Zeven Keltische spreekwoorden over leven en liefde

Zeven Keltische spreekwoorden over leven en liefde

Laatste update: 19 februari, 2018

De Keltische traditie is een van de oudste en meest bijzondere tradities ter wereld. De gewoontes, legendes en geschiedenis zijn zeer aantrekkelijk voor nieuwsgierige denkers, mede dankzij films en televisieseries. Keltische spreekwoorden, met name de spreekwoorden over leven en liefde, zijn ook nog steeds een uitstekende bron van echte wijsheid.

Hoewel hun grondgebied hoofdzakelijk in Groot-Brittannië was geconcentreerd, breidde hun domein zich enerzijds uit tot het oosten van Europa en anderzijds tot Spanje en Portugal. Het heeft vandaag de dag nog steeds invloed in gebieden als Galicië in Spanje, waar je nog steeds de forten kunt zien, “castros” genaamd, die dienst deden als toevluchtsoord in tijden van oorlog.

De Kelten waren grote fans van de kunsten. Dat is zeker waar een deel van hun wijsheid vandaan komt, wat aanleiding geeft tot de beroemde Keltische spreuken. Ze onderscheiden zich door hun oprechtheid, overweldigende eerlijkheid en – vooral – hun innerlijke wijsheid.

7 Keltische spreekwoorden over leven en liefde

1. Een vaste gast is nooit welkom

Gastvrij zijn is een deugd. Maar misbruik maken van de goede trouw van de gastheer is onbeleefd. Als je bij een familielid of vriendin op bezoek gaat, vergeet dan niet om een passende tijd te blijven. Je mag niet vergeten dat je je in een huis bevindt dat niet van jouw is en dat je dus alleen te gast bent.

Probeer de dagen of weken dat je er bent te helpen met klusjes. Wees beleefd en hoffelijk, en geef de eigenaar voor vertrek een klein cadeautje. Op die manier weet hij dat je dankbaar bent en kan hij je in de toekomst weer uitnodigen.

2. Als je bij de honden slaapt, sta je op met vlooien

Dit is een van de bekendste Keltische spreekwoorden. Wees voorzichtig met wie je omgaat, vooral als je weet dat ze niet goed zijn, vooral als je ze vertrouwt en het zich tegen je kan keren. Vaak benaderen we mensen die niet goed voor ons zijn, dus slim hiermee omgaan kan ons ook een groot voordeel opleveren.

Na het negeren van de waarschuwingen, als je schade ondervindt van je beslissing, ligt de verantwoordelijkheid hiervoor bij jezelf.

3. Wanneer wraakzuchtige woorden opkomen, is een gesloten mond kalmerend

Als je wordt geconfronteerd met beledigingen, geschreeuw en bedreigingen, is het het beste om geen tegenaanval te doen. Een boos persoon stuurt vaak een bericht zonder na te denken over de inhoud, de vorm of beide. Laat je niet in de verleiding brengen om erbij betrokken te raken, en wees voorzichtig, vooral als je de relatie die je met die persoon hebt waardeert.

Goed nadenken en weten hoe je je woorden moet kiezen zijn essentiële vaardigheden om te voorkomen dat een verhitte discussie te persoonlijk wordt en diepe wonden veroorzaakt. Jezelf inhouden toont dat je een goed en wijs persoon bent: als je je niet tot hun niveau verlaagt, zullen ze meestal vroeg of laat ook die houding aannemen. Bovendien zul je hun respect en bewondering verdienen.

4. De zoetste bessen groeien tussen de scherpste doornen

Vaak raken we ontmoedigd als het gaat om onze levensdoelen. We beseffen dat we ons best doen, maar we zien de resultaten niet. We werken hard, maar misschien loont het zich niet in de vorm van een baan. De Kelten zeggen ons dat we moeten proberen ervoor te zorgen dat de situatie, hoe moeilijk die ook moge zijn, eindigt met hoop. Met moeite en doorzettingsvermogen krijg je positieve resultaten, maar niet altijd zoals je ze verwachtte.

Hard werken is de beste vriend van geluk. De weg mag dan lang en hobbelig zijn, maar de beloning zal altijd de moeite waard zijn. Denk na over hoe inspiratie niet veel goed doet als we niet tegelijkertijd werken.

5. Kijk naar de zon, maar keer je rug naar de storm

We maken allemaal goede en slechte tijden mee. Hoezeer we ook van routine houden, het leven heeft een dynamisch karakter. Dit is een Keltisch spreekwoord dat je uitnodigt om optimistisch naar de toekomst te kijken en je af te keren van het negatieve. De Kelten vertellen ons dat we moeten proberen een gezond evenwicht te bewaren tussen hoop en voorzichtigheid, avontuur en ‘voor het geval dat’. Dit is hoe je groeit.

In die zin is een dapper persoon niet iemand die zijn angsten negeert, maar iemand die hard werkt om ze te overwinnen. Iemand die risico’s durft te nemen en de gevolgen van zijn beslissingen op zich durft te nemen.

Keltische ridders die nadenken over leven en liefde

6. Vergeven, maar nooit vergeten

Vergeven is wijs, maar vergeten is dwaas. Vergeef degenen die je gekwetst hebben en vergeet de details, maar sla in je geheugen op wat je geleerd hebt. Vooral als de veroorzaakte schade niet opzettelijk was, anderen je om vergiffenis hebt gevraagd of geprobeerd hebben het goed te maken.

Vergeving zal je sterker en tegelijkertijd wijzer maken. Gebruik de les die je hebt geleerd om te begrijpen hoe anderen zich kunnen voelen als je fouten maakt. Denk na over hoe leven in harmonie vooral een oefening in empathie is, vooral tijdens en voor fouten.

7. Een leugen reist verder dan de waarheid

Soms zijn we zo bang voor de waarheid dat we liever naar de leugen luisteren. We bedriegen onszelf om dingen niet onder ogen te hoeven zien… Maar diep vanbinnen weten we dat dat een vergissing is. Acceptatie is de eerste stap naar verandering, naar beweging en zelfs naar berusting als er geen andere keuze is.

Als een leugen diep is, zal hij uiteindelijk meer kwaad doen dan de waarheid. Denk er eens over na of je liever een snelle, maar enkele klap krijgt, of een chronische wond die moeilijk te genezen is. Jouw keuzes zijn bepalend voor de controle die je kunt uitoefenen over wat er met je gebeurt.

Deze Keltische spreekwoorden bewijzen dat de Kelten een volk waren met een gevoel van begrip dat moeilijk te verbeteren is. Ze waren niet alleen strategisch van aard, maar waren ook pioniers in het verlenen van toegang aan vrouwen tot het hebben van privébezit zonder dat ze afhankelijk moesten zijn van een man.

Vandaag de dag zijn hun leerstellingen belangrijker dan ooit. Ze tonen ons dat tolerantie, voorzichtigheid en begrip van de wereld dingen waren waar mensen meer dan duizend jaar geleden al over nadachten. Ze kwamen tot conclusies en uitgangspunten die nog steeds een intelligent kompas zijn voor de moderne wereld waarin we nu leven.

Illustraties van Ethan Monginus  Wellicht ook interessant voor jou

Frida Kahlo over de liefde en het leven
Verken je geest
Lees het op Verken je geest
Frida Kahlo over de liefde en het leven

Frida Kahlo leidde een intens emotioneel leven vol vroegtijdige leerprocessen en controversiële verleidingen. Een leven vol liefde, moeilijkheden e...


De inhoud van Verken Je Geest is uitsluitend bedoeld voor informatieve en educatieve doeleinden. Deze informatie vervangt niet de diagnose, het advies of de behandeling van een professional. Bij twijfel kun je het beste een betrouwbare specialist raadplegen.