Relaties: tot de uitputting ons scheidt!

Relaties: tot de uitputting ons scheidt!
Sergio De Dios González

Beoordeeld en goedgekeurd door de psycholoog Sergio De Dios González.

Geschreven door Sara Clemente

Laatste update: 27 december, 2022

Wanneer we aan een relatie beginnen, is het normaal om je hoopvol en gelukkig te voelen, alsof je in de zevende hemel beland bent! Als alles goed gaat en je de lange termijn verbintenis aan wilt gaan, trek je misschien wel bij de ander in en/of trouwen jullie zelfs. Wat velen echter niet weten is dat uitputting de alom bekende leuze, ‘tot de dood ons scheidt’, zomaar kan kapen.

Soms is het moeilijk uit te leggen hoe je van 0 tot 100 kunt gaan in enkele momenten of jaren. Wat gebeurt er precies in een relatie om ons tot het punt te drijven waarop we niet meer met de eigenaardigheden of tekortkomingen van de ander kunnen omgaan? Gaat het om het samenwonen? Het tekort aan privacy? De afname in passie?

Hoe dingen van passie tot uitputting gaan

Teleurstelling is één van de redenen voor de vervanging van passie door uitputting. Wanneer een koppel net bij elkaar is ingetrokken, is het helemaal normaal dat alles nog heel spannend en verheugend is. Maar houd in gedachten dat je op den duur een andere kant van je partner zult leren kennen.

Koppel op de bank

Wanneer het de verdeling van huishoudtaken en uitgaven betreft, is het niet meer dan normaal dat er soms kleine conflicten ontstaan. We willen deze conflicten het liefste op een vriendschappelijke manier oplossen. Het is echter goed mogelijk dat wat je partner van zichzelf laat zien, je teleurstelt. Misschien wordt je verrast of zelfs teleurgesteld door bepaalde houdingen of gedragingen van je partner waar je voorheen niet mee bekend was.

Nog een reden voor uitputting is onverschilligheid. Dit is het resultaat van een langdurig en vervelend samenwonen. Je ontwikkelt misschien gevoelens van apathie, walging of afwijzing jegens de ander. Vanaf dat moment lijkt alles wat ze doen een mogelijk beginpunt van een ruzie of iets fouts dat zij moeten veranderen.

Jullie maken ruzie over zaken die er eigenlijk niet toe doen en laat geen ruimte over voor fouten. Dit alles totdat er een dag komt waar het je ‘niks meer uitmaakt’. Je geeft jezelf hieraan over en leeft een ongelukkig, stilstaand leven.

Wees voorzichtig met uitputting en routine

De dagelijkse routine, het tekort aan enthousiasme en spontaniteit, het tekort aan verrassingen en plezier, breekbare funderingen, een tekort aan gedeelde hobby’s… Uitputting kent veel oorzakken. De echte oorzaak van uitputting binnen een relatie kent zijn origine echter bij de twee personen in kwestie.

Als je niet lekker in je vel zit of geen zin hebt om naar buiten te gaan, laat dit je partner dan weten. Het lucht misschien niet op, maar als je het met hem deelt, kan hij je proberen te helpen. Zo is het ook waar dat als je altijd maar dezelfde routine met je partner volgt, het uiteindelijk tot ongewenste uitputting leidt.

Een voorbeeld: als je normaalgesproken elke vrijdag naar de bioscoop gaat, zijn er twee manieren waarop je dit kunt zien. Het kan een leuke, gezamenlijke activiteit zijn juist om de routine te verbreken — of een voorspelbare, vervelende verplichting. Die eerste optie klinkt een stuk beter, of niet?

Houdingen die uitputting uitlokken

Wantrouwen, jaloezie, onzekerheid, een inferioriteitsgevoel, oneerlijkheid. We meten ons dit soort houdingen aan wanneer we een relatie hebben met een ander. Ze leiden ons echter ook dikwijls tot uitputting of zelfs scheidingen. Daarom, als je je relatie voor een langere tijd wilt onderhouden, moet je het initiatief nemen. Praat met de ander en verbeter jullie communicatie!

Nog een veelvoorkomende fout die mensen uit elkaar drijft is een tekort aan steun. Het gebeurt vaak dat wanneer we een probleem hebben, we er wel over willen praten, maar we dit toch niet doen. Dit komt meestal omdat we onszelf ervan hebben overtuigd dat de ander ons toch niet zal begrijpen. Soms, wanneer we het er dan toch over hebben, voelen we ons niet veilig, beschermd of begrepen door de ander, wat nog erger is dan het bovengenoemde. Om dit te vermijden moet je empathie tot je levenspartner maken.

Tenslotte is een tekort aan tijd een van de grootste vijanden die een gezonde relatie kan hebben. Het is belangrijk om dagelijks een paar minuten opzij te zetten om met je partner te praten. Een warme aanraking of simpel oogcontact kan iemand al een enorme stoot energie geven. Stress en teveel werken zijn enkel twee enorme risicofactoren.

Stel met relatieproblemen

De oplossing is communicatie

Zoals je kunt zien is het behouden van een gezonde en stabiele relatie niet altijd makkelijk. Het vergt moeite en bewuste betrokkenheid van beide partijen. Daarbij komen ook nog eens maatschappelijke stereotypen en stigma’s, zoals het feit dat mannen zogenaamd niet over hun gevoelens zouden kunnen praten of dat vrouwen dat juist teveel doen.

Vrouwen, vanwege stereotypes en sociale rollen waaraan ze zich te houden hadden, zijn over het algemeen communicatiever ingesteld. Mannen zijn ondertussen vaker beschermend en stoer ingesteld, en dus stiller van aard.

Een tekort aan communicatie binnen relaties is dikwijls de reden waarom mensen uit elkaar gaan. Als iets van of over je partner je dwars zit — bijvoorbeeld dat ze nooit hun kleding opruimen of het afval nooit wegbrengen — kun je ze dit het beste gewoon vertellen. Doe dit niet door meteen ruzie te zoeken, maar leg simpelweg je gedachten bloot.

Positieve bekrachtiging

Bovendien is het succes van een relatie niet alleen te vinden in het aanwijzen van iemands slechte kanten en wat er allemaal veranderd moet worden. Het belangrijkste is altijd liefde. Benoem daarom ook de goede delen van de ander! Vergeet niet te benoemen wat goed is gegaan en waar je blij mee bent.

Stilte kan niet gehoord worden, maar het vult alles.

Van passie tot uitputting

Door je partner op de hoogte te stellen van waar je last van hebt, kun je de situatie misschien rechttrekken of aanpassen. En als dat niet lukt, betrek het mislukken hiervan dan niet op jezelf. Begrijp dat niemand perfect is. Net zoals je partner zul jij ook je eigenaardigheden hebben.

Als je in plaats hiervan ervoor kiest om niks te zeggen, houd je in principe alleen maar informatie achter die jullie relatie kan verrijken. Hierdoor word je alleen maar ongelukkiger en uiteindelijk zal een bom barsten vanwege iets totaal onbenulligs. Communiceren is een onderdeel van het leven. Wat je niet zegt — en wat de ander dus niet weet — bestaat dus in principe niet.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.