Overspel: wanneer liefde niet meer exclusief is
Veel stellen zijn het erover eens om trouw te zijn. Ze komen overeen elkaar lief te hebben en de beloften te respecteren die ze elkaar hebben gegeven. Wanneer een persoon die overeenkomst niet nakomt, ontstaat er overspel. De ontrouwe partners verbergen meestal hun ontrouw omdat ze weten wat het betekent. Ze zijn zich bewust van enkele van de gevolgen die het kan hebben, zelfs als ze later bekennen of als het ontdekt wordt. Hoe het ook zij, het slachtoffer van overspel ervaart een gevoel van verraad op twee niveaus. Niet alleen verraad van het individu, maar ook een verraad van de relatie zelf.
Overspel betekent niet alleen seks hebben met iemand anders. Je kunt ook spreken over overspel op een emotioneel niveau of een combinatie van beide. Hoe dan ook, het tast het vertrouwen aan dat het stel had. Dit is serieus omdat vertrouwen de basis is voor een gezonde relatie.
Overspel is een ander gebied in het leven waar mannen en vrouwen hun verschillen hebben. Volgens verschillende studies hebben mannen de neiging meer aangedaan te zijn door de seksuele ontrouw van een partner. Aan de andere kant vinden vrouwen emotionele ontrouw pijnlijker. Dit is een schatting, we weten dat elke zaak anders is.
Wat veroorzaakt overspel?
In liefde kan de vonk die de vlam van ontrouw aanstak van veel verschillende plaatsen komen. Op individueel niveau zijn dit enkele dingen die een persoon kunnen laten bedriegen:
- Seksuele aantrekkingskracht.
- Bevrediging van seksuele, emotionele en/of sociale behoeften.
- Ontsnappen aan een onbevredigende relatie.
- De behoefte aan de opwinding van het najagen of de behoefte om te domineren in de relatie.
- Dwangmatig gedrag of seksuele verslaving.
- Wraak.
Andere oorzaken zijn systematischer. Met andere woorden, ze komen voort uit aspecten van de relatie zelf. Overspel kan bijvoorbeeld ontstaan als een symptoom van een probleem in de relatie of een verlangen naar meer intimiteit. Bovendien is het tegenovergestelde waar – bedrog vindt plaats wanneer een partner voelt dat de ander intiemer wil worden.
Hoe voelt het om bedrogen te worden?
Wanneer je partner vreemdgaat, kun je een reeks aan emoties voelen. Je reactie hangt af van je ervaring, persoonlijkheid, het soort overspel, het soort relatie dat je hebt en de sociale en culturele context. Dit zijn enkele van de meest voorkomende reacties:
- Boosheid
- Gevoelens van verlating of afwijzing
- Zich machteloos voelen, gebrek aan controle
- Verlies van zelfvertrouwen en eigenwaarde, je als een waardeloze partner voelen
- Verlies van vertrouwen
- Posttraumatische stress
Zijn er genderverschillen als het gaat over overspel?
Volgens sociologische studies zijn de verschillen tussen mannen en vrouwen in relatie tot overspel de laatste jaren aanzienlijk afgenomen. Er zijn zelfs nauwelijk meetbare verschillen tussen jongeren.
In die zin helpen evolutionaire theorieën ons mensen die ontrouw zijn beter te begrijpen. Dat komt omdat monogamie een sociaal-cultureel concept is. In feite zijn er tegenwoordig veel niet-monogame relaties. Net als monogame relaties hebben ze hun eigen reeks overeenkomsten en ethische codes.
We gebruiken allemaal reproductiestrategieën op de lange termijn die meer te maken hebben met monogamie (compatibiliteit, veiligheid, comfort…). Op korte termijn denken we aan passie, nieuwheid en risico’s. Daardoor zijn er waarschijnlijk meer mensen die hebben nagedacht over overspel dan wie het feitelijk hebben gedaan.
Het dilemma van veiligheid willen en ook nieuwheid en passie willen, is heel menselijk. Bij dit dilemma zijn er mensen die keuzes maken die ze anders waarschijnlijk niet zouden maken. Vanuit een antropologisch en evolutionair oogpunt neigen mannen vaker ontrouw te zijn. Dat komt omdat het hebben van meerdere partners een reproductieve strategie is en ten goede zou komen aan het verzekeren van nakomelingen.
Vergeving na overspel
Overspel is een kruispunt met veel verschillende paden. Veel van die paden leiden tot vergeving. De behoefte om te vergeven en vergeven te worden is heel gewoon. Daarnaast gaat het niet alleen om het herstellen van de relatie, het gaat ook om het herstellen van iemands beeld van zichzelf. Niemand vindt het leuk om zichzelf als een bedrieger te zien. We willen niet geloven dat we niet betrouwbaar zijn en dat we beheerst kunnen worden door passie en instinct.
In veel gevallen is vergeving ook de eerste stap naar genezing van de relatie. Wanneer iemand zich verraden voelt, is vergeving de basis waarop het stel hun relatie kan herstellen. Vergeving is ook de basis voor het herontdekken van vertrouwen, respect en misschien zelfs liefde. Aan de andere kant is vergeving vaak gekoppeld aan “vreemde” ideeën of mythes die verwarrend kunnen zijn, zoals de volgende:
- Vergeving is altijd goed.
- Vergeven toont aan dat je een goed persoon bent.
- Het maakt een einde aan conflicten.
- Vergeving is éénmalig.
- Als je vergeeft, transformeert het negatieve gevoelens in positieve.
- Vergeven is vergeten.
- Vergeven is toegeven dat je eigen gevoelens niet gepast of gerechtvaardigd waren.
- Vergeving houdt niet in dat je iets in ruil vraagt.
Conclusie
Vergeving houdt ook in dat we herkennen wat er is gebeurd. Het is een proces dat de gebeurtenis in je verhaal integreert. Het is ook het proces waardoor de wond niet voortdurend pijn doet. Soms blijven sporen van de schade in de vorm van een litteken. Dat is waarom, hoewel een stel weer bij elkaar komt en ze elkaar weer vertrouwen, de dingen niet perfect zijn. Bepaalde dingen zullen hen altijd herinneren aan het overspel. Als gevolg hiervan vereist het overwinnen van die momenten veel kracht en vastberadenheid.
Kortom, je kunt bedrog vergeven, verwerken of negeren. Het is iets dat elke persoon op een andere manier zal behandelen. De beste optie is zonder twijfel degene die je toestaat om verder te gaan met je leven.