17 redenen om te leven

Maak je een slechte tijd door? Vind je het moeilijk om hoop te vinden in de kieren van het dagelijks leven? Als dat zo is, is het een goed idee om alle redenen te onthouden waarom het leven de moeite waard is en zelfs vreugdevol kan zijn.
17 redenen om te leven
Valeria Sabater

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Valeria Sabater.

Laatste update: 21 juli, 2023

Er zijn veel redenen om te leven. Maar soms wordt alles ingewikkeld, verwarrend en verliezen we de hoop volledig. Het is alsof we een goed verlicht huis binnenlopen en iemand één voor één alle gloeilampen kapot maakt. Plotseling zitten we in het donker, in een vormeloze dimensie vol gaten en leegtes. Hoe kunnen we omgaan met deze momenten van lijden?

Zoals de neuroloog en psychiater Viktor Frankl altijd zei, is wat ons echt drijft om vooruit te komen het vinden van zin en doel in ons bestaan. Dat is de sleutel. Daarom is het een goed idee om na te denken over die lichtstralen in de momenten van duisternis.

Als dingen niet goed gaan, is het normaal om emotionele pijn en moedeloosheid te ervaren. Deze momenten zijn echter altijd tijdelijk. Vroeg of laat veranderen onze omstandigheden en worden we ons ervan bewust dat het leven veel verschillende stadia kent en dat het de moeite waard is om ze stuk voor stuk te leven.

Redenen om te leven om elke dag te onthouden

Soms denk je wel eens dat het leven niet de moeite waard is. Deze sombere perceptie is niet altijd het product van een depressie of een mentale stoornis. Iedereen kan deze gedachten hebben. Je slecht voelen wanneer dingen verkeerd gaan, is iets dat volkomen aanvaardbaar en begrijpelijk is.

Maar op die momenten dat je hoop instort, is het belangrijker dan ooit om je vast te houden aan iets dat zinvol is. De Universiteit van Manitoba (Canada – Engelse link) heeft onderzoek gedaan waaruit blijkt dat geloof en religie belangrijk zijn voor sommige mensen. Maar ieder van ons heeft zijn eigen redenen om te leven.

In feite zijn er veel redenen om te leven, maar er zijn er een paar die als leidraad dienen. Je kunt ze hieronder vinden.

1. Leven betekent verandering en morgen kan alles beter worden

Het leven is als de oceaan. Het is altijd in beweging, stroomt en verandert voortdurend, net als de getijden. Hoewel het waar is dat de golven je naar de bodem kunnen sleuren, keert de rust na korte tijd altijd weer terug. Dus ook al gaat het vandaag heel slecht met je, geen enkel lijden duurt eeuwig. Onthoud dat morgen alles anders kan zijn.

2. De mensen die van je houden

Wanneer hopeloosheid je in de val lokt, misleidt je geest je vakkundig. Hij laat je geloven dat niemand van je houdt. Maar onthoud dat er mensen zijn voor wie je alles bent, figuren die van je houden zoals je bent. Ze zijn er voor je, wat er ook gebeurt en onder alle omstandigheden.

3. Je passies geven je betekenis

Soms is gelukkig zijn heel eenvoudig. Je hoeft alleen maar te doen wat je leuk vindt en je zult al snel merken dat de tijd ophoudt te bestaan. Kunst, muziek, sport, koken, films, boeken. Iedereen heeft een passie of een hobby die hem of haar meeneemt naar een unieke omgeving waar harmonie en rust heersen. Dus onthoud: als het misgaat, zoek dan je toevlucht.

4. Huidige en toekomstige vriendschappen

In 2017 benadruktede American Psychological Association (APA – Engelse link) de rol van sociale steun en vriendschappen voor een goede geestelijke gezondheid. Ze ontdekten zelfs dat vrienden bondgenoten zijn die betekenis, vitaliteit, vreugde en ervaringen geven die we nooit vergeten. En twijfel er niet aan dat je in de toekomst nog meer bijzondere mensen zult ontmoeten.

We maken allemaal slechte tijden mee. Op die donkere momenten moet je je herinneren wat je leven verlicht, zodat je weer hoop kunt krijgen.

5. Het plezier van dromen waarmaken

Er zijn veel redenen om te leven. Eén daarvan is het bereiken van je doelen en ontdekken dat veel van je dromen uitkomen. Hoewel het vandaag de dag misschien onmogelijk lijkt dat zoiets gebeurt, moet je om te zegevieren soms struikelen en vallen of een stap terug doen. Uiteindelijk zul je je doelen bereiken.

Hand in hand
Als je het moeilijk hebt, onthoud dan dat je niet alleen bent.

6. Je wonden helen en je sterke kanten ontdekken

Leonard Cohen zei ooit: “In alles zit een barst, zo komt het licht binnen.” Inderdaad, velen van ons zijn op de een of andere manier gewond met onzichtbare littekens. Maar, verrassend genoeg, genees je uiteindelijk, ondanks dat je gebroken bent. Dan ontdek je de sterke kanten die in je zitten. Je hoeft alleen maar geduldig te zijn en dit genezingsproces aan te moedigen.

7. Het gevoel vrij te zijn

Van de vele redenen om te leven is genieten van vrijheid een van de belangrijkste. Er komt altijd een moment waarop je je realiseert dat je beslissingen kunt nemen en je eigen koers kunt varen. Je bent geen marionet die vastzit aan touwtjes die anderen manipuleren; je kunt zelf kiezen wat je wilt. En dat is een heerlijk gevoel.

8. Verliefd worden

Het maakt niet uit of je 13, 20 of 80 bent, liefde is altijd de moeite waard. Liefde is de brandstof van het leven. Het is de vonk die je op alle niveaus met de wereld verbindt. Hoewel je hart misschien gebroken is, vergeet dan niet dat om de hoek de persoon kan liggen die kan helen wat anderen hebben gebroken en die weer kleur in je wereld zal brengen.

9. Je bent belangrijk

Onderschat jezelf niet. Zet de persoon die je elke dag in je spiegel ziet niet aan de kant. Jij bent iemand die echt belangrijk is in de wereld. Alleen al je aanwezigheid is waardevol. Bovendien hoef je aan niemand iets te bewijzen. Vergelijk jezelf dus niet.

Richt je aandacht op jezelf en op wat jou gelukkig maakt. Wees niet geobsedeerd door succes of het bereiken van grootse dingen. Het is genoeg om jezelf te zijn, om er te zijn en om je goed te voelen.

10. Creëer zelf iets

Er zijn talloze redenen om te leven. Bijvoorbeeld het plezier om iets te creëren met je handen en je emoties, je in te spannen en creatief te zijn. Je hoeft geen ingenieur te zijn. Tekenen, schrijven en creëren helpen je om alles te begrijpen.

Zoals Graham Greene zei: “Soms vraag ik me af hoe al diegenen die niet schrijven, componeren of schilderen erin slagen te ontsnappen aan de waanzin, de melancholie, de paniek en de angst die inherent zijn aan de menselijke conditie.”

11. Het toevluchtsoord van de natuur

De natuur is het huis van rust en schoonheid dat je vaak een broodnodig toevluchtsoord biedt. Er zijn maar weinig dingen aangenamer dan een bos bij zonsopgang. Of de oceaan, de zee, de stranden, de rivieren. Deze magische omgevingen geven je ook redenen om te leven.

12. “Ik hou van je” zeggen en hetzelfde te horen krijgen

Je partner, vrienden en familie. Je geliefd voelen en genegenheid tonen aan de mensen die elke dag zin geven aan je leven is de beste vorm van verankering ter wereld. Twijfel nooit aan het feit dat je nog veel “Ik hou van je” te zeggen en te horen hebt.

Verbindingen stimuleren je adrenaline en serotonine en herstellen je wil om te leven.

13. Een koffer klaarmaken voor een reis

Is er iets spannenders dan een reis? Het leven van alledag achter je laten en je wagen aan andere landen, culturen en scenario’s is een van de beste ervaringen die je ooit kunt hebben. Reizen is gezond. Het leert je, bevrijdt je en maakt je gelukkiger.

14. Je huisdieren

Alleen wie van dieren houdt, weet welke betekenis ze geven aan ons bestaan. Misschien heb je een hond met aanbiddende ogen die je elke dag aankijkt alsof je het meest ongelooflijke wezen op aarde bent. Of misschien ben je meer een kattenliefhebber en vind je het heerlijk om er eentje naast je te hebben liggen. Je vindt het niet eens erg als ze op je laptop zitten.

15. De geur van regen en de sensaties die je het gevoel geven dat je leeft

Petrichor (regen na een droge periode) is een van de meest bijzondere zintuiglijke ervaringen. Het is echter niet de enige. Er zijn miljoenen rillingen van genot dankzij verschillende smaken, geuren en geluiden. Leven betekent voelen en ervaren. Dit is geluk.

16. Zomernachten met sterren

Je hebt eindeloze zomers voor de boeg om van te genieten en prachtige sterrennachten om over na te denken, alleen of in gezelschap. We zijn misschien niet meer dan een klein stipje in dit uitgestrekte universum, maar in ieder van ons zit licht en een helderheid die in staat is om anderen te verlichten.

17. De beste reden om te leven ben jij

Als je jezelf afvraagt waarom je door moet gaan met leven, dan ben jij de belangrijkste reden. Jij bent de beste. En hoewel het waar is dat de wind soms niet in je voordeel waait, vergeet niet dat zulke momenten niet eeuwig duren.

Pijnlijke situaties schilderen de lucht misschien in donkerdere kleuren dan een storm, maar net als deze zijn ze tijdelijk. Zeg tegen jezelf dat je moet kalmeren. De slechte tijden zullen voorbijgaan. Kijk terug naar die ervaringen in het verleden toen je dacht dat er geen uitweg was en die toen vond.

Blije vriendinnen
Als je een moeilijke tijd doormaakt, zoek dan steun bij de mensen die van je houden.

Hulp nodig? Neem contact op met deze nummers

Als je een moeilijke tijd doormaakt, onthoud dan dat er altijd mensen zijn die je kunnen helpen. Aarzel niet om de hulplijnen voor zelfmoordpreventie te bellen. Hun gespecialiseerde medewerkers zullen je begeleiden.

Je zou ook met iemand moeten praten die dicht bij je staat. Niemand zal je veroordelen. Je verdient het om je beter te voelen.

Hier zijn enkele nuttige telefoonnummers.

  • Duitsland: Berlin Crisis Service/ International Helpline Berlin (0800 111 0 111 / 0800 111 0 222).
  • België: Centrum Ter Preventie Van Zelfdoding (1813).
  • Nederland: Stichting LOS (0800 0113).
  • Verenigd Koninkrijk: Papyrus HOPELINEUK, Samaritans, Carers UK (116 123).

Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • Manchanda, T., Stein, A., & Fazel, M. (2023). Investigating the Role of Friendship Interventions on the Mental Health Outcomes of Adolescents: A Scoping Review of Range and a Systematic Review of Effectiveness. International Journal of Environmental Research and Public Health, 20(3),2160. https://www.mdpi.com/1660-4601/20/3/2160
  • Kalashnikova, O., Leontiev, D., Rasskazova, E., & Taranenko, O. (2022). Meaning of life as a resource for coping with psychological crisis: Comparisons of suicidal and non-suicidal patients. Frontiers in Psychology, 13:957782. https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fpsyg.2022.957782/full
  • King, A. R., Russell, T. D., & Veith, A. C. (2017). Friendship and mental health functioning. In M. Hojjat & A. Moyer (Eds.), The psychology of friendship (pp. 249–266). Oxford University Press. https://psycnet.apa.org/record/2016-59521-015
  • Rieger, S. J., Peter, T., & Roberts, L. W. (2015). ‘Give Me a Reason to Live!’ Examining Reasons for Living Across Levels of Suicidality. Journal of religion and health54(6), 2005–2019. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24912828/

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.