie
Sharon Laura Capeluto

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Sharon Laura Capeluto.

Laatste update: 30 maart, 2024

Ze zeggen dat liefde blind is. Als we verliefd worden, is het gebruikelijk om de imperfecties en gebreken van de ander over het hoofd te zien; soms minimaliseren of tolereren we houdingen die, vanuit een extern perspectief, ongetwijfeld tot de rode vlaggen zouden behoren om rekening mee te houden in een relatie.

De idyllische fase vertroebelt ons beoordelingsvermogen en op deze manier nemen we risico’s. Het is gebruikelijk dat we ongezond gedrag goedpraten, zelfs als we ons er niet van bewust zijn. Het komt vaak voor dat we ongezond gedrag goedpraten, zelfs als we ons er niet eens van bewust zijn.

Maar in dit artikel noemen we de 12 meestvoorkomende rode vlaggen die we kritisch in de gaten moeten houden. Let goed op.

Wat zijn rode vlaggen in een relatie?

Ik weet zeker dat je deze term voor het eerst hoorde toen je Twitter las of met vrienden chatte. Rode vlaggen zijn tekenen van problematisch gedrag, een problematische houding of problematische situaties die erop wijzen dat de relatie misschien niet goed zal aflopen.

Deze rode vlaggen zijn waarschuwingssignalen die op elk moment kunnen opduiken, of het nu op de eerste date is, wanneer alles rooskleurig lijkt, of later.

Rode vlaggen die je niet kunt negeren of minimaliseren

Over het algemeen manifesteren gewelddadige of misbruikende houdingen zich op subtiele manieren vanaf minuut één. Daarom is het essentieel om ze in een vroeg stadium te herkennen om te voorkomen dat ze in de toekomst uitgroeien tot ernstiger problemen. Deze signalen geven aan dat een relatie giftig is of kan worden naarmate de relatie vordert.

Het is waar dat alle stellen te maken krijgen met conflicten en dat sommige van deze waarschuwingen niet noodzakelijkerwijs escaleren tot iets gevaarlijks. Maar in plaats van zulke waarschuwingen te negeren, is het belangrijk om erover te praten of er beslissingen over te nemen. Laten we eens kijken naar de meestvoorkomende.

1. Hij of zij steunt je niet in je projecten en doelen

In je dromen zou je partner je nummer één fan moeten zijn. Of op zijn minst aan jouw kant staan. Maar als hij of zij afwezig lijkt als je over je projecten praat of, erger nog, je ontmoedigt in plaats van aanmoedigt, is het belangrijk om dit gebrek aan steun aan te pakken.

2. Lijkt geen aandacht te besteden aan wat je zegt

Het gevoel dat er niet naar je geluisterd wordt is een andere belangrijke netwerkvlag in een relatie. We verwijzen naar de situatie waarin je het gevoel hebt dat de ander geen rekening met je houdt. Momenten waarop je partner zich doof houdt voor wat je denkt, vindt en voelt, alsof jouw standpunt waardeloos is.

3. Een irrelevante like triggert overmatige jaloezie

Het is geen nieuws dat sociale media een bron van conflicten kunnen zijn in relaties. Maar sommige signalen zijn zorgwekkender dan andere. Als een onbelangrijke “like” buitensporige jaloezie en overdreven verzoeken uitlokt, is het belangrijk om alert te zijn op hoe de situatie zich ontwikkelt (of niet).

4. Hij of zij vergelijkt je met andere mensen

Sta je voortdurend in de schijnwerpers van de vergelijking? Het feit dat je partner je altijd meet en beoordeelt aan de hand van de normen van anderen, of het nu gaat om uiterlijk, persoonlijkheid of prestaties, is een rode vlag die je niet moet negeren.

5. Je hebt het gevoel dat jij de enige bent die moeite in de relatie steekt

Zelfs als het geen giftige of gewelddadige houding is, als jij de enige bent die moeite in de relatie steekt, kun je op de lange duur een enorme emotionele klap krijgen. Vroeg of laat eindigt een eenzijdige relatie in ongemak.

Natuurlijk zijn er momenten dat de ene persoon meer inbrengt en de andere minder. Op de lange termijn moet het werk echter gelijk zijn. In een succesvolle relatie moeten beide partners de kar trekken en ervoor zorgen dat de inzet gedeeld wordt.

6. Je kunt hun reacties nooit voorspellen en bent er bang voor

Een gezonde relatie geeft je het grootste deel van de tijd een rustig gevoel. Aan de andere kant is je zorgen maken over hoe de ander zal reageren op verschillende situaties een teken dat er iets mis is.

7. Sarcastische opmerkingen zijn aan de orde van de dag

Sommige ironische grappen kunnen van tijd tot tijd grappig zijn. Op het moment dat de opmerkingen je echter beginnen te kwetsen, houden ze op grappen te zijn en worden ze een rode vlag .

8. Geen respect voor grenzen

Liefde betekent grenzen en voorwaarden

Als hij erop staat of je onder druk zet om over dingen te praten waar je je ongemakkelijk bij voelt, is dat een duidelijk teken dat hij je grenzen niet respecteert. Je hebt het volste recht om bepaalde dingen voor de deur van je privacy of je individuele ruimte te houden en er niet op afgerekend te worden. Dit is een van de duidelijkste rode vlaggen in een relatie.

9. Hij eist dat je elk detail van je leven met hem deelt

Als hij je vraagt hoe je dag is verlopen, hoe je hebt geslapen of wat je plannen zijn voor het weekend, is dat geen probleem. Maar als hij erop staat om alles te weten, van je exacte locatie tot met wie je bent en wat je doet, of een controlerende houding heeft, is de rode vlag duidelijk. Lijkt hij je leven te willen controleren? Accepteer deze situatie niet zomaar.

10. Hij brengt je in diskrediet in het openbaar

Als je partner je voor schut zet in het bijzijn van andere mensen, denigrerende opmerkingen of grappen maakt ten koste van jou, laat dat zien dat hij je niet respecteert. Dit soort gedrag overschrijdt een grens die niet overschreden mag worden. Vertrouwen en respect zijn de basis van een gezonde relatie.

11. De ene dag houdt hij/zij van je en de volgende dag negeert of veracht hij/zij je

Je weet nooit wat je kunt verwachten, en dat zorgt voor een achtbaan van emoties die op en neer gaan. Het afwisselen van buitensporige uitingen van genegenheid en onverschilligheid of mishandeling is gedrag dat alarmbellen zou moeten doen rinkelen.

12. Vraagt je om plannen met andere mensen af te zeggen om tijd met hem of haar door te brengen

Het lijkt op het eerste gezicht misschien romantisch, maar dat is het niet. Mooie woorden gebruiken om je ervan te overtuigen dat hij of zij je mist en tijd met je wil doorbrengen is soms een manipulatieve tactiek. Als het vaak voorkomt en je het gevoel hebt dat je afstand neemt van je familie en vrienden, kun je op je hoede zijn.

De grootste rode vlag in een relatie is je niet op je gemak voelen

Het is essentieel om te onderscheiden of de vlinders in je buik een weerspiegeling zijn van de liefde die je voelt of juist een angstige manifestatie. Let op je emoties en lichamelijke gewaarwordingen. Vaak is dat het antwoord. Als je je goed, vredig en geliefd voelt in een relatie, gaat het waarschijnlijk goed met de band.

Als angst, bezorgdheid en ongemak de overhand beginnen te nemen, is er een probleem. Het feit dat je jezelf niet kunt zijn, de constante aanwezigheid van onzekerheid en de spanning in je lichaam die op scherp staat, zijn duidelijke indicatoren dat er iets gecontroleerd moet worden.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.