Positieve emoties zijn het beste wapen tegen tegenslag
We leren onze kinderen lezen, schrijven, zich aankleden en fietsen. Maar, wat doen we met hun emoties? Het onderwijzen van kinderen over positieve emoties kan de sleutel worden tot hun geluk. Positieve emoties zorgen ervoor dat ze beter bestand zijn tegen tegenslagen. Mensen die buigen maar niet breken als ze met tegenslag te maken hebben zijn in staat om zelfs tijdens stressvolle momenten positieve emoties te ervaren.
Veel problemen met de geestelijke gezondheid hebben een emotionele oorsprong. Onbegrepen en onderdrukte emoties zijn schadelijk voor het lichaam en de geest. Emoties worden altijd aangeleerd, het verschil is dat ze individueel kunnen worden aangeleerd, of het nu goed is of slecht. Daarom moet je kinderen leren hun emoties te begrijpen, transformeren en reguleren.
Je emoties leren kennen
Het onderwijzen van kinderen over hun emoties betekent dat je hen lessen leert voor het leven. Emotionele intelligentie is een set vaardigheden om je eigen emoties en die van anderen te herkennen. Het zorgt er ook voor dat je ze op de juiste manier kunt beheersen.
Een paar jaar geleden bestond emotionele educatie uit het leren onderdrukken van bepaalde emoties. Gelukkig hebben we ondertussen emotionele intelligentie ontdekt. We hebben zelfs ingezien hoe belangrijk het is. En dat houdt in dat we leren om onze emoties op de juiste manier uit te drukken, en niet te onderdrukken.
De ideale manier om toekomstig geweld te verminderen en altruïsme naar boven te brengen is door vanaf jonge leeftijd een sociale en emotionele opvoeding aan te moedigen. Als een kind in staat is om zijn of haar emoties te identificeren en die van zijn leeftijdsgenoten, zal hij weten hoe hij daar op de juiste manier op moet reageren. Dit dient als fundering van waaruit de sociale vaardigheden verbetert worden, om te weten wanneer hij wat moet doen.
Daarbij zal het vermogen om zijn emoties uit te drukken voorkomen dat een kind zich stemloos zal gaan voelen. Het zal het kind helpen om om hulp te vragen als hij zich bedreigd of in gevaar voelt.
“Laten we niet vergeten dat kleine emoties de baas zijn over ons leven en we ze gehoorzamen zonder dat we het merken.”
-Vincent van Gogh-
Hoe helpen positieve emoties ons?
Positieve emoties bevorderen ontvankelijke, flexibele en integrerende gedachtepatronen. Het is goed mogelijk dat deze manier van denken tot grote ontdekkingen en de meest belangrijke prestaties in de geschiedenis van de mensheid heeft geleid.
Het is moeilijk voor te stellen dat Michelangelo zich ergerde terwijl hij de Sixtijnse Kapel aan het schilderen was, of een woedende Newton terwijl hij onder de appelboom zat, of Edison en Curie depressief in hun laboratoria. In tegenstelling, het is makkelijk om je voor te stellen dat ze nadachten over andere opties en mogelijkheden, het combineren van onverenigbare elementen, volledig opgaand in hun werk. Opgewonden terwijl ze hun voortgang naar het gewenste en betekenisvolle doel nastreefden.
Langs deze zelfde lijn is bewezen dat de diagnoses van leverziekte meer succesvol waren op momenten dat de artsen zich gelukkig voelden (Fredrickson, 2003). Met ‘meer succesvol’ verwijzen ze naar het feit dat in deze studie gelukkige artsen meer tijd namen om de informatie van de zaak te integreren. De kans dat ze hun conclusie baseerden op hun eerste gedachten was kleiner. Daarom was er minder kans op vroegtijdige of haastige diagnoses.
Positieve emoties helpen ons niet alleen om ons goed over onszelf te laten voelen, maar ze helpen ons ook onze vaardigheden en persoonlijke talenten te versterken. Het iedere dag ervaren van positieve emoties helpt ons een toestand van algemeen geluk te bereiken.
“Emoties zijn als wilde paarden. Ze zijn geen uitleg die ons helpt voortgang te boeken, maar ze zijn onze wil om dit te doen.”
-Paulo Coelho-