Psychologisch kapitaal: positiviteit op de werkplek

Wat is de beste manier om het werktalent van een organisatie te maximaliseren? Hoe kunnen het klimaat, het menselijk kapitaal, de communicatie en de onderhandelingen in een bedrijf worden verbeterd? Psychologisch kapitaal maakt het eenvoudiger om deze en andere dimensies te optimaliseren.
Psychologisch kapitaal: positiviteit op de werkplek
Gorka Jiménez Pajares

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Gorka Jiménez Pajares.

Laatste update: 13 maart, 2023

Psychologisch kapitaal verwijst naar een reeks persoonlijkheidsvariabelen die verband houden met werkwelzijn. Werknemers met hoge scores op deze variabelen hebben een voordeel bij het zich aanpassen aan moeilijke situaties. In feite zijn ze proactiever. Dit betekent dat ze zich beter voelen en ook beter presteren op de werkplek.

Op dit punt moeten we rolstress noemen. De eisen van een baan kunnen krachtige werkstressoren worden. Als werknemers zich meer moeten inspannen, en deze overmaat de norm wordt in plaats van de uitzondering bij het handhaven van hun productieniveau, kunnen de gevolgen negatief zijn.

Rolstress verwijst naar omstandigheden zoals een intense en buitensporige werkdruk, ruzies met collega’s, conflicten met leidinggevenden, evenals ambiguïteit in de taken die ze moeten uitvoeren. Bijvoorbeeld werknemers die veel doen, maar niet echt weten wat ze doen.

“Uitputting is het gevolg van rolstress.”

-Bernardo Moreno Jiménez-

Gestreste vrouw aan het werk
Het hebben van psychologisch kapitaal stelt ons in staat om met werkstress om te gaan.

Psychologisch kapitaal

Psychologisch kapitaal is een arbeidsmiddel. Het is een begrip dat vier positieve persoonlijkheidsvariabelen omvat. Personen met psychologisch kapitaal ervaren dat ze effectief zijn in de taken die ze uitvoeren. Bovendien zijn ze optimistisch, veerkrachtig en hoopvol.

Het hebben van psychologisch kapitaal helpt bij het omgaan met rolstress. Het vindt zijn oorsprong in de positieve psychologie toegepast op organisatorisch gebied en bestaat uit een positieve psychologische toestand. Dit zijn de vier variabelen, die we hieronder beschrijven.

1. Self-efficacy

Self-efficacy betreft de overtuiging dat we de middelen hebben om bepaalde taken met succes uit te voeren. Het omvat het visualiseren van de eindresultaten en het creëren van mentale beelden om ons door onze taken te leiden, ze in fasen te verdelen, de resultaten te assimileren en onszelf dienovereenkomstig te versterken.

Self-efficacious individuen hebben vertrouwen in wat ze kunnen bereiken. Bijgevolg is het moeilijk hen te overweldigen, zelfs in uitdagende situaties.

Bovendien zijn werknemers die zichzelf als self-efficacious beschouwen geneigd te gokken en zich in te zetten voor moeilijke taken. Sterker nog, als ze geconfronteerd worden met de mogelijkheid van mislukking, doen ze gewoon harder hun best.

“Mensen die veel vertrouwen hebben in hun capaciteiten zien moeilijke taken als uitdagingen die overwonnen moeten worden, in plaats van bedreigingen die vermeden moeten worden.”

Albert Bandura

2. Optimisme

Deze emotie krijgt veel aandacht vanuit het vakgebied van de positieve psychologie. Optimistische mensen nemen waar dat hun resultaten hen toebehoren. Met andere woorden, ze nemen de verantwoordelijkheid voor een groot deel van hun succes. Het optimisme van mensen met een hoog psychologisch kapitaal is zowel op het heden als op de toekomst gericht.

“Optimistische mensen hebben de neiging te hopen dat de toekomst hen gunstige resultaten zal brengen.”

-Consuelo Morán Astorga-

3. Veerkracht

Veerkracht is een actief proces. Het is het vermogen om door te werken ondanks eventuele moeilijkheden. Veerkrachtige personen passen hun gedrag aan aan de eisen van de omgeving. Wanneer zich bijvoorbeeld ongunstige werkgebeurtenissen voordoen, blijven ze werken en vechten ze voor wat ze willen. Bovendien leren ze vaker wel dan niet van de verstoring, komen ze terug en blijven ze vechten.

“Slechte tijden hebben een wetenschappelijke waarde. Het zijn gelegenheden die een goede leerling niet wil missen.

-Ralph Waldo Emerson-

4. Hoop

Hoop is de emotie waaruit volhardend gedrag voortkomt. Hoopvolle werkers zijn mensen die hun doelen nastreven. Als ze geen succes hebben, zoeken ze naar anderen waarmee ze tot bevredigende conclusies kunnen komen.

Samen met vitaliteit is hoop een van de emoties (Spaanse link) die het meest verbonden zijn met de perceptie van tevredenheid en welzijn. Hoop is namelijk een echt positieve emotie. Het geeft mensen de wilskracht om de doelen te bereiken die ze zichzelf stellen.

“Waar een deur sluit, gaat een andere open.”

-Miguel de Cervantes-

De veerkrachtige persoonlijkheid

Je zou kunnen zeggen dat deze vier elementen samen resulteren in een veerkrachtige persoonlijkheid. Het is een persoonlijkheidskenmerk dat typisch is voor stevige en ook sterke mensen.

De weerbare persoonlijkheid ontstaat meestal bij intens ongunstige situaties. Ze omvat een reeks gedragingen die in verschillende perioden van het leven zijn aangeleerd. Kenmerken hiervan ervan zijn onder andere:

  • Deelname aan uitdagende activiteiten. Deze individuen gaan namelijk goed om met uitdagingen.
  • Modulatie van emoties, gedachten en gedragingen.
  • De perceptie van ongunstige situaties als ideale scenario’s om te leren.

Mensen met een resistente persoonlijkheid (Spaanse link) hebben minder last van stress. Dit komt omdat zij gebruik maken van een breder scala aan copingmiddelen.

Blije vrouw aan het werk
Het werk van weerbare individuen heeft de neiging te stromen en zij identificeren zich ermee.

Hoe psychologisch kapitaal te bevorderen

Er zijn verschillende manieren om psychologisch kapitaal te bevorderen. Denk daarbij bijvoorbeeld aan de volgende zaken:

  • Door zogenaamde uitvoeringsprestaties. Als je doelbewust en bewust taken kiest die je moeilijk vindt en er succesvol in bent om ze te voltooien, zal je perceptie van zelfeffectiviteit toenemen.
  • “Als zij het kunnen, kan ik het ook.” Wanneer je andere mensen moeilijke taken ziet aangaan en er zegevierend uitkomen, is het mogelijk om je met hen te identificeren. Bijgevolg begint een uitdaging die je wilt oplossen in je te groeien. Deze strategie is gebaseerd op sociale modellering.
  • Actief omgaan met problemen. Actief omgaan met problemen is het tegenovergestelde van vermijden. Als het probleem te groot is, kun je proberen het op te delen en elk deel afzonderlijk op te lossen. Het bestaat uit het toepassen van concrete acties op afgebakende problemen.
  • Maak gebruik van humor. Humor is een goede metgezel voor zowel ontspanning als verbinding met anderen.
  • Leun op anderen. De sociale netwerken die je om je heen hebt geweven kunnen krachtige buffers zijn die de impact van stressvolle gebeurtenissen verminderen. Bovendien bevordert sociale steun onder je collega’s een betere communicatie. Dit is een aspect dat verband houdt met welzijn.
  • Vermijd het bestempelen van problemen als onoverkomelijk. Door het leven gaan met het perspectief dat problemen overwonnen kunnen worden is namelijk een potentieel meer adaptieve manier van reageren.

Een hulpbron die we allemaal kunnen ontwikkelen en verbeteren

Psychologisch kapitaal dus is een hulpbron die alle werknemers kunnen verbeteren. Mensen met een hoog psychologisch kapitaal weten beter om te gaan met zowel werk als emotioneel gecompliceerde situaties. Het wordt zelfs beschouwd als een potentieel beschermende factor tegen het burn-out syndroom.

“In elk winterhart is er een trillende lente, en achter de sluier van elke nacht is er een stralende dageraad.” 

-Khalil Gibran-

Nieuw onderzoek (Spaanse link) naar psychologisch kapitaal wijst erop dat bedrijven hun werknemers moeten trainen in instrumentele vaardigheden. Daarnaast zouden ze het soort persoonlijkheidsvariabelen moeten bevorderen dat we hier hebben beschreven.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • Núñez, M. J. S., & Jurado, D. M. B. (2020). Justicia organizacional y capital psicológico: factores que se relacionan con la satisfacción laboral. Magazine de las Ciencias: Revista de Investigación e Innovación, 5(7), 16-29.
  • Moreno Jiménez, B., Garrosa Hernández, E., Corso de Zúñiga, S., Boada, M., & Rodríguez Carvajal, R. (2012). Personalidad resistente y capital psicológico: las variables personales positivas y los procesos de agotamiento y vigor. Psicothema.
  • Grau Gumbau, R., Salanova Soria, M., & Peiró Silla, J. M. (2012). Efectos moduladores de la autoeficacia en el estrés laboral. Apuntes de Psicología, 30 (1-3), 311-321.
  • Snyder, C. R., Rand, K. L., King, E. A., Feldman, D. B., & Woodward, J. T. (2002). “False” hope. Journal of clinical psychology, 58(9), 1003-1022.
  • Godoy-Izquierdo, D., & Godoy, J. F. (2002). La personalidad resistente: una revisión de la conceptualización e investigación sobre la dureza. Clínica y salud, 13(2), 135-162.
  • González Munõz, Elvia Luz, & Gutiérrez Martínez, Rodolfo E. (2006). La carga de trabajo mental como factor de riesgo de estrés en trabajadores de la industria electrónica. Revista Latinoamericana de Psicología, 38(2), 259-270. Recuperado em 31 de janeiro de 2023, de http://pepsic.bvsalud.org/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0120-05342006000200003&lng=pt&tlng=es.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.