Nieuwsgierige mensen zijn krachtige mensen
Nieuwsgierige mensen zijn krachtige mensen. Albert Einstein herformulerend: je hebt passie en nieuwsgierigheid nodig, geen talent, om op te vallen. Krachtige mensen zijn begiftigd met oplettendheid en innerlijke kracht. Wat deze mensen onderscheidt van de rest, is dat ze altijd geïnteresseerd zijn in de kleine details en gefocust op de grote uitdagingen.
Stephen Hawking definieerde nieuwgierigheid als ‘de wil om nooit op te geven’. Het gaat erom naar de sterren te kijken en niet naar je voeten. Proberen te begrijpen wat je ziet en je af te vragen waardoor het universum bestaat.
Op dezelfde wijze omschreef Thomas Hobbes deze competentie als ‘mentale lust’ en Victor Hugo beschreef het als een ‘vorm van moed’.
Er zijn meerdere verklaringen over wat nieuwsgierigheid is. Slechts één ervan bevat echter de ware essentie en herinnert je eraan dat het het fundament is van leren en de vooruitgang van de mens.
Het effect, de primaire impuls bij kinderen, is essentieel om hun psychologische ontwikkeling en hun dagelijkse vonk te bevorderen. Nieuwsgierigheid is de motor waarmee je je enthousiasme voor kennis vasthoudt.
“De remedie tegen verveling is nieuwsgierigheid. Nieuwsgierigheid is niet te genezen.”
-Dorothy Parker-
Nieuwsgierige mensen zijn anders
Wat is er zo speciaal aan nieuwsgierige mensen? Om te beginnen is hun meest bepalende kenmerk hun vermogen om vragen te stellen die niemand anders stelt.
Isaac Newton was bijvoorbeeld een natuurkundige, astronoom, filosoof, wiskundige, uitvinder en zelfs een alchemist. Er waren geen grenzen aan zijn passie voor kennis en nieuwsgierigheid. Zo bedacht hij de wetten van Newton en het concept van zwaartekracht na zijn beroemde eureka-moment, toen een appel van een boom viel en hem raakte.
Charles Darwin is een ander bekend voorbeeld van grenzeloze nieuwsgierigheid. Een van zijn meestvoorkomende gewoonten was om brieven te schrijven aan geleerden over de hele wereld. De brieven bevatten eindeloze vragen over planten, menselijk gedrag, uitdrukkingen en emoties. Waarom stuurde hij deze brieven? Omdat hij het gewoon moest weten!
Deze twee voorbeelden zijn wat wetenschappers definiëren als een ‘dorst naar kennis’. Dit is een sterk ontwikkelde vorm van motivatie bij sommige mensen en is goed gedefinieerd door de volgende processen.
Nieuwsgierige mensen bloeien op door kennis en ontdekking
Nieuwsgierigheid is een soort motivatie gebaseerd op beloningen, zoals begrepen binnen de psychologie van leren. Het is het gevoel iets onverwachts te ontdekken, het antwoord op een vraag te vinden en de ervaring van het oplossen van een raadsel. Het is dus de uitdaging of een lang gekoesterde twijfel wat een nieuwsgierig persoon beweegt.
Dit is dezelfde conclusie die een recent onderzoek aan de Universiteit van Californië, gepubliceerd in het blad Cell (Engelse link), ook aantrof. Daarin laten Dr. Matthias Gruber en zijn collega’s zien dat de hersenen van zeer nieuwsgierige mensen anders werken. Hun dopaminerge systeem heeft een hogere intensiteit en verbinding.
Het laat zien hoe het brein van een nieuwsgierig persoon van welke leeftijd dan ook voldoening ervaart door alleen al het leerproces. Dit komt omdat het gedijt in het opwindende zoekproces waarin obstakels verschijnen maar worden overwonnen. De beloningscentra en de hippocampus zijn de twee meest actieve gebieden bij deze mensen.
Zonder nieuwsgierigheid verliezen mensen hun vitale impuls
Donald W. Winnicott had in de jaren ’50 en ’60 iets over dit onderwerp te zeggen. Deze man was een bekend kinderarts die later een opmerkelijke psychoanalyticus werd. Als een mens zijn nieuwsgierigheid verliest, vervagen volgens hem ook zijn vitale impulsen zoals creativiteit, spontaniteit en geluk.
Waarom gebeurt dit? Volgens Winnicott’s ervaring creëren sommige mensen een valse identiteit. Natuurlijk worden ze gefrustreerde wezens (Engelse link) die vastgeketend zijn aan hun routine, onopgeloste problemen en nog niet genezen trauma’s. In wezen scheidt hun apathie hen van hun stralende en authentieke zelf die ze verbergen.
Een onbevredigend leven vermindert iemands potentieel en hun motivatie vervaagt samen met hun humeur en hun nieuwsgierigheid.
Maak opnieuw verbinding met je nieuwsgierigheid
Iedereen is creatief en verbergt grote eventuele ontdekkingen in zich. Onze banen, studies en zelfs de manier waarop onze samenleving is ontworpen, verzwakken de nieuwsgierigheid echter volledig.
Nieuwsgierige mensen kunnen daardoor gevaarlijk zijn…door in staat te zijn het gevestigde te trotseren, het conventionele uit te dagen, dat wat als vanzelfsprekend wordt beschouwd en dat voor velen beter is ‘niet aan te raken’.
Het beeld verbetert echter wanneer we onze zintuigen openen en experimenteren. Je moet er dus achter komen wat je leuk vindt en het nastreven. Wat wekt je passie en interesses? Zou het niet geweldig zijn om de wereld door de lenzen van je innerlijke kind te zien en je weer opgewonden te voelen over je ontdekkingen?
We leven op dit moment in een wereld waar elke twijfel of vraag kan worden ingevoerd in online zoekmachines. De antwoorden die je door je eigen verkenning krijgt, zijn echter waardevoller.
Je moet je nieuwsgierigheid dus voeden door onderzoek te doen, te reizen, nieuwe mensen te ontmoeten en kritisch en afwijkend te denken. Tot slot moet je wakker worden en je gemotiveerde blik terugvinden.
Kijk daarom omhoog naar de sterren, volgens het advies van Hawking. Genees je verveling met nieuwsgierigheid, net zoals schrijfster Dorothy Parker dat deed.
Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.
- Gruber, M. J., Gelman, B. D., & Ranganath, C. (2014). States of Curiosity Modulate Hippocampus-Dependent Learning via the Dopaminergic Circuit. Neuron, 84(2), 486–496. https://doi.org/10.1016/j.neuron.2014.08.060