Ontdek je innerlijke kind

Ontdek je innerlijke kind

Laatste update: 08 december, 2016

We gebruiken de term ‘innerlijk kind‘ om te verwijzen naar het beeld dat we van onszelf hebben met betrekking tot onze gevoelens, waarden en de erkenning van vaardigheden. Het is ook ons vermogen om te ontdekken hoe we ons tevreden kunnen voelen met wie we zijn.

Ons innerlijke kind is ontwikkeld tijdens onze jeugd en gaat ons hele leven mee. Het komt tevoorschijn op momenten van lijden, pijn of inspanning. Over het algemeen voelen we het het meest in situaties van conflict of emotionele blokkade, vooral als die dingen niet zijn opgelost in onze kindertijd. Maar niet alles is verloren of onopgelost. We kunnen ons interne welzijn herstellen en het beeld dat we van onszelf hebben opnieuw opbouwen.

De jeugd, een tijd van ontdekking

Tijdens de jeugd wordt ons eigen zelfbeeld ontwikkeld. Met andere woorden is het de periode dat we het beeld dat we van onszelf hebben creëren. Dit is grotendeels gebaseerd op wat onze ouders en de volwassenen in ons leven op ons projecteren en ook door onze ervaringen en de omstandigheden die we tegenkomen.

Verbeelding

Wanneer we jong zijn, zijn de volwassenen in ons leven als spiegels. In hen zien we voor het eerst wie we zijn. Via hen zijn we in staat om onszelf te herkennen en om te weten wie we zijn. Soms, zelfs als onze ouders of verzorgers hopen dat ze ons het beste geven wat ze kunnen, ontvangen we dat niet per se. Wanneer we kinderen zijn, weten we vaak niet wat het is dat we nodig hebben. We weten niet hoe we erom kunnen vragen en onze ouders of andere volwassenen kunnen niet altijd precies vertellen wat het is.

Daarom kunnen we opgroeien met bepaalde emotionele gaten, bepaalde pijn en verdriet en zelfs jeugdtrauma. Dit trauma kan onbewust en onderdrukt zijn en een spoor achterlaten, zelfs als we niet eens weten dat het er is.

De jeugd verliezen

Wanneer de jeugd geen gelukkige tijd is, groeien we emotioneel ontevreden op. We gaan de volwassenheid in zonder onze jeugdconflicten op te lossen. Dit kan zijn omdat ze onderbewust zijn, maar dat gevoel van persoonlijke ontevredenheid zal worden meegesleept vanuit de jeugd naar de volwassenheid.

Vaak wanneer we de volwassenheid ingaan, herinneren we ons de verschillende delen van onze kindertijd niet. Het is alsof we selectief geheugenverlies hebben. Dit kan een symptoom van onopgeloste interne conflicten zijn.

We zullen ons innerlijke kind hebben verloren. We zullen niet in staat zijn om een gevoel van interne tevredenheid te ontdekken. Wanneer we volwassen worden, verliezen we al die onschuldige hoop die bestond in de jeugd. We hebben geen projecten; we hebben geen dromen. We zijn ook niet langer gemotiveerd om te spelen en spelletjes te gebruiken als een afleiding of een manier om de tijd te doden. Dus wordt het leven lusteloos, serieus, droevig en vol van ontevredenheid.

“Het is door te spelen, en alleen door te spelen, dat het kind of de volwassene als individu in staat is om creatief te zijn en zijn hele persoonlijkheid te gebruiken. Alleen door creatief te zijn kan het individu zichzelf ontdekken.”
-Donald Winnicott-

Het innerlijke kind van alle volwassenen

Bij het bereiken van de volwassenheid, na een bevredigende jeugd te hebben gehad en zonder enige vorm van aandoening te hebben gehad, zal het kind dat we waren aanwezig blijven in ons wezen. Dat kind zal verschijnen op momenten van plezier. Dat kind zal pieken op momenten van kinderlijke hoop en dromen. Dat kind zal plezier in de kleinste dingen vinden en zal zich door te spelen ontwikkelen tot een volwassene. Dit is ook een manier om jeugdig spelen in de volwassenheid te behouden.

Fietsen

We zouden kunnen zeggen dat ondanks alle problemen die met het volwassen leven komen, het leven zelf leuk en verrassend en vol passie en geluk kan blijven. Alleen omdat we nu volwassenen zijn, betekent dat niet dat het leven door moet gaan zonder plezier en zonder dromen.

“Ik kijk naar jou, ik kijk naar jou zonder moe te worden van het kijken, en wat een mooi kind zie ik een door je ogen gluren.”
-Gabriela Mistral-

Ontdek je innerlijke kind

Je innerlijke kind ontdekken betekent accepteren en omarmen wie je bent. Je moet jezelf waarderen en van jezelf houden. Erken je vaardigheden en je vermogen om nieuwe dingen te doen en te ontdekken en te blijven dromen. Door dit alles te doen, kun je je persoonlijke voldoening herbouwen en het ware geluk ontdekken.

De volgende stappen kunnen je helpen je innerlijke kind te herontdekken:

  • Visualiseer het kind dat je was en stel jezelf voor dat je van dat kind houdt en ervoor zorgt.
  • Bedenk waar je van hield en wat je interesseerde als kind. Sta jezelf die voorkeuren en interesses nu, als volwassene, toe. Sta jezelf toe om van die momenten te genieten en word terug naar je kindertijd gevoerd.
  • Speel, hou je dromen levend en verken de kleine details ervan. Doe wat je als kind leuk vond om te doen, maar pas de activiteiten aan je leven als volwassene aan.
  • Glimlach, lach, accepteer en vergeef de mensen uit je jeugd die je pijn hebben veroorzaakt.
  • Stel je voor wat je als kind graag zou hebben gehoord. Uit die gedachten en gevoelens voor jezelf, als volwassene.
  • Luister naar je hart en naar waar je naar verlangt. Houd deze verlangens in gedachten.
  • Let op jezelf, zorg goed voor jezelf, houd van jezelf en waardeer jezelf.

“We moeten luisteren naar het kind dat we ooit waren en dat nog steeds in ons bestaat. Dat kind begrijpt door middel van magische momenten.”
-Paulo Coelho-


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.