Onbewuste houdingen die voorkomen dat je liefde vindt

Misschien kun je geen liefde vinden omdat je bepaalde aspecten van je persoonlijkheid moet aanpassen. Het kan zijn dat je onbewuste attitudes heeft die je ervan weerhouden een partner te vinden.
Onbewuste houdingen die voorkomen dat je liefde vindt

Laatste update: 27 december, 2023

Veel eenzame mensen in de wereld zouden graag de liefde vinden, maar lijken daartoe niet in staat. Als jij een van hen bent, heb je misschien bepaalde onbewuste houdingen die je ervan weerhouden een partner te vinden.

Mensen zijn complex en tegenstrijdig. Het is niet ongewoon dat ze doelen stellen, maar ze nooit bereiken. Dit gebeurt omdat je, zonder het te beseffen, onbewuste mechanismen instelt die je plannen saboteren. Onopgeloste angsten, verlangens of trauma’s zitten meestal achter deze mechanismen.

“We kunnen alleen leren liefhebben door lief te hebben.”

Iris Murdoch

Dit is veel duidelijker in de romantische liefde. Omdat er zoveel emoties in het spel zijn, kun je gemakkelijk in de war raken en niet weten wat er aan de hand is. Daarom is het nuttig om een aantal onbewuste houdingen te onderzoeken die je ervan kunnen weerhouden om een partner te vinden. Hier zijn er een paar:

trieste vrouw

Een wanhopig verlangen naar liefde

Deze houding weerhoudt je ervan een partner te vinden. Dat komt omdat je door je extreme verlangen je potentiële partners op een extreem angstige manier benadert. Je verlangt zelfs zo naar liefde dat je je wanhoop niet kunt verbergen.

Sommige mensen denken dat ze alleen gelukkig zullen zijn als ze een geschikte partner vinden. In werkelijkheid is echter het tegenovergestelde waar. Alleen door een leven op te bouwen waar je je prettig bij voelt, kun je een partner vinden om het mee te delen. Een wanhopig verlangen naar liefde betekent dat je gedesoriënteerd bent en een gebrek hebt aan zelfliefde.

Besluiteloosheid

Misschien weet je niet wat je wilt of wil je eerst alle antwoorden voordat je vragen stelt. Dit leidt tot twijfel en twijfel leidt tot besluiteloosheid. In feite voel je je in deze gevallen onzeker over de relatie en weet je niet of je ermee door wilt gaan, etc.

In het beginstadium van een relatie is het echter gewoon niet mogelijk om al deze dingen te weten. Je zult het antwoord weten naarmate de relatie vordert. Er zijn geen garanties in het leven. Zoals Antonio Machado zei: “Er is geen weg, de weg wordt gemaakt door te lopen.”

Je emoties verbergen

Onzekerheid kan er soms toe leiden dat je je emoties verbergt. Hierdoor voel je je erg kwetsbaar. Je wilt echter niet dat je toekomstige partner het merkt. Daarom spreek je niet openlijk uit wat je voelt.

Op het gebied van liefde ben je vaak hulpeloos. Als je je hart voor iemand openstelt, loop je het risico gekwetst te worden. Wat je je helaas vaak niet realiseert, is dat overdreven defensief zijn je ook kwetst. Bijgevolg is dit een andere onbewuste houding die je ervan weerhoudt een partner te vinden.

Vermijding en wantrouwen

Vermijding en wantrouwen zijn ook het gevolg van onzekerheid. Dit kan te maken hebben met ervaringen uit het verleden die je gekwetst hebben. Het zijn echter niet de ervaringen zelf die je defensief maken, maar het feit dat je ze niet goed hebt verwerkt.

Negatieve ervaringen verwerken betekent ze analyseren en begrijpen. In feite moet je begrijpen wat er fout ging en dat accepteren. In werkelijkheid zou een eerdere situatie die je pijn heeft gedaan je sterker moeten maken, niet zwakker. Anders bouw je uiteindelijk ondoordringbare muren in plaats van bruggen met je partner.

Stel heeft ruzie

Te hoge eisen

Deze houding kan invloed op je hebben als je de neiging hebt om de liefde te idealiseren. We hebben allemaal een romantische kant, maar misschien ben jij wel iemand die zich door alles laat meeslepen. Je wilt dat alles perfect is, dat er violen spelen als je met je partner bent en dat er altijd 100 procent oprechtheid en toewijding in de relatie is.

Onder dit soort omstandigheden is het moeilijk, zo niet onmogelijk, om iemand te vinden die aan je verwachtingen voldoet. Als er iets is dat mensen kenmerkt, dan zijn het imperfecties. Mensen hebben de neiging om meer verliefd te worden op imperfecties dan op deugden. Dat komt omdat het vrijwel onmogelijk is om een relatie te onderhouden met iemand die “perfect” is.

Het lijkt niet meer dan redelijk om te denken dat als je maar graag genoeg een partner wilt, je er wel een zult vinden. Uiteindelijk is dit echter geen kwestie van pech. Daarom moet je eens naar jezelf kijken. Als je tekenen vertoont van de onbewuste houdingen die we hierboven hebben genoemd, dan is dat misschien wat je ervan weerhoudt om een partner te vinden.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • Becerril, D. (2001). Relaciones de pareja. Revista de educación, 325, 49-56.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.