Een relatie herstellen die nooit had moeten stukgaan

Een relatie herstellen die nooit had moeten stukgaan

Laatste update: 28 april, 2018

Soms kan het zijn dat je het gevoel hebt alsof je relatie stukging terwijl dit eigenlijk helemaal niet nodig was. Iets diep van binnen schreeuwt dat er nog steeds iets tussen jullie bestaat, en het is mogelijk dat je ex hetzelfde denkt en voelt. Je relatie herstellen vergt wellicht de noodzaak om een stapje terug te doen, maar je weet niet hoe. Dit soort situaties zijn inderdaad nooit eenvoudig om mee om te gaan.

Andere keren accepteer je gewoon niet dat de andere persoon niet meer bij je wilde zijn. Maar jij wilt wel nog steeds bij hem zijn. Je weet ook dat je nog genoeg kracht en verlangen hebt om het vuur opnieuw aan te steken (of dit op zijn minst te proberen). Uiteindelijk heeft natuurlijk elk liefdesverhaal zijn ups en downs. We houden niet altijd even intens van onze wederhelft, maar dat betekent niet dat er geen gloeiende kooltjes meer zijn om het vuur mee te stoken.

“Er is altijd wat gekte in de liefde. Maar er is ook altijd wat rede in waanzin. ”

-Friedrich Nietzsche-

Deze situaties zijn vaak verwarrend. Over het algemeen zijn ze een grote puinhoop van gevoelens. Je zou het graag opnieuw proberen, maar je bent ook bang voor afwijzing. Je bent vastbesloten om de relatie nieuw leven in te blazen, maar je betwijfelt tegelijkertijd of het wel echt mogelijk is. Het is ook moeilijk om te voorspellen wat je ex denkt of voelt. Dus, wat kun je in dit geval doen?

Hier zijn een paar suggesties.

Wil je je relatie herstellen? Smeek je ex dan niet om liefde

Dit is een van de meest voorkomende fouten. Het is ook het minst effectief als je wilt proberen om je ex terug te winnen. We denken dat als we hem vertellen hoeveel we hem missen, of dat we zonder hem niets voorstellen, er iets in zijn hart zal klikken en we de relatie zo zullen herstellen. Maar eigenlijk gebeurt juist het tegenovergestelde.

Man die zich vastkampt aan een balk

Smeken om liefde zorgt er alleen maar voor dat je ex minder respect voor je krijgt. Wie heeft er nu waardering voor iemand die niet in staat is om op eigen houtje te overleven? Hoe kun je liefde voelen voor iemand die niet veel van zichzelf lijkt te houden? Het is net alsof je een baan probeert te krijgen, en het enige wat je de manager weet te vertellen is dat hij je de baan moet geven omdat je hem nodig hebt.

Dit soort gedrag is veelal overweldigend voor de andere persoon. Je ex kan zich schuldig gaan voelen. Hij kan je gaan zien als een onnodige last in zijn leven. Als het je wel lukt om zijn medelijden te krijgen, kan het zijn dat dit alleen komt omdat hij zich schuldig voelt. In dat geval zal je echter voor altijd verloren hebben.

Je relatie herstellen: geef je ex de kans om jou te missen

Als jullie wel uit elkaar zijn gegaan dan is het duidelijk dat niet alles helemaal goed ging. Wanneer twee mensen nog steeds van elkaar houden, is de relatie herstellen willen een natuurlijke reactie. Dit is echter geen redelijke beslissing; het is een bijna instinctieve impuls. Laat je niet meeslepen door je angst. Laat de tijd zijn werk doen.

Gezicht van een vrouw waar een bos achter te zien is

De tijd zal jullie allebei laten voelen hoe het is om door het leven te gaan zonder de ander. Het is waarschijnlijk dat jullie elkaar zullen missen, vooral in het begin. Hoewel nostalgie normaal is, is het geen reden om de relatie nog een kans te geven. Naarmate de dagen verstrijken zul je in staat zijn om de situatie met terughoudendheid te benaderen.

Als dat niet gebeurt, als je in plaats van meer vrede te voelen wanhopig wordt, is het tijd om de situatie opnieuw te bekijken. Ben je zenuwachtig vanwege de liefde die je voelde voor je ex of lijkt het meer afhankelijkheid? Als het onmogelijk lijkt om zonder je ex te leven dan speelt er meer dan liefde achter de schermen.

Je relatie herstellen: zoek de moed die je nodig hebt om een ​​gesprek aan te knopen

Nu je eindelijk weer wat tijd voor jezelf hebt moet je hier gebruik van maken! Denk aan al die dingen die je graag alleen deed, zonder je ex. Bel vrienden op die je al een tijd niet gesproken hebt, leer nieuwe vaardigheden en geniet van je eenzaamheid. Voeg iets nieuws toe aan je leven. Je kunt een nieuwe hobby beginnen of aan een nieuwe gewoonte werken. Zoek gewoon iets dat niet gerelateerd is aan je directe verleden.

Als dit onmogelijk is, zou dat een waarschuwingsteken voor je moeten zijn. Het betekent dat je je ex ziet als een kruk die je niet wilt opgeven. Misschien is het niet nodig om weer bij elkaar te komen. Wat je misschien juist nodig hebt, is de kracht om toe te geven dat je jezelf nodig hebt. Als dat zo is, is de andere persoon slechts een hulpmiddel dat je gebruikt om onopgeloste conflicten te verdoezelen die eigenlijk helemaal niets met hem te maken hebben.

Man op wie allemaal prisma's te zien zijn

Maak gebruik van de afstand om in alle rust na te denken over de redenen waarom de relatie is geëindigd. De redenen waarom jullie niet met elkaar praten zijn meestal de redenen die er echt toe doen. Kijk goed naar je fouten en vervolgens naar de fouten van de andere persoon. In het begin kan het verwarrend zijn, maar als je wat meer je best doet wordt alles duidelijker.

Wanneer je je sterk voelt en je een bevredigend leven leidt zonder je ex, dan kun je misschien weer met hem afspreken. Als dat echt is wat je wilt natuurlijk. Het lijkt misschien tegenstrijdig, maar het is het gezondste om te doen.

Maak de eerste move en bekijk dan eerlijk of de andere persoon interesse in jou toont. Als het antwoord ja is, is het misschien tijd om de relatie te herstellen en het vuur opnieuw aan te wakkeren.  Wellicht ook interessant voor jou

Ik kwam niet terug voor jou, maar voor mijn ego: weer bij elkaar komen
Verken je geest
Lees het op Verken je geest
Ik kwam niet terug voor jou, maar voor mijn ego: weer bij elkaar komen

Sommige relaties zijn knipperlichtrelaties, de twee partners blijven alsmaar weer bij elkaar komen, dit is een weinig belonende situatie.


De inhoud van Verken Je Geest is uitsluitend bedoeld voor informatieve en educatieve doeleinden. Deze informatie vervangt niet de diagnose, het advies of de behandeling van een professional. Bij twijfel kun je het beste een betrouwbare specialist raadplegen.