Pluviofielen: mensen die van de regen houden

De pluviofiel gaat verder dan een simpele aantrekking tot de regen voelen. In dit artikel ontdek je enkele van hun zeer specifieke kenmerken.
Pluviofielen: mensen die van de regen houden

Laatste update: 03 december, 2021

Op sommige plaatsen regent het bijna elke dag. Aan de andere kant zien anderen jarenlang geen regen. Toch wekt regen, of het nu komt door de frequentie of door de afwezigheid ervan, vaak de interesse van mensen. In feite is het een symbool geworden van romantiek, overgang en transformatie.

Regen is een terugkerend onderwerp in literatuur en film. Zijn geluid heeft zelfs talloze muzikale composities geïnspireerd. Er zijn mensen die een bijzondere fascinatie voor dit natuurverschijnsel vertonen. Ze worden pluviofielen genoemd.

Er is geen officiële klinische classificatie voor de liefde voor regenval. Een pluviofiel houdt gewoon van regen en alles wat daarmee samenhangt. In dit artikel zullen we meer te weten komen over de kenmerken van pluviofielen en enkele merkwaardige feiten over hun fascinerende interesse.

Kenmerken van pluviofielen

Mensen die deze speciale aantrekkingskracht op regen voelen, onderscheiden zich meestal door twee uitstekende eigenschappen.

Hand in de regen

Ze genieten met hun gevoel van de regen

Pluviofielen ervaren een enorm zintuiglijk plezier in verband met regen. Dit betekent dat al hun (of bijna alle) zintuigen betrokken zijn bij het genieten van de regen.

Om te beginnen houden ze ervan om regendruppels te zien vallen, direct of door ramen. Inderdaad, de contemplatie van de regen, het pad volgen dat elke druppel op het raam volgt, en zien hoe ze tegen de grond botsen, geeft hen een enorm gevoel van rust en vreugde. Bovendien kunnen ze zich zo verzoenen met de natuur en zichzelf trakteren op een moment van pauze en reflectie.

Aan de andere kant hebben ze een uitzonderlijke smaak om zich in de stortbuien te laten doorweken of in ieder geval de motregen op hun huid te voelen.

Hun tastzin wordt geactiveerd wanneer ze de regen voelen en het genereert gevoelens van welzijn en vrijheid in hen. Hun smaak om de regen op hun huid te voelen, kan hen echter het risico geven op verkoudheid en andere aandoeningen van de luchtwegen.

Het geluid en de geur

Bovendien houden pluviofielen van het geluid van de regen. onderzoek (Engelse link) toont namelijk aan dat het geluid van storm of motregen nuttig is om ons te ontspannen of om onze concentratie te verbeteren. Dit komt omdat het meestal een zacht en eentonig geluid is. Pluviofielen zijn echter vooral gefascineerd door het geluid van regen en door de zintuiglijke combinatie van het tegelijkertijd zien en horen.

Ten slotte houden pluviofielen van de geur na de regen. In feite is de geur van de natte aarde, ook wel petrichor genoemd, een bron van verrukking voor hen. Deze geur is het resultaat van een combinatie van elementen.

Deze omvatten geosmin, een molecuul dat wordt geproduceerd door een bepaald type actinobacteriën, plantaardige oliën en andere stoffen die in de aarde aanwezig zijn en die worden geactiveerd door regenwater. Voor pluviofielen wordt petrichor geassocieerd met sensaties van verandering, overgang en vernieuwing.

Ze houden van grijze dagen

Een ander kenmerk van pluviofielen is de relatie die ze hebben met grijze luchten. In tegenstelling tot de meeste mensen, vinden degenen die van regen houden een grijze lucht beladen met donkere wolken zowel comfortabel als geruststellend. Ze voelen zich misschien zelfs opgewekt op regenachtige dagen en depressief op zonnige dagen.

Vrouw kijkt naar de regen

De oorsprong van regen

Net als bij elke andere hobby is het niet mogelijk om een exacte en ondubbelzinnige oorsprong van liefde voor de regen te bepalen. Hiermee rekening houdend, zou er misschien een verband kunnen zijn tussen de regen en de herinneringen aan stille en gelukkige momenten uit onze kindertijd.

Deze interesse kan ook te maken hebben met het klimaat waarin we zijn opgegroeid of waarin we langere tijd hebben geleefd. Zo kan een fascinatie voor regen ontstaan omdat regen voor ons een veelvoorkomend en alledaags natuurverschijnsel is. Omgekeerd kan het zijn omdat het zo zeldzaam is.

Ten slotte is het mogelijk dat mensen pluviofielen worden als ze last hebben van warmte-intolerantie. Dit betekent dat ze de voorkeur geven aan koude en regenachtige klimaten omdat warme klimaten hen allergieën, huiduitslag of zonnebrand geven.

Tot slot, het is geen toeval dat regen zo vaak voorkomt in poëzie en in de mooiste en meest dramatische filmbeelden. Regen heeft zelfs de kracht om ons te inspireren, onze verbeelding de vrije loop te laten en ons opnieuw te verbinden met de natuur en de verborgen schoonheid van de wereld.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.