Probeer ‘loslaten’ los te laten

Probeer ‘loslaten’ los te laten

Laatste update: 03 december, 2016

Probeer het idee dat dingen die jou eigenlijk kwellen per se goed moeten verlopen uit je gedachten te wissen. Wanneer het namelijk niet lukt om deze dingen in de goede richting te sturen, zullen ze je alleen maar nog meer stress bezorgen. Voel je niet schuldig en denk ook niet dat je gewoon niet goed met je emoties kunt omgaan; realiseer je dat je tegen jezelf aan het vechten bent.

Als het je lukt om deze strijd te winnen, dan zul je degene zijn die wint, maar tegelijkertijd ook degene die verliest en dat is iets dat je niet mag toestaan. Dat wil zeggen: als het je lukt om hetgeen je uit je leven wilt hebben met geweld in de val te lokken, dan zal er iets in jou gekwetst worden.

Sta toe dat je gevoel zijn boodschap op je overbrengt en probeer je gevoelens niet op te kroppen. Wanneer je jezelf accepteert, dan zul je altijd als winnaar uit de bus komen, of je nu wint of verliest.

“Laat ‘loslaten’ los. (En laat het gegeven dat je niet in staat bent ‘los te laten’ los). Laat het moment simpelweg verlopen zoals het moment verloopt. Of niet. En, wat blijft erover om ‘los te laten’?”

-Jeff Foster-

Kwel jezelf niet, elk gevoel heeft zijn moment

Kwel jezelf niet door te denken dat je koste wat kost los moet laten; soms lukt het ons bijvoorbeeld niet om bepaalde eigenschappen van mensen die eigenlijk giftig zijn niet meer te waarderen.

Soms bestaan er redenen waarom we willen dat iets dat ons gekwetst heeft bij ons blijft en op andere momenten zijn we gewoon niet in staat om goede redenen te vinden om iets los te laten.

Wat de situatie ook is, onthoud dat je je gevoelens niet kun opjagen. Wees niet bang voor jezelf; niet loslaten zal nooit een teken van zwakte zijn, maar eerder een manier om te leren dat je de tijd moet nemen die je nodig hebt om geen scène te schoppen wanneer je vertrekt.

Alleen degenen die verdwaald zijn, kunnen gevonden worden

Het is normaal dat we willen dat de dingen die ons pijn doen uit ons leven verdwijnen, maar we begaan een grote fout wanneer we niet luisteren naar hetgeen elke ervaring aan ons leven toevoegt.

Paardenbloem

Soms zijn we niet in staat om de dingen die ons pijn doen ‘los te laten’. Hierdoor raken we nog meer van slag en vernietigen we als gevolg al het emotionele werk dat we proberen te verrichten, waardoor we uiteindelijk denken dat we nooit in staat zullen zijn om een vervullend leven te leiden.

Plotseling betekent loslaten ontwortelen en al dat getrek doet altijd enorm veel pijn. We moeten onze tijd nemen, zodat we kunnen ademen en een luchtbel kunnen vinden die niet vervuild is.

“Liefhebben betekent lijden. Om lijden te vermijden, moet iemand niet liefhebben. Maar dan lijdt iemand aan het niet liefhebben. Daarom betekent liefhebben lijden; niet liefhebben is lijden, lijden is lijden. Gelukkig zijn betekent liefhebben. Gelukkig zijn betekent dan lijden, maar lijden maakt iemand ongelukkig. Daarom moet iemand om ongelukkig te zijn liefhebben of het lijden liefhebben of lijden aan te veel geluk.”

Sonja, In Love and Death van Woody Allen

Zowel onze engelen als onze demonen omarmen

Je leert los te laten door alles dat je dacht te weten af te laten sterven, met als doel jezelf te verenigen met je eigen weerspiegeling in de spiegel. Door in te zien dat elke emotie en elk gevoel een schattig klein wezentje is dat je met zorg en respect moet behandelen.

Leg jezelf geen lasten op en probeer jezelf ook niet te negeren. Houd je eigen ritme aan en weeg de voor- en nadelen van elke situatie tegen elkaar af zonder afgeleid te raken. Bied je gevoelens een plek in jezelf waar ze kunnen ademen en zich veilig kunnen voelen.

Zet je gevoel om in woorden, tel tot drie en voel. Jouw emoties zijn geen straf, noch zijn ze iets dat je moet afzweren. Wanneer je je emoties probeert op te kroppen, dan zal jouw eigen aanwezigheid jou beangstigen. Je zult bang en overweldigd zijn.

Wees je ervan bewust dat je alles dat om je heen bestaat verdient. Bevrijd je emoties en probeer ze niet te bedaren; meestal is het zo dat wanneer je naar je emoties luistert, ze vanzelf rustig worden en met je zullen communiceren.

We kunnen geen verstoppertje spelen met onze gevoelens. Luister naar de echo van je hart die in je geest klinkt en vol leven klopt en leg je emoties geen beperkingen op. Accepteer ze en laat ze vloeien. Het moment dat je hoort te beleven, is het moment dat nu gaande is.

–Afbeeldingen met dank aan Benjamin Lacombe en Nicoleta Ceccoli–


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.