Porcupine's First Day at School: verhaal over empathie en vriendschap

Porcupine's First Day at School is een fantastische korte film om te werken aan waarden als empathie en vriendschap, zowel in de klas als thuis.
Porcupine's First Day at School: verhaal over empathie en vriendschap
Gema Sánchez Cuevas

Beoordeeld en goedgekeurd door de psycholoog Gema Sánchez Cuevas.

Geschreven door Raquel Lemos Rodríguez

Laatste update: 27 december, 2022

Een van de manieren om te werken aan educatie in waarden is door middel van korte films. Deze gemakkelijk te volgen verhalen met hun fascinerende karakters trekken vaak de aandacht van de kleintjes. In dit geval heet de korte film waar we het over gaan hebben Porcupine’s First Day at School.

Alle kinderen zullen zich kunnen identificeren met het kleine stekelvarken. Ze hebben tenslotte allemaal de zenuwen ervaren van die eerste schooldag wanneer ze nieuwe vrienden willen maken. In het geval van de hoofdpersoon van deze korte film is er echter iets dat hem veel obstakels in de weg staat. Het zijn zijn stekels. Laten we eens kijken naar zijn verhaal.

Het stekelvarken dat anderen op afstand hield met zijn stekels

De film begint met het stekelvarken dat voor het eerst de klas binnenloopt. Er is een grote verscheidenheid aan dieren in zijn klas: eekhoorns, ezels, vossen, enz. Hij begroet ze enthousiast en gaat naar zijn tafel.

Toch maken zijn stekels het hem niet gemakkelijk. Hij strompelt door de klas en stoot daarbij de boeken en potloden van zijn klasgenoten af. Iedereen kijkt naar hem. Ze zijn opgewonden, maar ook een beetje bang.

Als de lessen eindigen en hij de bus neemt, verbetert de situatie niet. Geen van zijn klasgenoten wil bij hem zitten, uit angst dat zijn stekels hen pijn zullen doen. De volgende dag moedigen ze hem aan om te voetballen, maar hij prikt de bal met zijn spikes. Hierdoor voelt hij zich extreem alleen en niet op zijn plaats. Want hoewel ze allemaal heel aardig zijn, weet hij dat hij ze per ongeluk pijn kan doen.

Op eerste kerstdag merkt hij dat ze het over hem hebben en verlaten ze allemaal de klas zonder hem. Hij voelt zich nog verdrietiger. Wat hij echter niet weet, is dat ze een geschenk voor hem zijn gaan halen.

Het is een doos vol stukjes schuim die hij op zijn spikes kan zetten. Iedereen knuffelt hem en het kleine stekelvarken voelt zich dankbaar en blij. Zijn stekels zullen nooit meer een probleem zijn.

Porcupine’s First Day at School: empathie en vriendschap

Deze korte film is een uiterst interessante film om met de kleintjes te bekijken en bespreken. Dat komt omdat de klasgenoten van het stekelvarken hem niet verachten, ze negeren hem niet en laten hem ook niet buiten. Dit is ook al zijn ze behoorlijk bang omdat ze weten dat zijn stekels hen pijn kunnen doen. Ze zijn zich er echter van bewust dat het kleine stekelvarken dit niet wil doen.

Wat doen zijn metgezellen daarom? Ze voelen met hem mee. Ze erkennen dat iedereen anders is en dat ze een oplossing moeten vinden zodat het stekelvarken zich niet langer alleen en geïsoleerd door zijn stekels voelt. Daarom maken ze een mooi gebaar door hem een paar stukjes schuim te geven en hem dan allemaal te omhelzen. Een voorbeeld van vriendschap en van het accepteren en helpen van anderen.

“Een echte vriend is iemand die binnenkomt als de rest van de wereld naar buiten loopt.”

-Walter Winchell-

Stekelvarken opent cadeautjes

Hoe te werken met het stekelvarken in de klas

Om in de klas met deze korte film te werken, is het een goed idee om de leerlingen aan te moedigen de waarden te benadrukken waarvan ze zich bewust zijn geworden. Hoewel vriendschap en empathie er twee zullen zijn, zijn er meer. Bijvoorbeeld respect, tolerantie, de ander accepteren en integreren in de groep, etc. De kinderen kunnen zelf uitleggen hoe ze deze waarden begrijpen en voorbeelden geven.

Ook, zodat ze zich bewust zijn van wat niet moet worden gedaan, kunnen ze voorbeelden geven van hoe de alternatieve situatie eruit zou zien.

Ze zullen waarschijnlijk getuige zijn geweest van een voorval van pesten of plagen tegen een klasgenoot omdat hij anders was, dus zouden dit perfect moeten kunnen. In feite is dit filmpje een fantastische bron voor hen om te beseffen dat pesten niet goed is en dat het geen positieve emoties oproept.

Verder kunnen de kinderen reflecteren op echte situaties die ze zelf zijn tegengekomen, vergelijkbaar met die van het stekelvarken en vragen beantwoorden als ” Hoe reageerden je klasgenoten? ” of ” Hebben ze je op een of andere manier geholpen?” in de schoolomgeving of thuis.

De film Porcupine’s First Day at School over het kleine stekelvarken is uiterst waardevol voor kinderen om te leren omgaan met hun leeftijdsgenoten, de waarde van vriendschap te begrijpen, de verschillen van anderen te respecteren en niemand uit hun klas uit te sluiten. Het kan zelfs nuttig zijn voor bepaalde volwassenen die deze waarden zijn vergeten.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • Alonso, J. M. (2004). La educación en valores en la institución escolar: planeación-programación. Plaza y Valdes.
  • Cortina, A., Gray, J., María, J., Trías, E., & Vargas, M. (2002). Educación y los valores. Biblioteca.
  • Parra Ortiz, J. M. (2003). La educación en valores y su práctica en el aula.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.