Zeven opbeurende citaten voor alledaags verdriet

Zeven opbeurende citaten voor alledaags verdriet
Valeria Sabater

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Valeria Sabater.

Laatste update: 27 december, 2022

We zouden allemaal wel zo nu en dan een opbeurend citaat kunnen gebruiken om te helpen bij alledaags verdriet. Ze herinneren ons eraan dat, hoewel we slechte dagen hebben, we onszelf overeind moeten helpen en opnieuw moeten vliegen.

Uiteindelijk kun je wanneer je een dieptepunt bereikt hebt, alleen nog maar omhoog. Als een feniks die uit zijn as herrijst, kun je je verdriet veranderen in zaden van waardevolle lessen…

Je weet dat het niet makkelijk is. En er is altijd wel iemand in de buurt die je probeert te motiveren met dezelfde oude, vermoeiende inspirerende citaten. Dezelfde citaten die we overal op social media zien.

Een citaat op zichzelf zal je niet genezen of je een uitweg bieden uit een frustrerende of onaangename situatie.

Toch doen citaten één ding heel goed: ze helpen je reflecteren. In de complexe kunst van het begrijpen en het ontwarren van je emoties en problemen, kunnen boeken en citaten een handig hulpmiddel zijn.

De pareltjes van wijsheid in de uitspraken van relevante auteurs kunnen je wakker schudden. Ze zijn als bruggen die je naar andere wegen leiden. Als je die wegen volgt, kun je problemen oplossen.

Deze citaten om je op te beuren op momenten dat je geconfronteerd wordt met alledaags verdriet zullen dan ook zeker nuttig zijn. Ze zijn praktisch en de moeite waard om bij de hand te hebben. Of, beter gezegd, dicht bij je hart.

Windmolens met vlindervleugels

Opbeurende citaten voor alledaags verdriet

Stel je voor dat je geest als een tuin is. Het is een lang stuk grond dat (op dit moment) vol staat met onkruid en invasieve soorten. Deze planten doen af aan de schoonheid van jouw grond. Het onkruid zijn de negatieve gedachten die zich uitbundig door je geest verspreiden.

Als je een gezonde tuin vol bloemen en planten wilt, moet je het onkruid wieden. Ontdoe jezelf eerst van negatieve gedachten, obsessies, overpeinzingen, enz. Voed vervolgens de aarde, geef water, geef het mest en plant zaden om er weer prachtige bloemen te laten groeien.

Deze citaten kunnen de zaden zijn die je plant. Wijsheid en perspectieven die je in je hoofd kunt zaaien. Ze zullen je helpen om te reflecteren, om veranderingen aan te brengen en deuren te zien waar je voorheen alleen muren zag… Gebruik hun wijsheid, en gebruik het goed.

1. Beweeg, breng verandering aan

“Je emoties moeten je niet verlammen. Ze moeten zichzelf niet verdedigen. Ze moeten je er niet van weerhouden om alles te zijn wat je wilt zijn. ”

-Wayne Dyer-

We hebben het al eens eerder gehad over de psychologische en spirituele nalatenschap van Wayne Dyer. Dankzij hem hebben miljoenen mensen waardevolle strategieën voor persoonlijke groei kunnen implementeren.

Ze leren inzicht te krijgen in hun beperkende gedrag en de gebieden die ze slecht beheren en voorkomen dat ze zich ontwikkelen.

Als je je verdrietig of ongemotiveerd voelt, verstijf dan niet. Je hoeft niet te ‘vechten’ tegen je angst of problemen. In plaats daarvan zou je moeten proberen ze te begrijpen, ze te ontleden, ze klein te maken. Daarna kun je van ze leren en verder gaan.

2. Pluk de dag! Laat niets of niemand je tegenhouden

“Schrijf het op je hart dat elke dag de beste dag van het jaar is.”

-Ralph Waldo Emerson-

Ralph Waldo Emerson was een Amerikaans schrijver, filosoof en dichter in de negentiende eeuw. Zijn werk en visie op wat het is om mens te zijn, hebben bijgedragen aan de ontwikkeling van een filosofische beweging die ‘New Thought’ (Nieuwe Gedachte) genoemd wordt.

Zijn nalatenschap zit vol met dit soort citaten. Ze zijn het perfecte middel tegen dat sombere, alledaagse verdriet.

Een van zijn opvattingen is eenvoudig, nuttig en categorisch: waarom zou je verspillen wat de dag je biedt? Het hier en nu zal nooit terugkeren.

Dus onthoud dat niemand het recht heeft om je kans om gelukkig te zijn te verpesten. Neem de kracht weg van de donkere wolken die zich rondom je hoofd verzamelen. Leef elke dag ten volle!

Meisje dealt met alledaags verdriet en laat blauwe vlinders vrij

3. Laat negativiteit je niet beïnvloeden

“De mens is dol op het tellen van zijn problemen, maar hij telt zijn vreugde niet mee. Als hij ze echter bij elkaar zou optellen zoals hij zou moeten, zou hij zien dat elk lot voldoende geluk heeft opgeleverd. ”

-Fjodor Dostojevsky-

Het lezen van de grote klassiekers van Tsjechov of Dostojevski is werkelijk een verrijkende ervaring. Het is zo makkelijk om jezelf te herkennen in deze verhalen en personages. Dit citaat is daar een perfect voorbeeld van.

Je kunt niet ontkennen dat mensen de neiging hebben om alleen maar over problemen te praten, over negatieve dingen. Sterker nog, er gaat nauwelijks een dag voorbij dat je geen kritiek hoort. Er is altijd wel iets dat we niet leuk vinden.

Het zou geweldig zijn om dit soort opmerkingen te kunnen filteren. Als je dit zou kunnen, zou je gezondheid in alle opzichten verbeteren.

Zet een andere zender op, speel het anders. Wat als je geluk hip maakt? Wat als je geobsedeerd raakt door praten over positieve dingen?

4. Open je ogen, heb vertrouwen

“Waar een deur sluit, gaat een andere open.”

-Miguel de Cervantes-

Alledaags verdriet heeft geen kans als je wat tijd doorbrengt met dit citaat, hoe bekend het ook is. Het biedt aanmoediging en hoop.

Het idee is duidelijk: wanneer je een dieptepunt bereikt en je geen uitweg meer ziet, is dit niet het einde. Sterker nog, vergeet de deur. Je kunt een heel universum openen. Je moet het gewoon leren zien.

5. Als je tien keer valt, sta dan elf keer op

“Ik heb niet gefaald. Ik heb gewoon 10.000 manieren gevonden die niet werken. ”

-Thomas Edison-

Mensen falen. Mensen vallen. Het ergste is dat het meestal niet één keer gebeurt. Je zou twintig keer over dezelfde steen kunnen struikelen. Maar is dat een reden om op te geven?

Absoluut niet. Alleen de volhardende mensen overleven in dit leven. Zie een fout dan ook niet als het einde, en een val niet als een onherstelbaar verlies, zie het als een kans om te leren, zodat je het de volgende keer beter doet.

Vrouw op zee met golven van harten

6. We zijn hier om te groeien

“Iedere grasspriet heeft zijn engel, die zich eroverheen buigt en fluistert: ‘Groei, groei…'”

-De Talmoed-

Dit citaat komt uit de Talmoed, en het is al net zo mooi als dat het nuttig is voor je dagelijkse leven. Alles wat in deze wereld bestaat, heeft maar één doel: groeien.

Soms verlies je dit principe echter uit het oog. Je beperkt jezelf tot onbeweeglijkheid, stagneert van angst. Alledaags verdriet grijpt je vast en je wordt roestig, het verlamt je vleugels.

Vermijd dat ten koste van alles! Wees vrij, neig naar beweging, naar het leven en naar veranderingen die je dichter bij geluk brengen…

7. Doe iets in plaats van je zorgen te maken!

“Je zorgen maken is als een schommelstoel: het geeft je iets om te doen, maar je komt nooit ergens.”

-Erma Bombeck-

Zo scherpzinnig en behulpzaam! De meesten van ons doen dit. We laten ons meeslepen door bepaalde gedachten, raken door ze geobsedeerd. Angst, teleurstelling en mislukking slaan als golven over ons heen. Ze raken ons hard en slaan ons neer.

Piekeren brengt je echter helemaal nergens. Wat jou wel ergens zal brengen is actie ondernemen, dealen met wat het ook is dat jou van streek maakt. Wanneer je actie onderneemt, zullen jouw zorgen wegsmelten. Je zult constructief kunnen omgaan met alledaags verdriet.

Tot slot, we moedigen je aan om je deze kleine pareltjes van wijsheid eigen te maken. Je kunt ze gebruiken als mentale vitaminen, als aspirientjes tegen ontmoediging. Houd ze dicht bij je.

Bloemen groeien uit het hart van een meisje met verdriet
Wellicht ook interessant voor jou
Als je verdrietig bent, stuur jezelf dan deze brief
Verken je geest
Lees het op Verken je geest
Als je verdrietig bent, stuur jezelf dan deze brief

Misschien ben je alle hoop verloren, voel je je overweldigd door ontgoocheling of is je hart gebroken. Als je verdrietig bent, lees dan deze brief.


De inhoud van Verken Je Geest is uitsluitend bedoeld voor informatieve en educatieve doeleinden. Deze informatie vervangt niet de diagnose, het advies of de behandeling van een professional. Bij twijfel kun je het beste een betrouwbare specialist raadplegen.