Psycho-oncologie om het leven van kankerpatiënten te verbeteren
De behandeling van kanker is altijd in ontwikkeling en vereist een multidisciplinaire aanpak. Naast biomedische interventies zou psychosociale ondersteuning een onderdeel moeten zijn van het behandelplan van elke kankerpatiënt. Psycho-oncologie helpt patiënten en hun families hun kwaliteit van leven te verbeteren en alle emoties die gepaard gaan met de diagnose kanker beter te beheersen.
De vorderingen op het gebied van kankerpreventie en -behandeling van de afgelopen jaren zijn behoorlijk bemoedigend. Tegenwoordig is medische interventie meer gepersonaliseerd. De behandeling is meer gericht op immuno-oncologische therapieën, die superieur blijken te zijn aan meer traditionele therapieën.
Dat gezegd hebbende, is het, naast basale en essentiële medische interventies, absoluut cruciaal voor alle kankerpatiënten om toegang te hebben tot geestelijke gezondheidsbronnen die hen zullen helpen omgaan met de psychologische problemen die met kanker gepaard gaan.
Als gevolg daarvan heeft het gezondheidszorgsysteem voldoende professionals in de geestelijke gezondheidszorg nodig die gespecialiseerd zijn in deze gebieden om de negatieve psychologische impact van kanker te verzachten.
Maar dat is niet alles. Tegelijkertijd moeten artsen en oncologen worden opgeleid om effectief en correct te communiceren. Dit zal families en patiënten helpen om de best mogelijke beslissingen te nemen. Daarnaast moet de psycho-oncologie gericht zijn op preventie.
De samenleving heeft mensen nodig om anderen te helpen gevaarlijke gewoonten te veranderen die tot kanker kunnen leiden (zoals roken of blootstelling aan de zon). Elke moderne en verstandige samenleving zou hier een prioriteit van moeten maken.
Psycho-oncologie kan patiënten helpen hun kankerdiagnose te accepteren en te overwinnen
Als je ontdekt dat je kanker hebt, kan je hele leven op zijn kop staan. Het is een realiteit waar niemand op is voorbereid. Tel daar een zorgverlener bij op die niet voldoende is opgeleid en meer aandacht aan zijn computerscherm besteedt dan aan zijn patiënt, en je hebt een recept voor een ramp.
Wanneer een arts een patiënt vertelt dat ze kanker hebben, lijkt de wereld stil te staan, en het enige wat de patiënt hoort is één woord dat in hun hoofd resoneert: de dood. Natuurlijk weten degenen die met kanker te maken hebben gehad ook wel dat het niet per se een doodvonnis is. Kanker gaat gepaard met worstelen, vechten en weerstand.
Je moet al je innerlijke kracht aanroepen om je te helpen deze nieuwe uitdaging aan te gaan, dezelfde waar duizenden en duizenden mensen elk jaar mee te maken krijgen.
Er is iets heel belangrijks om in gedachten te houden dat je op jouw reis zal helpen: je hoeft het niet alleen te volbrengen. Je hebt familie, artsen, verpleegkundigen en ook psychologen die zullen samenwerken om je door deze moeilijke tijd te helpen.
Wie bedacht psycho-oncologie?
Psycho-oncologie is vrij nieuw. De oprichter stierf zelfs in 2017, voordat haar werk de aandacht kon krijgen die het verdiende. Jimmie C. Holland was de directeur van de afdeling Psychiatrie en Gedragswetenschappen van het Memorial Sloan Kettering Cancer Center in New York.
Ze was een groot psycholoog die daarnaast getrouwd was met een belangrijke figuur in de oncologische wereld, Dr. James F. Holland. Hij is een pionier op het gebied van het gebruik van chemotherapie voor de behandeling van kanker.
Jimmie Holland merkte het grote gebrek aan kennis in de medische wereld op over wat kankerpatiënten emotioneel ervaren. Artsen hadden weinig opleiding op dat gebied. Sommigen rapporteerden zelfs helemaal niet dat hun patiënten aan een ernstige depressie leden.
Doctor Holland besloot de basis te leggen voor psycho-oncologie en richtte de American Psychosocial Oncology Society op. Ze richtte ook het medische tijdschrift “Psycho-Oncology” op.
Dankzij haar werk hebben artsen de kwaliteit van leven van miljoenen patiënten kunnen verbeteren. Bovendien, zoals studies (Engelse link) als die gepubliceerd in de Journal of Oncology Nursing aantonen, is het een grote vergissing om alleen te focussen op het biomedische aspect van kanker.
Zelfs de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) herinnert ons eraan dat een goede algehele gezondheid ook een goede geestelijke gezondheid omvat.
Jimmie Holland legde de basis en definieerde ook de mechanismen voor een psychosociale focus die zou leiden tot een bredere en meer holistische kankerbehandeling.
Doel van psycho-oncologie
The Lancet Psychiatry publiceerde een onderzoek waaruit bleek dat 25 procent van de kankerpatiënten ook een soort emotionele stoornis zal ontwikkelen. Als gevolg daarvan kan het bieden van gespecialiseerde psychologische ondersteuning op dit gebied helpen bij het behandelen en voorkomen van veel aandoeningen.
Laten we eens kijken waar psycho-oncologie nuttig voor is:
- Psycho-oncologie helpt de kankerdiagnose voor de patiënt en zijn familie te vergemakkelijken.
- Het helpt de patiënt ook een actieve rol te spelen in hun behandeling door in elke fase strategieën aan te reiken.
- Vermindert de impact van bijwerkingen die gepaard gaan met de behandeling (chemo, bestralingstherapie, chirurgische ingrepen.)
- Helpt de patiënt en zijn familie bij het verwerken van mogelijke fysieke veranderingen tijdens de behandeling (haaruitval, borstamputatie, ernstige operaties, enz.)
- Biedt daarnaast ondersteuning en aandacht aan kinderen, partners en ouders van patiënten.
- Verbetert de communicatie tussen artsen en patiënten.
In elk stadium van de ziekte hangt de impact van stressoren af van de eigenschappen van elk individu. Psycho-oncologen zijn opgeleid en voorbereid om stress te verminderen, lijden te minimaliseren en waardevolle strategieën aan te bieden die hun patiënt zullen helpen elke fase op de best mogelijke manier te overwinnen.
Psycho-oncologie is de sleutel voor deze multidisciplinaire benadering van kanker. De betrokkenheid van professionals in de geestelijke gezondheidszorg helpt patiënten zich aan te passen aan de ziekte. Het bereidt hen echter ook voor om er zo goed mogelijk mee om te gaan. Concluderend kan psycho-oncologische zorg mogelijk de algehele behandeling verbeteren, wat de overlevingskansen van de patiënt kan vergroten.