Realistisch of pessimistisch? Wat voor soort persoon ben jij?
Heeft iemand jou ooit een pessimist genoemd? Is het antwoord ja, dan ga jij misschien niet akkoord en wil je weten of het waar is of niet. Dan is dit artikel voor jou. Realistisch of pessimistisch? De termen worden vaak met elkaar verward. Het zijn echter twee heel verschillende persoonlijkheidskenmerken. Wat voor persoon ben jij?
Eerst en vooral is het belangrijk dat je begrijpt dat de neiging om het negatieve in de dingen te zien normaal is. Dit fenomeen heeft een achterliggende reden in functie van de ontwikkeling en de aanpassing. Het heeft als doel jou te beschermen tegen de dingen die je mogelijk kunnen kwetsen.
Jouw psychologisch beschermingssysteem is dus eigenlijk meer geïnteresseerd in dingen die misgaan en die je kunnen kwetsen. Het let veel meer op die dingen dan op wat goed gaat en op wat jou momenteel helpt. Wanneer iemand echter alleen maar de negatieve kanten ziet van wat gebeurt, dan is hij een pessimist. Dan wordt deze aanpassingsfunctie waarbij we het “negatieve” vaststellen, een probleem. Het haalt je gemoedsstemming naar beneden.
Eigenlijk bestaat er een middenweg tussen pessimistisch en optimistisch. Een optimist heeft de neiging de wereld door een roze bril te zien. De middenweg noemen we realisme. Om je te helpen de verschillen tussen realisme en pessimisme te begrijpen leggen we deze begrippen in dit artikel uit. Met deze gegevens kan je dan checken of jij realistisch of pessimistisch bent.
De kenmerken van een pessimistische persoon
Wanneer iemand een pessimist is, dan heeft die persoon cognitieve en aandachtsgerichte vooroordelen die de psycholoog Aaron Beck selectieve abstractie noemt. Pessimistische mensen schenken als gevolg van deze vooroordelen alleen aandacht aan één soort informatie. Ze behouden alleen de negatieve gegevens. Dit betekent dus dat pessimisten alleen letten op de negatieve informatie en die onthouden. Zonder het zelfs te merken filteren ze vaak de informatie en zien alleen de negatieve aspecten.
Als je jezelf herkent in pessimisme en denkt dat je in deze cognitieve fout vervalt, maak je dan geen zorgen! Deze fout heeft een oplossing. Het is bewezen dat bepaalde psychologische technieken zoals cognitieve herstructurering en cognitieve samensmelting mensen kunnen helpen om afstand te nemen van bepaalde gedachten. Ze kunnen mensen ook helpen om hun psychologische automatismen en de negatieve denkpatronen te veranderen.
“De pessimist klaagt over de wind; de optimist verwacht dat het verandert; de realist past de zeilen aan.”
-William George Ward-
Welke persoon ben ik? Realistisch of pessimistisch?
Wil je weten welke persoon jij bent? Of jij realistisch of pessimistisch bent? Onthoud dan dat pessimistische mensen tegenslagen zien en het ergst mogelijke resultaat verwachten, ook wanneer dit heel onwaarschijnlijk is.
In deze betekenis is pessimistisch zijn gedeeltelijk een gevolg is van het feit dat iemand een persoonlijkheidstype bezit dat gebaseerd is op angst. Deze mensen bevinden zich op het ene uiterste van de “karaktereigenschap” angst. Dat is de reden waarom ze het leven vanuit een negatief standpunt zien. Wanneer personen pessimistisch zijn, gaan ze vaak onbewust zichzelf beperken. Ze denken het ergste en zijn gevoeliger voor onzekerheid. Hun manier van met onzekerheid omgaan is door het ergste te verwachten. Het zorgt ervoor dat ze voorbereid zijn.
Als je een pessimist bent, zie je eigenlijk automatisch negatieve aspecten. Dat doe je zelfs bij positieve gebeurtenissen of situaties in je leven. Pessimistische mensen concentreren zich met andere woorden op dingen die zelfs te midden van succesvolle gebeurtenissen misliepen. Als je pessimistisch bent, dan heb je het moeilijk om te genieten van jouw verwezenlijkingen. Dat komt omdat je je focust op wat je beter gedaan kon hebben.
“Waarachtig realisme bestaat in het onthullen van de verrassende dingen die de gewoonte bedekt houdt en ons belemmert te zien.”
-Jean Cocteau-
Wat zijn de kenmerken van een realist?
Het meest typische kenmerk van realisten is eerst en vooral dat ze niet snel overgaan tot een oordeel. Vóór ze een mening geven, wachten ze af en bekijken ze hoe de dingen zich ontwikkelen. Ze wachten dus af om te zien wat er gebeurt. Zodra ze alle feiten bezitten, vormen ze zich een oordeel. Pas op dat moment beslissen ze of iets goed of slecht is.
Realistische mensen bewaren dus een redelijk neutrale houding vóór de uitkomst van dingen bekend is. Ze zijn in staat om ervoor te zorgen dat hun verwachtingen aangepast zijn aan de werkelijkheid.
Realisten bereiden zich bovendien niet alleen geestelijk voor op alles wat kan mislopen (ze letten op de objectieve feiten). Ze zijn ook voorbereid om te genieten van wat goed kan gaan. Deze individuen zijn dus met andere woorden klaar voor om het even welke uitkomst. Ze weten hoe ze van hun verwezenlijkingen moeten genieten. Bovendien zijn ze voorbereid op een mogelijke mislukking. Falen houdt hen echter niet tegen om door te zetten en hun doelstellingen te halen.
Op dit punt zal je beseffen dat realisten geen gebruik maken van rampdenken. Ze schatten de positieve en de negatieve kanten van situaties en problemen op een juiste manier in. Dat is wat hen tot realisten maakt.
Ben jij realistisch of pessimistisch?
Als je na het lezen van dit artikel van oordeel bent dat je een pessimist bent, dan willen we jou eraan herinneren dat een psycholoog je kan helpen om deze aspecten van je persoonlijkheid te veranderen. Hij kan je helpen om rampdenken te vermijden. Met zijn hulp kan je leren om te voorkomen dat je de informatie die je opneemt, op een selectieve manier filtert. Ben jij er klaar voor?
Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.
- Conversano, C., Rotondo, A., Lensi, E., Della Vista, O., Arpone, F., & Reda, M. A. (2010). Optimism and its impact on mental and physical well-being. Clinical Practice and Epidemiology in Mental Health: CP & EMH, 6, 25-29. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2894461/
- Chopik, W. J., Kim, E. S., Schwaba, T., Krämer, M. D., & Smith, J. (2020). Changes in optimism and pessimism in response to life events: Evidence from three large panel studies. Journal of Research in Personality, 88, 103985. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7405987/
- Hecht, D. (2013). The neural basis of optimism and pessimism. Experimental Neurobiology, 22(3), 173-199. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3807005/
- Johns Hopkins Medicine. (s. f). Holland´s occupational personality types. Consultado el 1 de agosto de 2023. https://www.hopkinsmedicine.org/fac_development/_documents/lisa_heiser_faculty_development_handout.pdf
- Mahasneh, A. M., Al-Zoubi, Z. H., & Batayeneh, O. T. (2013). The Relationship between Optimism-Pessimism and Personality Traits among Students in the Hashemite University. International Education Studies, 6(8), 71-82. https://eric.ed.gov/?id=EJ1068632
- Rumsey M. G. (2020). Personality and interests for selection: Theoretical perspectives. Military Psychology, 32(1), 7–23. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC10013216/
- Smith, T. W., Ruiz, J. M., Cundiff, J. M., Baron, K. G., & Nealey-Moore, J. B. (2013). Optimism and Pessimism in Social Context: An Interpersonal Perspective on Resilience and Risk. Journal of Research in Personality, 47(5), 553–562. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5102513/
- Zou, R., Hong, X., Wei, G., Xu, X., & Yuan, J. (2022). Differential Effects of Optimism and Pessimism on Adolescents’ Subjective Well-Being: Mediating Roles of Reappraisal and Acceptance. International Journal of Environmental Research and Public Health, 19(12), 7067. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9222311/