Psychische aandoeningen destigmatiseren

Destigmatisering van de geestelijke gezondheid gaat verder dan politiek en recht. Om dit te doen, moet iedereen proberen een aantal van de meestvoorkomende mythes te ontkrachten.
Psychische aandoeningen destigmatiseren
Gema Sánchez Cuevas

Beoordeeld en goedgekeurd door de psycholoog Gema Sánchez Cuevas.

Laatste update: 27 december, 2022

Psychologisch welzijn wordt vaak geassocieerd met zeer negatieve mythes. Daarom is het destigmatiseren van geestelijke ziekten geen gemakkelijke taak. Je moet eerst beginnen met je eigen gedachten over geestelijke gezondheid in twijfel te trekken.

Dan, als je eenmaal de stigma’s en de mythes die eraan verbonden zijn overwonnen hebt, zul je alles zien vanuit een gezonder en objectief standpunt.

Het gaat er in principe om dat je je niet concentreert op psychische aandoeningen en hun negatieve eigenschappen. Om dit te doen, moet je deze situaties benaderen op een manier die je nog nooit eerder hebt gedaan.

Maar laten we eerst definiëren wat het destigmatiseren van een psychische aandoening betekent, wie een belangrijk onderdeel is in het proces, de uitdagingen die ermee gepaard gaan, de oorsprong van het stigma en hoe je destigmatisering kunt aanmoedigen.

Psychische aandoeningen destigmatiseren

Psychische aandoeningen destigmatiseren betekent dat we het vanuit een nieuw perspectief bekijken. Men probeert in principe de geestelijke gezondheid op een andere manier te zien.

Daarom betekent destigmatisering dat we de geestelijke gezondheid het belang geven dat het verdient, terwijl we de stoornissen die ermee gepaard gaan vanuit een ander gezichtspunt erkennen.

Destigmatiseren van psychische aandoeningen

De oorsprong van het stigma rondom psychische aandoeningen

Het stigma dat op de geestelijke gezondheid rust heeft zich in de loop der tijd ontwikkeld via verschillende mechanismen. In feite is het stigma het resultaat van angsten, mythen en stereotypen die het aanvaardbaar maakten om mensen te discrimineren die lijden aan een psychische aandoening.

Zelfs in de oudheid plaatsten mensen de geestelijke gezondheid los van andere gezondheidskwesties. Geestesziekten werden vaak als negatief ervaren (mensen associeerden het bijvoorbeeld met het bezeten zijn door een demon).

Andere keren werd het echter in verband gebracht met het feit dat degene die een psychische aandoening had, een genie of een kunstenaar was. Tegenwoordig kijken mensen echter nog steeds neer op mensen die lijden aan mentale problemen als gevolg van die oude mythen.

Aan de andere kant is de lichamelijke gezondheid altijd al beter zichtbaar geweest. Maar nu ontdekt de maatschappij langzaamaan hoe belangrijk psychologie is als het gaat om fysieke gezondheidskwesties en hoe die twee met elkaar verwant zijn.

Bovendien is gezondheid samengesteld uit psychologisch, sociaal en fysiek welzijn volgens de Wereldgezondheidsorganisatie.

Zo hebben tegenwoordig veel andere gezondheidsorganisaties geprobeerd om het belang van geestelijk welzijn als een fundamenteel aspect van de algehele gezondheid te prediken. Zo is het perspectief van mensen op geestesziekten geleidelijk veranderd.

De uitdagingen van het destigmatiseren van psychische aandoeningen

Om het stigma van geestesziekten te verminderen, moeten we beginnen met het ontkrachten van een aantal mythen:

  • “Geestelijke gezondheid is niet belangrijk.” Gezondheid is multidimensionaal. Als je aandacht besteedt aan elk van de onderdelen ervan, zal je kwaliteit van leven verbeteren.
  • “Iedereen die lijdt aan een geestelijke ziekte is een genie.” Deze mythe komt uit een tijd waarin mensen geloofden dat waanzin een teken van intelligentie was.
  • “Mensen die lijden aan een geestesziekte zijn agressief, onstabiel en gevaarlijk.” Hoewel psychische stoornissen het gedrag, de emoties en de gedachten beïnvloeden, heeft niet iedereen met een psychische stoornis deze eigenschappen. Hoewel ze het soms moeilijk kunnen hebben om hun gedrag onder controle te houden, gebeurt dit niet altijd, ook niet bij elke stoornis. Geestesziekten kunnen mensen op verschillende manieren beïnvloeden.
  • “Geestelijke gezondheid heeft geen invloed op de lichamelijke gezondheid. Verschillende aspecten van de geestelijke gezondheid kunnen van invloed zijn op de lichamelijke gezondheid, omdat deze twee aspecten sterk met elkaar verwant zijn. Een duidelijk voorbeeld hiervan is stress.
  • “Je bent je ziekte.” Mensen bestempelen een persoon met een ziekte vaak als onderdeel van hun identiteit. Ze kijken niet verder dan hun depressie of schizofrenie.

Deze mythes, die voortkomen uit onwetendheid, kunnen uiteindelijk discriminatie in de hand werken, ofwel omdat geestesziekten worden gezien als iets waar je bang voor moet zijn, ofwel omdat het niet belangrijk wordt geacht.

Wat kun jij hieraan doen?

Wat kun je doen om geestelijke ziekten te helpen destigmatiseren?

  • Werk aan je empathisch vermogen. Ga in andermans schoenen staan om te zien wat anderen meemaken. Geloof niet alleen in stereotypen en vooroordelen.
  • Sta open om meer te leren. Verder kijken dan wat je eerst dacht over dit onderwerp, openstaan voor nieuwe perspectieven, en proberen te begrijpen hoe geestesziekten werken, kan nuttig zijn.
  • Teamwork. Door samen te werken met andere mensen uit verschillende vakgebieden, zul je in staat zijn om gezondheid vanuit een multidimensionaal perspectief te zien.

De grootste uitdaging zou zelfs kunnen zijn om mensen die lijden aan een psychische aandoening als normaal te zien. Wat je ook moet begrijpen is dat gezondheid een globaal concept is waarin verschillende factoren een rol spelen. Daarom moet je proberen te voorkomen dat je alleen maar de mening van anderen gelooft om de mythes te ontkrachten.

Radeloze man

Wie kan het beste helpen?

  • Organisaties. Zij kunnen helpen door campagnes te voeren die het risico op psychische aandoeningen helpen verminderen en de geestelijke gezondheid bevorderen, door nieuwe wetten en beleid te implementeren en door samen te werken met de betrokken gemeenschap om het probleem te begrijpen.
  • Mensen die lijden aan een psychische aandoening en hun families. Zij kunnen helpen door het bevorderen van de geestelijke gezondheid als een belangrijk onderwerp en het ontkrachten van mythes hierover.
  • Professionals in de geestelijke gezondheidszorg. Zij kunnen helpen door mensen uit te leggen wat geestelijke gezondheid werkelijk is.

Geestelijke gezondheid bevorderen

Om het stigma te verminderen, kun je ingrijpen in verschillende omstandigheden, zoals:

  • Media: Het doel is om het concept van geestelijke gezondheid vanuit een realistischer en positiever perspectief te promoten.
  • Diagnose: Redelijkerwijs met behulp van diagnoses om stereotypen te vermijden.
  • Gezondheidszorg: Het bevorderen van een effectieve gezondheidszorg voor geestesziekten.
  • Ondersteunende systemen: Het verhelderen en ontkrachten van sommige mythes en het bieden van een goede behandeling aan mensen die lijden aan een psychische aandoening.
  • Wettelijke maatregelen nemen: Discriminatie en geweld in verband met de geestelijke gezondheid bestrijden.

Hoewel het belangrijk is om de politiek te gebruiken en informatie goed door te geven, garanderen deze maatregelen geen veranderingen op lange termijn. Daarom moet iedereen beginnen te proberen mensen met geestelijke gezondheidsproblemen beter te begrijpen en te ondersteunen. Destigmatisering van de geestelijke gezondheid is een gezamenlijke inspanning.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • Balasch, M., Caussa, A., Faucha, M., & Casado, J. (2016). El estigma y la discriminación en salud mental en Cataluña. Barcelona: Apunts.
  • López. M. Laviana, M. Fernández, L., López, A., Rodríguez, A. M., & Aparicio, A. (2008). La lucha contra el estigma y la discriminación en salud mental. Una estrategia compleja basada en la información disponible. Revista de la asociación Española de neuropsiquiatría, 28 (1), 48-83.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.