Olivia Farnsworth: het bionische meisje

Wist je dat Olivia Farnsworth een meisje uit het Verenigd Koninkrijk is dat geen honger, pijn of slaapbehoefte heeft? In feite verbijsterde ze de medici compleet toen ze haar vreemde chromosoomaandoening ontdekten. Het is een 'zeldzamer dan zeldzame' medische aandoening. Blijf lezen om meer te weten te komen over het 'bionische meisje'.
Olivia Farnsworth: het bionische meisje

Laatste update: 31 januari, 2022

De zaak van Olivia Farnsworth is een van de meest verrassende in de geschiedenis. Ze is een Brits meisje dat geen pijn voelt, honger heeft of slaap nodig heeft. Dit zijn drie van onze grootste menselijke zwakheden en beperkingen. Dus, wat gebeurt er in de geest van iemand die ze niet eens registreert? Bovendien, hoe kan een iemand overleven die geen idee heeft van gevaar?

Olivia Farnsworth is momenteel tien jaar oud. Alles wijst erop dat haar zaak de enige in zijn soort ter wereld is. Tenminste, het is de enige die we kennen. Toen haar toestand openbaar werd, bestempelde een groot deel van de pers haar zelfs als ‘het bionische meisje’.

“Wat zijn wereld zo moeilijk maakt om duidelijk te zien, is niet zijn vreemdheid, maar zijn gewoonheid. Vertrouwdheid kan je ook verblinden.”

Robert Pirsig

Olivia en haar familie hebben echter niet veel aandacht besteed aan deze bijnaam, noch aan het aandringen van de media om haar af te schilderen als een zeldzaamheid.

In plaats daarvan hebben ze gebruik gemaakt van haar populariteit om een campagne te starten om geld in te zamelen zodat haar zaak wetenschappelijk kan worden onderzocht. Dit zal uiteindelijk worden uitgevoerd door het Universitair Medisch Centrum Groningen (Nederland).

Olivia Farnsworth

Olivia Farnsworth en haar bijzondere eigenschappen

Olivia Farnsworth werd geboren in de Engelse stad Huddersfield, halverwege Manchester en Leeds. Ze is een leuk en gelukkig meisje, dat normaal is opgegroeid. Ze vertoonde echter al op jonge leeftijd bepaalde vreemde symptomen. Haar moeder merkte inderdaad dat ze anders was dan andere kinderen toen ze een baby was.

Olivia huilde bijvoorbeeld bijna nooit. Aanvankelijk dacht haar moeder gewoon dat ze een rustige baby was, die niet zo snel van streek raakte. Toen ze echter begon op te groeien, had ze ook moeite met slapen.

Ze was de hele dag actief en vanaf de leeftijd van negen maanden deed ze nooit meer een dutje. Desondanks was ze bij het vallen van de avond nog steeds vol energie en maakte ze haar ouders vaak wakker bij het ochtendgloren. Ook leek ze niet veel eetlust te hebben. Sterker nog, ze at alleen als haar ouders erop aandrongen. Haar moeder begon haar een ‘baby van staal’ te noemen.

Een opvallend feit

Deze kenmerken wekten geen argwaan bij haar ouders. Ze dachten dat het gewoon door haar temperament kwam. Toen ze echter naar school ging, gebeurde er iets dat totaal ongewoon was. Olivia viel en kreeg een diepe wond op haar lip.

Ze bloedde hevig, maar reageerde alsof er niets was gebeurd. Toen ze haar naar het ziekenhuis brachten, moest ze een kleine operatie ondergaan. Toch vertoonde ze geen teken van pijn. Dit trok duidelijk de aandacht van de arts. Hij was zelfs de eerste die de familie op de hoogte bracht van haar zeldzame aandoening. Toch realiseerden de ouders zich niet de omvang van haar vreemde stoornis.

Ze zouden er echter snel achter komen toen Olivia door een auto werd overreden. Het voertuig sleepte haar meer dan 20 meter voort, maar ze stond op alsof er niets was gebeurd. Later legden de artsen uit dat er inderdaad niets met haar was gebeurd. Dit was niet omdat ze immuun was voor schade, maar omdat ze haar lichaam zo ontspannen had gehouden tijdens het ongeluk dat ze geen breuken had.

De artsen ontdekten dat Olivia Farnsworth niet alleen pijngevoelens had, maar ook geen idee had van gevaar. Daarom had ze niet eens geprobeerd de auto te ontwijken.

Chromosoom

De wetenschappelijke verklaringen

Er zijn gevallen bekend van mensen die geen pijn voelen, of minder eetlust hebben dan normaal, of nauwelijks slaap nodig hebben. Het geval van Olivia Farnsworth is echter het enige waarin al deze kenmerken tegelijkertijd aanwezig zijn. Artsen hebben uitgelegd dat het een zeldzame genetische aandoening is die wordt veroorzaakt door de afwezigheid van chromosoom 6.

In werkelijkheid is het niet dat dit chromosoom volledig afwezig is, maar dat het zo aanzienlijk is veranderd dat het in feite onbruikbaar is. Dit tekort heeft ertoe geleid dat Olivia Farnsworth slaappillen moest nemen om te slapen.

Dat is de trieste tragedie van dit kleine meisje. Omdat het feit dat ze zich niet slaperig voelt, niet betekent dat ze niet hoeft te slapen. Het feit dat ze geen honger heeft, betekent ook niet dat ze niet hoeft te eten.

Ook is haar afwezigheid van pijn niet gelijk aan de afwezigheid van schade aan haar lichaam. Ze is inderdaad iemand die veel zorg nodig heeft, aangezien ze niet over de interne signalen beschikt om haar te waarschuwen voor wat ze nodig heeft om te kunnen blijven leven.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • Serrano, J. (1983). Taxonomía, cromosomas y biogeografía de. Harpalus ebeninus, 159-170.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.