Ontdek hoeveel neuronen we hebben en andere interessante feiten over neuronen

Er wordt geschat dat het menselijk brein ongeveer 86 miljard neuronen bevat. Het verliest echter ongeveer 10 duizend per dag. Leer meer over deze geweldige cellen.
Ontdek hoeveel neuronen we hebben en andere interessante feiten over neuronen
Sharon Laura Capeluto

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Sharon Laura Capeluto.

Laatste update: 03 mei, 2024

Neuronen zijn verspreid over het hele zenuwstelsel, inclusief de hersenen. Het zijn de cellen die verantwoordelijk zijn voor de communicatie tussen verschillende delen van het lichaam. Daardoor kunnen ze verschillende functies coördineren. Vandaag gaan we in op diverse interessante feiten over neuronen.

Hoewel het niet mogelijk is om het exacte totale aantal neuronen vast te stellen, is het duidelijk dat het er miljoenen en miljoenen zijn. Door meer over deze hersenelementen te weten te komen, kunnen we dieper ingaan op het werk dat ze in ons lichaam doen. Laten we beginnen.

Hoeveel neuronen zitten er in het menselijk brein?

Weten hoeveel neuronen er in het menselijk brein zitten is een uitdaging voor wetenschappers. De redenen? De complexiteit van het orgaan, individuele variaties en technische moeilijkheden maken een precieze meting onmogelijk.

Hoewel het aantal van deze zenuwcellen lang op ongeveer 100 miljard werd geschat, was de gerenommeerde neurowetenschapper Suzana Herculano-Houzel betrokken bij een onderzoek met een nieuwe telmethode, de isotrope fractionator. Het suggereert dat het werkelijke aantal van deze cellen veel lager is (Engelse link) dan eerder werd gedacht.

In lijn met dit idee onthulde Herculano-Houzel in haar boek The human advantage (2016) dat het menselijk brein ongeveer 86 miljard neuronen bevat, en er is ongeveer één gliacel voor elke neuron. Belangrijk is dat er verschillende typen zijn, met structurele en functionele verschillen.

Een kleurrijk feit is dat olifanten ons in aantal neuronen overtreffen: ze verdrievoudigen ons met een geschat totaal van 257 miljoen. Een mier daarentegen heeft er ongeveer 250.000.

Hoe varieert het aantal met de leeftijd?

Om terug te komen op de menselijke soort: er wordt aangenomen dat wanneer een baby wordt geboren, zijn hersenen al ongeveer hetzelfde aantal neuronen hebben als hij zijn hele leven zal gebruiken. Maar in dit stadium zijn de verbindingen daartussen(synapsen) vrij beperkt.

De eerste jaren zijn als een verbazingwekkend schouwspel waarin het kind de wereld verkent door middel van een brein dat plastischer is dan ooit. Hoewel de hoeveelheid van deze cellen niet significant toeneemt, neemt de synaptische kwaliteit wel toe. Een behoorlijk hersenavontuur.

Op volwassen leeftijd is neuroplasticiteit nog steeds aanwezig, maar niet meer zo relevant als in de kindertijd. Over het algemeen kan een jongvolwassene complexe informatie leren en zich aanpassen aan een veranderende omgeving , maar met iets minder snelheid en flexibiliteit in vergelijking met de kindertijd.

De hersenen zijn dynamisch. Dat geldt ook voor het antwoord op de vraag hoeveel neuronen we hebben. In gebieden zoals de hippocampus worden bijvoorbeeld nieuwe zenuwcellen aangemaakt via het proces van neurogenese. De wetenschappelijke gemeenschap debatteert nog steeds over de frequentie van deze neuronale aanmaak.

Naarmate we ouder worden, vertraagt dit proces echter en sterven cellen die geen synapsen maken af in een natuurlijk biologisch fenomeen dat apoptose wordt genoemd.

Geprogrammeerde neuronale dood

Neuronen

Voortbordurend op het bovenstaande argument, is apoptose geen proces dat uniek is voor ouderdom. Zelfs tijdens de jeugd treedt geprogrammeerde dood van sommige neurocyten op als onderdeel van de normale levenscyclus van de hersenen.

Dit fenomeen draagt bij aan de voortdurende hermodellering en optimalisering van het neurale netwerk, waardoor de goede werking van het zenuwstelsel wordt gegarandeerd.

Hoeveel neuronen sterven er per dag?

In dit verband schatten wetenschappers dat er ongeveer 10.000 van deze cellen per dag verloren gaan, zelfs meer. Maar, benadrukken we, het constante verlies en de voortdurende aanmaak ervan is essentieel om de plasticiteit van de hersenen in stand te houden en ons aan te passen aan de veranderende eisen van de omgeving.

Andere factoren die leiden tot neuronaal verlies

Naast apoptose zijn er andere specifieke omstandigheden of situaties die bijdragen aan neuronale achteruitgang in de hersenen. Deze worden hieronder opgesomd:

  • Infecties van het zenuwstelsel. Sommige virale of bacteriële infecties kunnen het zenuwstelsel direct aantasten en bijdragen aan neuronaal verlies.
  • Neurodegeneratieve ziekten. Een rapport (Engelse link) van het Nationaal Instituut voor Neurologische Aandoeningen en Beroerte wordt de neuronale sterfte beschreven bij ziekten als Parkinson, Alzheimer en Huntington.
  • Traumatische verwondingen. Ernstige verwondingen aan het hoofd, zoals als gevolg van vallen of auto-ongelukken, kunnen onomkeerbare neuronale schade veroorzaken, wat resulteert in de onmiddellijke dood van dergelijke cellen of het progressieve gebrek aan zuurstof die essentieel is voor hun overleving.

Velen van ons houden er ook gewoontes op na die neuronen doden zonder dat ze het doorhebben. Een stressvolle levensstijl, slechte slaap, gebrek aan cognitieve stimulatie en overmatig gebruik van alcohol, tabak of andere stoffen kunnen bijvoorbeeld allemaal een nadelig effect hebben op de gezondheid van de hersenen.

Hoewel het verlies van neuronen niet altijd een reden tot alarm is, is het aannemen van gezondere gewoonten essentieel om een goede hersenfunctie op langere termijn te behouden.

Meer interessante feiten over neuronen

Neuronen

Deze essentiële cellen van het zenuwstelsel hebben een groot aantal unieke eigenschappen. Hier zijn enkele interessante feiten:

  • Ze kunnen van vorm en functie veranderen.
  • Ze zijn uniek in hun vermogen om te communiceren via elektrische en chemische impulsen.
  • In tegenstelling tot veel andere cellen in het lichaam delen neurocyten zich meestal niet.
  • Tijdens de embryonale ontwikkeling vormen neurocyten zich uit stamcellen en migreren ze naar hun plaats in de hersenen.
  • Hoewel ze niet allemaal even groot zijn, zijn het piepkleine cellen. Daardoor passen er miljoenen of zelfs miljarden in een hele kleine ruimte.

De sleutel tot het begrijpen van ons lichaam

Eenvoudig gezegd fungeren deze cellen als de boodschappers van het lichaam. Ze zijn verantwoordelijk voor het overbrengen van informatie tussen verschillende delen, waardoor we kunnen denken, bewegen en voelen. Ze maken alles mogelijk wat we ervaren.

Als we meer interessante feiten over neuronen kennen, zoals hoeveel we er hebben of hoe ze werken, kunnen we beter begrijpen hoe het lichaam werkt. Ze spelen een centrale rol in ons leven en in het begrijpen van het zenuwstelsel.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.