De eerste drie grappen in de geschiedenis

In dit artikel vertellen we je de drie eerste grappen in de geschiedenis. Ze geven je een idee of ons gevoel voor humor door de eeuwen heen is geëvolueerd of niet.
De eerste drie grappen in de geschiedenis
Sergio De Dios González

Beoordeeld en goedgekeurd door de psycholoog Sergio De Dios González.

Geschreven door Pedro González Núñez

Laatste update: 27 december, 2022

Zijn de drie grappen in dit artikel grappig? Vandaag zouden we waarschijnlijk nee zeggen. Althans, zeker niet als we ze vanuit het perspectief van vandaag bekijken.

Om deze reden is het duidelijk dat ons gevoel voor humor is geëvolueerd van dat van de mens van 3.000 jaar geleden. Humor lijkt ook afhankelijk te zijn van de samenleving in kwestie. De Sumeriërs hadden bijvoorbeeld niet hetzelfde gevoel voor humor als de Grieken, Egyptenaren of Romeinen.

Als je deze drie eerste grappen leest en vergelijkt met die van nu, zul je je realiseren dat het eigenlijk de samenleving is die gevoel voor humor dicteert. Dit feit is in de loop van de tijd niet veranderd.

Twee mannen op een wip, die een grap demonstreren

Een groep academici van de Universiteit van Wolverhampton (Verenigd Koninkrijk) heeft onderzoek gedaan naar de oudste grappen uit de geschiedenis.

Dr. Paul Macdonald is humorexpert bij de Faculteit der Geesteswetenschappen en Sociale Wetenschappen. Hij bevestigde het feit dat ons gevoel voor humor in de loop der jaren is geëvolueerd. Bovendien verklaarde hij dat oude grappen meestal in de vorm van een vraag en een antwoord waren. Ze gebruikten ook af en toe spreekwoorden en ingenieuze raadsels.

Hoewel grappen in de loop der jaren zijn geëvolueerd, lijken ze één ding gemeen te hebben. Dit is het feit dat ze allemaal onderwerpen behandelen die de samenleving als taboe beschouwt.

Volgens Dr. Macdonald hadden de grappen van weleer inderdaad een zekere “rebelse inhoud” met humor die niet sociaal werd goedgekeurd. Ze gebruikten formules zoals woordspelingen. Verder was toilethumor ook in veel grappen aanwezig.

De eerste drie grappen in de geschiedenis

De beste manier om uit te leggen hoe de eerste grappen waren, is door ze te bekijken. Om dit te doen, zetten we de drie beste grappen uit het eerder genoemde onderzoek op een rij. Vervolgens kun je vanuit je eigen persoonlijke perspectief beslissen of je ze grappig vindt of niet.

Vrouw versus echtgenoot

“Iets wat sinds onheuglijke tijden nooit meer is voorgekomen; een jonge vrouw liet geen scheet in de schoot van haar man.”

Dit is de oudst bekende grap. Hij is gedateerd tussen 1600 en 1900 voor Christus. De grap komt uit de Sumerische cultuur. De grap bevat elementen van chauvinisme en toilethumor.

Kritiek op macht

“Hoe vermaak je een verveelde farao? Je zeilt met een bootlading jonge vrouwen alleen gekleed in visnetten de Nijl af en spoort de farao aan om een vis te gaan vangen.”

Ze vonden deze grap in de Westcarpapyrus . Dit is een Egyptisch document. Het wordt sinds 1866 bewaard in het Egyptisch Museum in Berlijn. Het dateert uit het jaar 1600 voor Christus.

Deze grap suggereert dat de menselijke passie, vooral die van mannen jegens vrouwen, door de eeuwen heen een constante bron van humor is geweest, tot op de dag van vandaag.

Een Egyptisch tafereel

Grappen met humor en moraal

“Drie ossendrijvers uit Adab hadden dorst. De een was eigenaar van de os, de ander van de koe en de ander van de lading van de wagen. De eigenaar van de os weigerde water te halen omdat hij bang was dat zijn os door een leeuw zou worden opgegeten. Maar de eigenaar van de koe weigerde omdat hij dacht dat zijn koe de woestijn in zou dwalen. De eigenaar van de wagen weigerde ook omdat hij bang was dat zijn lading zou worden gestolen. Dus gingen ze allemaal tegelijk. In hun afwezigheid bedreef de os liefde met de koe, die het leven schonk aan een kalf dat de lading van de wagen opat. Wie is nu de eigenaar van het kalf?”

Deze dateert uit 1200 voor Christus in Mesopotamië. In feite is het meer een waarschuwend verhaal dan een grap. Het laat zien dat humor en satire zich vaak concentreerden op verhalen en spreekwoorden in plaats van grappen.

Als een van deze drie grappen je geamuseerd heeft, heb je misschien het gevoel dat ons gevoel voor humor in de loop van de tijd niet echt is geëvolueerd. Misschien heb je het gevoel dat de manier waarop we moppen vertellen is veranderd. Tegenwoordig genieten we bijvoorbeeld van populaire memes.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.