Grootste studie uit de geschiedenis: homogen bestaat niet

Genetische studies met betrekking tot homoseksualiteit zijn aan de gang. Hier ontdek je de bevindingen van het meest recente wetenschappelijk onderzoek.
Grootste studie uit de geschiedenis: homogen bestaat niet

Laatste update: 03 oktober, 2021

In de loop van de tijd is een kwestie die de meeste intriges heeft veroorzaakt onder de wetenschappelijke gemeenschap, het feit of er een homogen bestaat. In feite hebben een aantal onderzoeken veel verschillende resultaten opgeleverd.

Het begon allemaal met een onderzoek in 1993. Dit werd uitgevoerd met een groep van 40 broers en zussen die zich identificeerden als homoseksueel. De studie ontdekte dat meer dan de helft van de geanalyseerde paren vergelijkbare eigenschappen had op een van hun chromosomen.

Door deze ontdekking durfden onderzoekers te bevestigen dat er een gen was dat de seksuele identiteit van mensen bepaalde. Om die reden is het sindsdien heel gewoon om deze uitspraak in het dagelijks leven te horen.

Deze informatie was echter niet voldoende om het beeld te verduidelijken. Sterker nog, het zorgde voor meer twijfels. Daarom besloten onderzoekers in 2019 om de meest uitgebreide studie ooit uit te voeren met betrekking tot de genetische analyse van homoseksuele mensen.

De nieuwe studie en het homogen

Deze nieuwe studie is uitgevoerd door Europese specialisten met meer dan 400.000 mensen die in het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten wonen. In eerste instantie werd hen gevraagd of ze ooit een homoseksuele relatie hadden gehad. Degenen die bevestigend antwoordden, lieten hun DNA analyseren.

Twee verliefde vrouwen

Daarna gingen de onderzoekers over naar de analysefase. Ze stelden vast dat er niet één homogen is. In feite zijn ze erin geslaagd om vijf verschillende genetische markers te vinden die verband houden met seksuele geaardheid.

De onderzoekers legden echter ook uit dat het onjuist zou zijn om te stellen dat seksuele identiteit alleen van deze factoren afhangt. De cijfers onthulden trouwens ook dat deze genetische markers eigenlijk niets significants voorspellen.

“De vijf genen bij elkaar opgeteld betekenen minder dan 1%,” aldus de wetenschappers die bij de analyse betrokken waren.

Het homogen bestaat niet

Om die reden concludeerden ze dat er naast genen ook sociale en culturele ervaringen zijn die van invloed zijn op het al dan niet homoseksueel worden. Hierdoor kunnen deze tests op zichzelf geen definitief antwoord geven omdat ze de invloeden van de omgeving negeren.

Het huidige panorama

Net als de eerdere bevindingen is deze niet definitief. Het biedt echter bepaalde nieuwe aanwijzingen voor het ontdekken van nieuwe informatie. Desalniettemin is duidelijk geworden dat genetica invloed heeft, maar het is niet de enige trigger.

Hand in hand

Om deze reden wezen de bij dit onderzoek betrokken onderzoekers erop dat het nodig zal zijn om door te gaan met grootschalig onderzoek om dit vraagstuk verder te ontcijferen. Wellicht ook interessant voor jou

We zijn fout als we homoseksualiteit veroordelen
Verken je geest
Lees het op Verken je geest
We zijn fout als we homoseksualiteit veroordelen

Homoseksualiteit is een ingewikkeld en gevoelig onderwerp, zoals we kunnen zien met een beetje kennis van de geschiedenis van onze maatschappij.  • Copelli S. Genética [Internet]. Buenos Aires: Fundación de Historia Natural Félix de Azara; 2010 [citado 24 de agosto de 2021]

De inhoud van Verken Je Geest is uitsluitend bedoeld voor informatieve en educatieve doeleinden. Deze informatie vervangt niet de diagnose, het advies of de behandeling van een professional. Bij twijfel kun je het beste een betrouwbare specialist raadplegen.