Psychologische agressie in een relatie

Psychologische agressie in een relatie beïnvloedt de stemming en het algehele welzijn van beide partners. Het probleem is dat het zich vaak manifesteert op een nogal subtiele manier die niet gemakkelijk wordt herkend.
Psychologische agressie in een relatie
Gema Sánchez Cuevas

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Gema Sánchez Cuevas.

Laatste update: 15 november, 2022

Er zijn subtiele grenzen in de emotionele wereld. Bovendien zijn er in alle vormen van liefde, vooral romantische liefde, componenten van vijandigheid en conflict. Dit is onvermijdelijk. Soms gaan deze vijandigheid en conflicten echter over in psychologische agressie. In feite gebeurt dat vaak zonder dat het paar het echt merkt.

Psychologische agressie in een relatie komt op vele manieren voor. Sommige zijn nauwelijks waarneembaar. Het kan gecamoufleerd zijn achter een grap of een andere schijnbaar redelijke opmerking. Soms kunnen sarcastische opmerkingen en kleine grapjes onschuldig lijken. Op lange termijn kunnen ze echter een vorm van agressie worden.

Bedreigende en overheersende houdingen, samen met subtiel vernederende of beledigende opmerkingen eisen hun tol. In feite hebben ze de neiging om stille wrok of verwijten te produceren.

Bovendien schaden deze houdingen het gevoel van eigenwaarde en ondermijnen ze het zelfvertrouwen. Maar omdat er meestal ook elementen van genegenheid en passie in de relatie zijn, heeft de agressie de neiging genegeerd te worden. Hier volgen enkele manieren waarop het zich manifesteert.

“Geweld is goed voor wie niets te verliezen heeft.”

.

Stel heeft ruzie

Dominantie

Dominantie verwijst naar alle soorten gedrag dat bedoeld is om te intimideren. Hieronder vallen explosieve woede, schreeuwen, gebrek aan controle en alles wat op de een of andere manier angst bij de ander teweegbrengt.

Vaak wordt dit soort agressie verhuld onder het voorwendsel dat de dader “een sterke persoonlijkheid” heeft. In feite bekritiseren ze hun partner soms zelfs voor hun eigen gebrek aan controle. Ze zeggen dingen als “Als je dat niet had gedaan, was ik niet zo boos geweest.”

Restrictieve controle

Restrictieve controle verwijst naar de pogingen om grenzen of voorwaarden te stellen aan een partner. De agressor raakt van streek omdat zijn partner bepaalde vrienden ziet of bepaalde dingen doet. In feite uiten ze hun controle vaak door te proberen de partner zich schuldig te laten voelen.

Deze vorm van agressie heeft de neiging zich te verschuilen achter woorden als “Het is voor je eigen bestwil” of “Als je wilt dat het goed komt, moet je dit doen.” Met andere woorden, de agressor suggereert dat hij het beste met de relatie voor heeft. De beste bedoelingen komen echter voort uit respect, niet uit controle.

Vijandige terugtrekking

Vijandige terugtrekking houdt ontwijkend, ongrijpbaar en afwijzend gedrag in. Soms toont de partner totale onverschilligheid voor de gevoelens of behoeften van de ander. De agressor negeert alle zorgen, pijnen en triomfen.

Deze vorm van agressie uit zich ook in de vorm van houdingen van verlating. De agressor frustreert de verwachtingen van de ander. Bovendien geven ze hun partner geen advies en steun wanneer die dat nodig heeft. Op andere momenten steunen ze hem of haar echter wel. Dit wordt verwarrend voor de partner. In feite wordt het geclassificeerd als een heimelijke vorm van agressie.

A woman walking away from a man.

Denigreren

Denigreren is de meest voor de hand liggende vorm van psychologische agressie in een relatie. Het komt erop neer dat de ene partner de andere kapotmaakt. Dit doen ze op allerlei manieren. Sommige opmerkingen kunnen heel direct zijn, zoals “Wat heb je aan? Ik schaam me om zo met je uit te gaan.”

Op andere momenten kunnen er subtielere opmerkingen zijn als “Geluksvogel, het lukt je om absolute onzin uit te kramen, en iedereen lacht.” Er is geen echt verschil tussen deze twee vormen van agressie, want ze hebben hetzelfde effect.

Het zijn destructieve uitingen die erop gericht zijn de ander te kwetsen en in verlegenheid te brengen. In feite laat de agressor zijn partner zich kleiner voelen om zichzelf groter te laten voelen.

Psychologische agressie is nooit aanvaardbaar

Psychologische agressie in een relatie leidt tot emotioneel leed (Engelse link). Dit uit zich in vage gevoelens van onvrede, waaronder gevoelens van wanhoop, woede en angst.

Er is echter een gevoel van niet echt weten waar deze gevoelens vandaan komen. Toch slagen ze er nog steeds in om concentratie, productiviteit en sociale relaties negatief te beïnvloeden. Daarom is psychologische agressie in een relatie nooit aanvaardbaar.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • Pérez Martínez, V. T., & Hernández Marín, Y. (2009). La violencia psicológica de género, una forma encubierta de agresión. Revista Cubana de Medicina General Integral, 25(2), 0-0.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.