Objecten en zelfidentiteit: wat je bezittingen over je zeggen

Sommige objecten zijn zeer waardevol voor jou. Ze bepalen je persoonlijkheid en waarden, en zijn zelfs in staat om een draad te weven met je verleden. Naast je mobiele telefoon heb je waarschijnlijk ook kledingstukken, sieraden of horloges die een grote emotionele lading hebben.
Objecten en zelfidentiteit: wat je bezittingen over je zeggen
Valeria Sabater

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Valeria Sabater.

Laatste update: 27 december, 2022

Bepaalde objecten die je bezit, vormen een verlengstuk van jezelf en drukken je zelfidentiteit uit. Net zoals je als kind je favoriete speelgoed had, zoals de teddybeer die je overal mee naartoe nam, zo heb je op volwassen leeftijd de neiging om dit fenomeen te herhalen. Misschien heb je nu zelfs een aantal van deze items bij je.

Kleding bepaalt je eigen stijl en manier van zijn. Dan zijn er sieraden en horloges. Ten slotte is er de vereerde mobiele telefoon. De Canadese socioloog Erving Goffman legde uit dat we accessoires nodig hebben die onze zelfpresentatie bevorderen.

Tegenwoordig zijn je elektronische apparaten symbolen en uitdrukkingen van jezelf. Ze bevatten niet alleen details van je leven. Je gebruikt ze niet alleen om de wereld rond te reizen, te communiceren en te werken. In feite bepalen ze ook je status, waarden en emotionele universum.

Vrouw die lacht
We staan allemaal dichter bij bepaalde objecten die een speciale symbolische betekenis voor ons hebben.

Objecten die je zelfidentiteit uitdrukken

Gedurende je leven verzamel je een groot aantal objecten. De meeste dienen hun doel en gaan grotendeels onopgemerkt voorbij, totdat je ze uiteindelijk weggooit en vervangt. Sommigen van hen worden echter permanent, tot in het oneindige, een deel van je leven.

Soms gaan ze zelfs van de ene generatie op de andere over, waardoor ze een emotionele afdruk van groot belang krijgen. In deze gevallen krijgt het object in kwestie ineens de essentie van de zelfidentiteit van de eigenaar. Dit soort objecten projecteren een deel van wie die persoon was, hun geschiedenis, herinneringen, smaken en verlangens.

Als mens heb je dit soort objecten nodig en die linken met het inerte. Ze vervullen een instrumentele en ook een symbolische functie. Dit is iets dat in je kindertijd begon met speelgoed. Het waren je eerste sociaal-emotionele objecten.

Er is zelfs ontdekt dat Neanderthalers al meer dan 130.000 jaar geleden sieraden maakten. Ze hadden ook de behoefte om ornamenten te maken, stukken die zeker ook fungeerden als uitdrukking van hun zelfidentiteit.

De wetenschap beweert dat we systematisch objecten verwerven en verlaten als onze persoonlijkheid of groepsdruk varieert.

Je zoekt naar objecten die beloningen genereren

De socioloog Erving Goffman wees er in zijn boek The Presentation of Self in Everyday Life (1959) op dat objecten informatie over sociale onderwerpen onthullen; dat wil zeggen, van onszelf.

Ze bepalen onze levensstijl, onze waarden en ons perspectief op de wereld. Als je er bijvoorbeeld voor kiest om een tandenborstel van bamboe te kopen en geen plastic tandenborstel, toont dit je toewijding aan de planeet.

Deze objecten geven je ook een reeks beloningen. Ze zijn inderdaad niet alleen instrumenteel nuttig voor je, ze hebben ook een emotionele en sociale connotatie. We hoeven alleen maar terug te keren naar het geval van de mobiele telefoon om dit te begrijpen.

Bepaalde merken en modellen telefoons kunnen je een bepaalde status geven. Bovendien bieden ze je talloze voordelen, net zoals een computer of zelfs een auto dat kan. Dus hoe meer beloningen of positieve bekrachtigingen een object je brengt, hoe groter de band die je ermee opbouwt.

Echter, en hier komt het merkwaardige feit, tegenwoordig hebben we de neiging om deze items regelmatig te verwerven en weg te gooien. De noodzaak om te consumeren, de druk van de mode en de geplande veroudering (Engelse link) zorgen ervoor dat onze accessoires voortdurend worden vernieuwd.

Sociale maskers

Stanford University publiceerde in 2020 een artikel (Engelse link) over objecten en zelfidentiteit. Het beweerde dat bepaalde objecten een symbolische betekenis hebben. Dit bepaalt uiteindelijk de perceptie die we van onszelf hebben. In feite fungeren bepaalde artikelen als sociale maskers.

Denk aan je kleding. Je hoeft alleen maar een jas van een bepaalde stijl te dragen om een bepaald beeld op anderen te projecteren. Je hebt die maskers, in de vorm van kleding, mobiele telefoons, auto’s, sieraden en horloges, nodig als aanvulling op jezelf. Ze kunnen in de loop van de tijd veranderen, afhankelijk van trends en je eigen behoeften.

Boeken, bezittingen die veel zeggen over zelfidentiteit
Mensen met een verzamelstoornis kunnen objecten niet loslaten omdat ze zich een deel van zichzelf voelen.

De emotionele gehechtheid aan bepaalde objecten

Er zijn bepaalde items die je nooit weggooit. Sommigen van deze dingen zijn je misschien nagelaten door familieleden. Anderen zijn bij toeval in je leven gekomen en vertellen een verhaal, ze zijn een deel van jou. Dit zijn objecten waarmee je een blijvende emotionele band opbouwt.

Hoe oud of versleten ze ook zijn, deze items van gisteren vullen je cadeau en herinneren je aan wie je bent of waar je vandaan komt. Dit is positief en verrijkend. Je bent immers zelf een verhaal en het is normaal dat je in je existentiële vertelling wordt vergezeld door boeken, schoenen, horloges, poppen en zelfs oude parfumflesjes die hun geur al lang verloren hebben.

Dit kan echter een probleem worden als je niet in staat bent om weg te gooien wat niet langer nuttig is of geen echte emotionele betekenis voor je heeft. Dit kan zich ontwikkelen tot een verzamelstoornis, een aandoening waarbij mensen niet in staat zijn afstand te doen van hun bezittingen, ongeacht hun werkelijke waarde.

Zoals je kunt zien, kunnen accessoires af en toe je ergste vijand worden. Dat is wanneer je ernaar verlangt ze te bezitten en bang wordt om ze in de steek te laten.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • Spinelli, N. Is self-identity essential to objects?. Synthese 198, 1579–1595 (2021). https://doi.org/10.1007/s11229-019-02151-7
  • S Christian Wheeler (2021) Objects and self-identity. Current Opinion in Psychology. Volume 39, June 2021, Pages 6-11

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.