Omgaan met stress tijdens de pandemie

Nu meer dan ooit hebben we allemaal onze eigen kleine veilige havens nodig waar we een moment kunnen nemen om na te denken over onze geestelijke gezondheid. Leren omgaan met alledaagse stress kan ons helpen om te gaan met de oceaan van onzekerheden, angsten en veranderingen waarmee we allemaal te maken hebben gehad tijdens de coronaviruspandemie.
Omgaan met stress tijdens de pandemie
Valeria Sabater

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Valeria Sabater.

Laatste update: 27 december, 2022

Deskundigen hebben gewaarschuwd dat lockdown-stress wellicht een blijvende factor is. Ja, het lijkt erop dat het beheersen van stress tijdens de pandemie een probleem is waar we vanaf nu allemaal dagelijks mee te maken zullen krijgen, en een probleem waarmee we zullen moeten leren omgaan als we willen kunnen omgaan met de moeilijke maanden voor ons.

Het ontwikkelen van effectieve copingstrategieën betekent dat we altijd een reddingslijn hebben om ons te helpen navigeren door het steeds veranderende en vaak verwarrende ‘nieuwe normaal’.

Het is drie maanden geleden dat Tedros Adhanom Ghebreyesus (directeur-generaal van de WHO) waarschuwde dat we ons spoedig zouden moeten voorbereiden op een nieuw type epidemie, zoals vermeld in een artikel in het tijdschrift Psychiatric Times (Engelse link). Hij verwees natuurlijk naar psychische stoornissen, met name angst en depressie.

De toename van geestelijke gezondheidsproblemen als gevolg van de pandemie is een uiterst ernstige kwestie, en een die niet kan worden genegeerd.

Terwijl sommige mensen al over de tools en middelen beschikken om de lockdown redelijk gemakkelijk aan te kunnen, kunnen anderen het simpelweg niet aan, ze ontvangen elk nieuw stukje informatie en elke stap in het lockdown-versoepelingsproces met overweldigende gevoelens van angst.

Naast de achtergrond en persoonlijke situatie van elk individu, moeten we ook bedenken hoeveel angst, onzekerheid en onrust de pandemie heeft veroorzaakt onder grote delen van de bevolking.

Op dit moment weten we nog steeds niet de volledige omvang van de impact die deze situatie op de lange termijn zal hebben op onze geestelijke gezondheid. Daarom is het voor ieder van ons belangrijk om meer aandacht te besteden aan onze geestelijke gezondheid. We moeten ook leren omgaan met wat voor velen de eerste stap is op weg naar ernstigere geestelijke gezondheidsproblemen: stress.

Een man met zijn hoofd in zijn handen

De sleutels tot stressbeheersing tijdens de pandemie

Als je de verschillende stemmingsstoornissen, zoals angst en depressie, zou analyseren, zou je ontdekken dat ze allemaal één factor gemeen hebben : stress.

Deze psychofysiologische reactie wordt vaak veroorzaakt door situaties waar we geen controle over hebben, dingen die ons overweldigen en ons op scherp zetten.

Het echte probleem komt wanneer deze toestand chronisch wordt, wanneer weken en maanden verstrijken waarin stress onze geest en lichaam volledig heeft overgenomen, en we beginnen te bezwijken voor angst.

Word de CEO van je eigen brein

Als we gestrest raken, gaan onze hersenen overuren. Echter, verre van positief te zijn, kunnen de gedachten die het genereert vaak schadelijk zijn voor onze geestelijke gezondheid.

Onze gedachten lopen over van angsten, donkere, deprimerende beelden en vragen als “Wat gebeurt er als…?” of “Wat als ik besmet raak?” en “Wat als de situatie erger wordt?” Hoewel deze gedachten niet helemaal onterecht zijn, zal het je stressniveau alleen maar verhogen als je je er zorgen over maakt.

Om deze spiraal te stoppen, moet je de CEO van je eigen geest worden. Je moet de controle terugkrijgen en je gedachten zorgvuldig in de gaten houden. Als een gedachte je angstig begint te maken, moet je hem loslaten. De sleutel is om je te concentreren op het heden en om bezig te blijven. Om oplossingen te vinden voor de problemen waarmee je hier en nu wordt geconfronteerd.

Een venster in de geest

Ontwerp je eigen zelfzorgplan

Het hebben van een vaste routine en een plan van wat je elke dag gaat doen, kan een onrustige geest helpen kalmeren. Het betekent ook dat je die momenten van stilte en leegte kunt vermijden.

Die momenten waarin de geest de neiging heeft af te dwalen in een eindeloze cyclus van zorgen en stress. Het beste wat je kunt doen, is een dagelijks schema maken met een plan voor zelfzorg. Enkele voorbeelden hiervan zijn:

  • Tijd voor sport en beweging.
  • Een paar uur waarin je creatieve taken kunt doen. Die kunnen helpen om gevoelens van stress te kanaliseren.
  • Momenten van sociale en emotionele verbinding met de mensen van wie je houdt.
  • Tijd voor reflectie, waar je weer in contact kunt komen met je emoties. En waarin de balans op kunt maken van hoe je je voelt. Zodat je kunt bepalen wat je nodig hebt.

Mentale muren bouwen om je mentale gezondheid te beschermen

Als je stress tijdens de pandemie wilt beheersen, moet je weten hoe je bepaalde negatieve externe factoren kunt filteren of blokkeren.

Weten hoe je de informatie waaraan je wordt blootgesteld moet reguleren, de tijd nemen om je los te koppelen van de buitenwereld en het beperken van gesprekken met mensen die graag samenzweringstheorieën verspreiden, kunnen een grote bijdrage leveren aan het verbeteren van je mentale gezondheid tijdens lockdown.

Vriendelijkheid gebruiken om stress te verminderen tijdens de pandemie

Deze laatste strategie voor het beheersen van stress tijdens de pandemie zal je misschien verbazen. Sommige deskundigen suggereren dat als je stress wilt verminderen, een van de beste dingen die je kunt doen, is mededogen, empathie en vriendelijkheid jegens anderen te tonen.

Al deze emoties stellen ons in staat om onszelf even te vergeten. En in plaats daarvan op andere mensen te focussen. Anderen helpen en stappen ondernemen om hun welzijn te bevorderen, zal je een diepe golf van voldoening geven. Daarnaast ook een broodnodige morele boost.

Zorgen voor anderen is als een krachtig stressverlichtend medicijn en heeft een aantal ongelooflijke bijwerkingen. Door op een positieve manier contact te maken met mensen, voelen we een plotselinge golf van kalmte en een gevoel van echte prestatie. Het helpen van anderen en het vinden van een doel in het leven heeft een enorme waarde gekregen tijdens de aanhoudende pandemie.

In de huidige omstandigheden is het essentieel om nieuwe manieren te vinden om onze fysieke en mentale gezondheid te behouden en te verbeteren. Het is echter ook een tijd om aan anderen te denken. Om samen te werken om deze moeilijke tijden door te komen. Als we dat kunnen, komen we hier allemaal heelhuids doorheen.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.