Vijf onvergetelijke uitspraken van Isabel Allende

Vijf onvergetelijke uitspraken van Isabel Allende
Valeria Sabater

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Valeria Sabater.

Laatste update: 02 december, 2021

De uitspraken van Isabel Allende zitten vol passie en inzet, zoals haar romans en zijzelf. Het is een erfenis die vol is zelfverbetering, liefde en fel verzet zit. Hetzelfde geldt voor haar prachtige personages, zoals Eva Luna of die van Het huis met de geesten. 

Naast de literatuur is het persoonlijke werk van Isabel Allende even opmerkelijk. Deze gerenommeerde Chileense schrijver is een sociaal activist en een van de meest inspirerende feministen in Latijns-Amerika. Haar charisma moet ook worden aangeven. Als docente en journalist, maakt ze deel uit van die mensen met een zeer heldere geest en hart. Ze heeft haar leven gewijd om anderen op literair vlak te inspireren, te begeleiden en op te voeden.

Isabel was een journalist en een onvermoeibare verteller. Ze was ook altijd toegewijd om de stem van de vrouw te laten horen en trachtte de aandacht te trekken op hun uitzonderlijke psychologische weefsel. Dit ligt aan de grondslag van de meeste van haar werken. Bijna altijd lezen we haar boeken door loutere nieuwsgierigheid. Na een paar bladzijden worden we echter ontroerd door haar oprechte menselijkheid. Humor, tragedie, fantasie en het leven zelf worden voor ons blootgelegd tot het ons volledig omarmt. Haar boeken laten ons niet één, maar tientallen lessen na.

Het kan nooit kwaad om enkele van die uitspraken van Isabel Allende te onthouden. Degene die ons terugbrengen naar haar boeken, waar ze op hun beurt een prachtig leerproces of aardigheidje hebben om over na te denken.

Boek waar bloemen uit groeien

Uitspraken van Isabel Allende

Van Liefde en Schaduw en Paula tot Eva Luna en Fortuna’s Dochter … Isabel Allende heeft een groot aantal boeken gepubliceerd. Er zijn momenteel 65 miljoen exemplaren beschikbaar die vertaald zijn in meer dan 30 talen.

Ieder van ons heeft zijn favorieten. Maar elk van die boeken is waardevol op zijn eigen manier. Hard in essentie en met uiterst inspirerende personages. Ze zijn altijd zo menselijk, zo magisch, maar ook zo dichtbij…

De uitspraken van Isabel Allende, die we hierna zullen bespreken, zijn fragmenten uit haar bibliografie. Het zijn kleine voorbeelden die ons uitnodigen tot meer dan één reflectie.

1. Dood is vergetelheid

“De dood bestaat niet, mensen sterven alleen als ze vergeten worden; Als je me kunt herinneren, zal ik altijd bij je zijn.”

Eva Luna-

Isabel Allende heeft meer dan eens te maken gehad met de dood. Het verlies van haar dochter Paula was een enorm moeilijk moment voor haar. Vaarwel moeten zeggen is voor niemand gemakkelijk. Afstand moeten nemen van wie we liefhebben is een test waarvoor niemand is voorbereid. En toch moeten we het doen… Dit gaat echter vaak gepaard met tegenzin, woede en immense pijn.

Maar buiten de pijn zelf hebben we nog steeds een korte ademhaling, een licht om die geliefde in leven te houden: onze herinnering. Die vitale impuls is hetgeen ons zal verbinden met iemand die er niet meer is. Zodat hij elke dag in de andere helft van ons hart kan blijven. Zodat het bij elke ademhaling iets minder pijn doet. We hebben immers altijd de gelegenheid om onze dierbaren te reanimeren met onze verbeeldingskracht en herinneringen.

Meisje dat uitkijkt over de zee

2. Inspiratie en creativiteit

“Je hebt me uitgelegd dat inspiratie voortkomt uit stilte en creativiteit uit beweging.”

De Japanse minnaar-

Dit is een van Isabel Allende’s mooiste, en tegelijkertijd juiste uitspraken, uit het boek De Japanse minnaarIn dit werk ontmoeten we de jonge Alma Velasco en de Japanse tuinier Ichimei. Het zijn twee zeer goed geprofileerde karakters waarmee we ons onderdompelen in een interessant verhaal op een heel specifiek sociaal moment.

Ichimei neemt ons mee naar zijn ambt als tuinier en leert ons meer over zijn cultuur. De ontspannen en evenwichtige kunst van het tuinieren, creëert inspiratie en  creativiteit , waar beweging en kalmte altijd hand in hand gaan.

3. Geluk is durven

“Ik heb spijt van de diëten, de heerlijke maaltijden die ik uit ijdelheid afwees, net zo erg als ik spijt heb van al die keren dat ik de kans om de liefde te bedrijven voorbij liet gaan, om andere zaken af te handelen of vanuit puriteinse deugd.”

Afrodite-

Om te leven, en het met intensiteit te doen, mag men de dagen niet voorbij laten gaan. Het is alsof we de pagina’s van een boek laten voorbijgaan zonder tussen de regels te lezen wat het verhaal ons vertelt. Leven ​​is voelen, durven, diëten overslaan, proeven, in de regen rennen zonder bang te zijn nat te worden, lief hebben zonder angst om te verliezen, en te leven zonder angst dat alles morgen eindigt. Wat ons uiteindelijk angst zou moeten bezorgen, is om niet geleefd te hebben.

Meisje dat lacht in een paars met gele wolk van rook

4. Onze demonen

“We hebben allemaal demonen in de donkere hoeken van de ziel, maar als we ze aan het licht brengen, krimpen, verzwakken, zwijgen de demonen en laten ze ons eindelijk met rust.”

Het eiland onder de zee

Dit is een van de meest opmerkelijke en inspirerende uitspraken van Isabel Allende. Hoe kunnen we het ontkennen? We hebben allemaal wel meer dan één demon die op de loer ligt in een hoekje. Die onze verlangens, onze dromen en onze doelen aantast. Het zijn die nog onvolwassen gebieden van ons wezen die moeten worden geventileerd, geheeld en gerepareerd. Verre van deze aanwezigheid aan hun lot over te laten, moeten we in staat zijn om ze face to face aan te pakken om onszelf als mensen te realiseren.

5. Neem verantwoordelijkheid voor je emoties

 “Iedereen is verantwoordelijk voor zijn gevoelens en het leven is niet eerlijk.”

De som der dagen

Vroeg of laat kom je tot de simpele maar nadrukkelijke conclusie dat het leven niet eerlijk is.

Het leven is vaak wispelturig en meedogenloos. Op latere leeftijd geeft het ons een periode van perfecte volmaaktheid om dat deel van ons wezen weg te nemen dat ons betekenis gaf. In een scenario waarin vele omstandigheden buiten onze controle liggen, kunnen we alleen verantwoordelijkheid nemen voor wat we zijn en wat we voelen.

De manier waarop we elk van die zwarte gaten onder ogen zien, zal de kwaliteit van ons leven bepalen. Emotionele verantwoordelijkheid is de sleutel tot evenwicht en welzijn in een realiteit die bijna altijd complex is.

Vrouw die vogels vrijlaat

Tot slot is het duidelijk dat Isabel Allende veel meer uitspraken heeft die in deze lijst zouden moeten voorkomen. We hebben allemaal onze favorieten, die we soms opschrijven in de marges van onze agenda’s of notebooks. De hier weergegeven voorbeelden zijn echter een klein deel van die menselijkheid, psychologie en emotionele delicatesse die deze onvergetelijke schrijver kenmerkt. 


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • Allende, I. (2014). La casa de los espíritus. Plaza & Janés.
  • Allende, I. (2017). Cuentos de Eva Luna. Vintage Espanol.
  • Allende, I. (2017). De amor y de sombra. Vintage Espanol.
  • Allende, I. (2016). Hija de la fortuna. Plaza & Janés.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.