Oud worden is gemakkelijk, volwassen worden is gecompliceerd

Opgroeien wordt gedefinieerd door leren, uitdagingen overwinnen, en ervaring opdoen. Dit verklaart waarom veel mensen, ondanks hun leeftijd, blijven handelen en reageren als kinderen.
Oud worden is gemakkelijk, volwassen worden is gecompliceerd
Valeria Sabater

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Valeria Sabater.

Laatste update: 27 december, 2022

Oud worden is gemakkelijk, in feite is het zo gemakkelijk dat je de tijd gewoon voorbij moet laten gaan. Opgroeien is echter soms pijnlijk. Het plaatst je in situaties die je je nooit had kunnen voorstellen en waarop je moet reageren.

Sommigen van ons zullen het beter doen en anderen slechter. Toch maakt het simpele verstrijken van de tijd en elk kaarsje dat op een verjaardagstaart wordt uitgeblazen ons niet automatisch wijzer.

Het zou geweldig zijn als het menselijk verstand hetzelfde was als een computer of een mobiele telefoon. Met andere woorden, om de paar weken zou er een nieuwe update uitkomen en het apparaat zou, theoretisch, veel beter werken.

De rijpheid van mensen verloopt echter niet lineair en het loutere feit dat je ouder bent geeft je geen meer verfijnde strategieën om problemen op te lossen of betere beslissingen te nemen.

Opgroeien is een ingewikkelde opgave, zozeer zelfs dat velen dit voorrecht nooit bereiken. Het houdt in dat je een goede persoonlijke groei ontwikkelt, impulsiviteit en frustratie vermijdt, en kalm handelt tegenover alles wat op je pad komt. Want, in tegenstelling tot wat Peter Pan dacht, is opgroeien niet het einde, opgroeien is pas het begin.

Opgroeien betekent veel van wat we vroeger als vanzelfsprekend beschouwden opnieuw formuleren.

Vrouw kijkt uit over water
We worden elke dag ouder, maar we staan onszelf niet toe elke dag te groeien.

Oud worden is gemakkelijk, maar volwassen worden is ingewikkeld

Toen je een kind was, wilde je groot worden en alles kunnen doen wat leeftijd je verhindert. Je wilde de hele nacht opblijven. Je droomde ervan auto te rijden, met vrienden verre reizen te maken, alles te kopen wat je maar wilde… Maar je verlangde vooral naar de vrijheid om te doen wat je wilde.

Maar naarmate je ouder werd, werd je je bewust van een trieste realiteit. Je kunt niet altijd doen wat je wilt. Bovendien is volwassen zijn ingewikkeld en zelfs saai. Soms zou je zelfs kunnen merken dat je ernaar verlangt weer kind te zijn. Zo tegenstrijdig zijn wij mensen. Bovendien word je, als je klaagt, elke dag een beetje ouder en vergeet je het belangrijkste: volwassen worden.

Dus wat betekent volwassen worden eigenlijk? In tegenstelling tot ouder worden, houdt het in dat je ophoudt eenvoudigweg te reageren op wat je overkomt en handelt naar wat je overkomt.

Het houdt in dat je leert van elke ervaring, groot of klein, prachtig of tragisch. Het betekent ook een kalmere mentale gerichtheid ontwikkelen en begrijpen dat je over veel dingen misschien geen controle hebt, maar wel over jezelf.

Ouder worden is onvermijdelijk. Het is een natuurlijk proces dat we allemaal doormaken. Opgroeien vereist echter een sterke wil om een meer flexibele mentale aanpak te ontwikkelen, open te staan voor wat ons omringt, en bereid te zijn voldoende wijsheid te verwerven.

De wereld zit vol met kinderen in volwassen kostuums

Dat klopt, onze maatschappij zit vol met volwassenen die zich als kinderen gedragen. Het zijn mannen en vrouwen die, ondanks dat ze lichamelijk volwassen geworden zijn, niet echt volwassen geworden zijn omdat ze emotioneel niet gerijpt zijn.

Het zijn mensen die struikelen bij elke tegenslag, of die nu groot of klein is. Ze willen dat de wereld aan hun behoeften beantwoordt en dat alles gaat zoals zij dat willen.

Deze mensen raken snel gefrustreerd. Ze gaan van woede naar woede, en verlangen ernaar dat anderen zich aan hun verwachtingen en verlangens aanpassen. Het maakt niet uit dat ze volwassen kostuums dragen, van binnen zijn het verloren wezens die niet geleerd hebben van hun ervaringen omdat ze niet kunnen verdragen dat het leven niet gelopen is zoals ze willen.

Opgroeien wordt bepaald door gekoesterde ervaringen, niet door het aantal geleefde jaren.

Oud worden is eenvoudig maar niet zo gemakkelijk te aanvaarden

Hoogstwaarschijnlijk vind je het idee van rimpels maar niks en het verstrijken van de tijd beangstigt je. Oud worden is echter gemakkelijk, maar het is een natuurlijk proces dat we allemaal geneigd zijn te ontkennen. Het frappante is dat het simpele feit dat je je tegen deze realiteit verzet ook je kans vertraagt om te groeien en de vitale kennis te verwerven die het ouder worden je geeft.

Onderzoek (Engelse link) van de Universiteit van Lleida (Spanje) suggereert dat we, om ons aan het verouderingsproces aan te passen, voldoende lichamelijk en psychosociaal welbevinden moeten hebben. Acceptatie is inderdaad een essentieel onderdeel van persoonlijke groei.

Ouder worden betekent veel verantwoordelijkheden op je nemen. Laat deze je niet opslokken. Laat ruimte voor jezelf, luister naar jezelf, en geef niet op wat je gelukkig maakt. Alleen dan zul je je elke dag een beetje meer vervuld voelen.

Peinzende man
De tijd gaat heel snel voorbij. Als je wilt groeien, begin dan met vastberadenheid en moed aan je dromen te werken.

Hoe kun je groeien als je ouder wordt?

Wat kun je doen om voldoende persoonlijke, emotionele en zelfs existentiële groei te bevorderen? De pijler die dit voorrecht, waar we allemaal recht op hebben, ondersteunt is volwassenheid. Volwassenheid wordt bepaald door de manier waarop je ervaringen waarneemt om ervan te leren.

In plaats van te reageren op alles wat je overkomt, moet je zelfreflectie integreren in elk van je ervaringen. Elke gebeurtenis bekijken vanuit de sereniteit van aanvaarden en begrijpen wat je overkomt en de juiste strategieën aanwenden om je problemen op te lossen is essentieel. In feite betekent opgroeien dat je een nederiger en nieuwsgieriger benadering verwerft, en ook wijzer en hoopvoller wordt.

Ieder van ons, zonder uitzondering, heeft de kracht om deze waarde te ontwikkelen. Het is een geschenk dat ons ongetwijfeld in staat zal stellen een gelukkiger en meer vervuld leven te leiden. Probeer het en begin het vandaag nog in praktijk te brengen.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • Dause TJ, Kirby ED. Aging gracefully: social engagement joins exercise and enrichment as a key lifestyle factor in resistance to age-related cognitive decline. Neural Regen Res. 2019 Jan;14(1):39-42. doi: 10.4103/1673-5374.243698. PMID: 30531067; PMCID: PMC6262997.
  • Jain, Chaya & Apple, Daniel. (2015). What is Self-Growth?. International Journal of Process Education. 7. 41-52.
  • Woerkom, Marianne & Meyers, Maria Christina. (2018). Strengthening personal growth: The effects of a strengths intervention on personal growth initiative. Journal of Occupational and Organizational Psychology. 92. 10.1111/joop.12240.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.