Positieve uitspraken over woede en hoe we met deze emotie kunnen omgaan

Positieve uitspraken over woede en hoe we met deze emotie kunnen omgaan
Gema Sánchez Cuevas

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Gema Sánchez Cuevas.

Laatste update: 07 augustus, 2018

Het is belangrijk dat we altijd enkele positieve uitspraken over woede bij de hand hebben. Want die herinneren ons aan alle schade die deze emotie kan veroorzaken. Dit betekent niet dat we nooit woedend mogen worden, want dat is onmogelijk. Maar het is mogelijk om niet toe te laten dat de woede overneemt.

De meeste uitspraken over woede beweren niet dat we het niet mogen ervaren. Ze raden gewoon af dat we toelaten dat het ons verteert. Want de gevolgen van ongecontroleerde woede zijn meestal heel negatief.

De eerste impuls van onze woede treedt op wanneer we met een rechtstreekse bedreiging of frustratie geconfronteerd worden. Onze opvoeding en ons onderwijs leren ons dat we deze reacties moeten matigen. We moeten ze met andere woorden omvormen tot gepaste reacties. Maar we kunnen op elke leeftijd woede leren verwerken. We geven je hier enkele uitspraken over woede die je kunnen helpen om precies dat te doen.

Uitspraken over woede die zeggen “wacht”

Wanneer je boos bent, zeg dan niets. Doe ook niets. Je hebt dit altijd al geweten want mensen zeggen het je voortdurend. Dat is de reden waarom je de uitspraak van Seneca over woede moet onthouden. Die uitspraak zegt: “Tegen woede, uitstellen.”  Wow. Er is geen betere manier om de gevolgen van woede te vermijden, dan door te wachten vóór je reageert.

Positieve uitspraken over woede

Thomas Jefferson heeft iets soortgelijks gezegd. Dit was zijn advies: “Wanneer je boos bent, tel dan tot tien vóór je spreekt. Als je heel boos bent, tel dan tot honderd.” Dit is een geweldige tip.

Woede kwetst ons

Eén van de meest verontrustende aspecten van woede is dat het uiteindelijk de persoon kwetst die boos is, ook al is het op iemand anders gericht. In haar uitspraak herinnert Florence Scovel ons aan dit aspect. Zij heeft gezegd: “Woede verandert de kijk op de dingen. Het vergiftigt het bloed. Het is de oorzaak van ziekte en beslissingen die tot rampen leiden.”

Mark Twain haalt een soortgelijk punt aan. Dit was zijn uitspraak: “Woede is een zuur dat meer schade kan aanrichten aan het vat waarin het opgeslagen is, dan aan om het even wat waarop het uitgegoten wordt.” Woede verbrandt de persoon die het voelt. Het beschadigt je gedachten en je emoties. Je reageert het af op een andere persoon. En dit kan hen raken. Maar het zal jezelf altijd meer raken.

Woede beperkt ons

Laurent Gounelle heeft een heel eenvoudige maar accurate uitspraak over woede geschreven: “Woede wordt doof, en wanhoop, blind.” Met deze uitspraak slaat hij de nagel op de kop. Want wanneer je boos bent, dan stoppen de hersenen met informatie te verwerken. Je wordt dan doof voor de rede.

Uitspraken van de Dalai Lama over woede

In een uitspraak over woede bevestigt de Dalai Lama dit. Hij wees op het volgende: “Succes en mislukking zijn afhankelijk van wijsheid en intelligentie. Die kunnen onder de invloed van woede nooit op een juiste manier functioneren.

Zijn standpunt is kristalhelder. Wanneer we boos zijn, dan is ons vermogen om assertief en succesvol te zijn beperkt. Want we vergeten dan wat we weten. Bovendien denken we niet dan niet rationeel. In die omstandigheden is het onmogelijk om tot goede resultaten te komen. Eigenlijk zal je het tegenovergestelde verkrijgen. Het is in wezen net hetzelfde als proberen om je woede te ventileren door het te verdrinken.

Woede ontstaat uit zwakheid en minderwaardigheid

De Dalai Lama is wijs man die zich heel duidelijk uitspreekt tegen emoties als woede. Dit is nog één van zijn uitspraken over woede: “Woede wordt geboren uit angst en uit een gevoel van zwakheid of minderwaardigheid. Als je de moed en de vastberadenheid bezit, dan zal je steeds minder angst voelen, en als resultaat zal je je minder gefrustreerd en kwaad voelen.”

In die uitspraak zit veel wijsheid. Het laat ons zien dat woede uit angst ontstaat. Woede treedt dus op wanneer iemand bang is. De angst kan objectief of subjectief zijn. Maar het houdt in elk geval in dat de persoon zich minderwaardig voelt. Want hij heeft het gevoel dat hij misschien niet in staat is om de bedreiging te confronteren.

Uitspraken over woede

Als er één emotie is waaraan we moeten werken, dan is het woede. De doelstelling is dat je niet toelaat dat het je overneemt en ervoor zorgt dat je op een impulsieve manier iets zegt of doet. Want vaak zijn de gevolgen heel negatief. Als je er een gewoonte van maakt om op een agressieve manier te reageren, dan zal haat je na verloop van tijd in zijn greep krijgen. En vóór je het weet, zal je eenzaam en verbitterd eindigen. Wellicht ook interessant voor jou

Wanneer we ziek worden van woede
Verken je geest
Lees het op Verken je geest
Wanneer we ziek worden van woede

Woede is één van de krachtigste gevoelens die we ervaren. Het verschijnt in vele vormen: wrok, haat, onverdraagzaamheid. We kunnen ziek worden van ...


De inhoud van Verken Je Geest is uitsluitend bedoeld voor informatieve en educatieve doeleinden. Deze informatie vervangt niet de diagnose, het advies of de behandeling van een professional. Bij twijfel kun je het beste een betrouwbare specialist raadplegen.