De nieuwe psychologie is gearriveerd

De nieuwe psychologie is gearriveerd

Laatste update: 23 oktober, 2019

De academische discipline psychologie is niet meer zoals deze ooit was. Twijfels over de wetenschappelijke integriteit ervan zijn na jaren van onderzoek eindelijk begraven. De psychologie krijgt vorm, en dat is iets goeds, en elke psycholoog en elke patiënt zal het hierover eens zijn.

Vandaag de dag gaat psychologie verder dan de diagnostische labels van de therapeutische benadering, dit door te streven naar holistischere werkwijzen. Als je denkt dat je hulp nodig hebt om jezelf lichter te voelen, zonder het gewicht van schuld, verdriet of wrok op je schouders, doe dan je voordeel met de nieuwe psychologie.

Nieuwe perspectieven op psychologie

Er is nog altijd sprake van wetenschappelijk rigorisme, maar het belangrijkste doel van de nieuwe psychologische therapieën is niet langer alleen het genezen van mentale stoornissen. Psychologische behandeling wordt steeds eclectischer. Het doet een poging om elke patiënt te voorzien van de middelen die hij persoonlijk nodig heeft om ervoor te zorgen dat zijn probleem niet zo een negatieve invloed is in zijn leven, zodat elke persoon kracht en spiritualiteit kan vinden.

Soms gaat het niet om het elimineren van problemen, maar om het versterken van de eigen krachten. Hoe meer we piekeren over het idee dat er iets mis is met ons, iets dat we direct moeten veranderen, hoe angstiger en zwakker we tegenover de last staan om iets te veranderen.

Psychologie

Eclecticisme dat geneest

De psychoanalyse heeft veel bijgedragen aan de relatie tussen patiënt en therapeut, het behaviorisme heeft ons de middelen gegeven om bepaalde gedragspatronen te ontwikkelen, en het cognitieve model heeft ons voorzien van een antwoord op de vraag: waarom verwerken we informatie zoals wij dit doen en waarom laat onze manier van denken ons lijden?

Al deze bewegingen in de psychologie, samen met andere minder bekende maar net zo belangrijke bewegingen (existentiële psychologie, gestalttherapie, systemische therapie etc.), hebben ons uitzonderlijk behulpzame middelen gegeven om een succesvolle therapie te creëren.

De som van psychologie en het vermogen van de patiënt

Veel concrete problemen, zoals slaapproblemen, bepaalde fobieën, paniekstoornissen etc. vragen om een specifieke soort therapie. De meeste mensen gaan echter in therapie voor problemen die minder specifiek zijn, zoals een verbetering van het gevoel van welzijn, het verminderen van verdriet en verbittering, het vinden van existentieel perspectief dat hen een bevredigender leven zal geven, etc.

Psychologie

Om oplossing te bieden voor deze mensen is het zaak dat we uit de verschillende klassieke stromingen in de psychologie verschillende middelen kiezen, maar ook dat we de aspecten die tegenwoordig in de therapie centraal staan benadrukken: waarden, experiëntiële vermijding, de relatie die iemand heeft met de eigen gedachten en gevoelens. We zouden tevens het menselijke lijden opnieuw moeten conceptualiseren, en moeten leren van bepaalde oosterse filosofieën.

Je goed voelen is veel beter dan je niet slecht voelen

Je goed voelen is niet iets wat je moet eisen of opleggen. Begrijpen dat je ook verder kunt zonder alles zo sterk te ervaren is de eerste stap om vooruit te komen en geleidelijk aan positieve gevoelens te creëren. Nieuwe psychologische therapieën streven ernaar om de patiënt in verbinding te brengen met zijn emoties en gedachten om de rol die deze in zijn leven spelen te veranderen.

Als we onze gedachten en gevoelens beschouwen als externe waarnemers, zullen we ons realiseren dat elk van hen een belangrijke functie vervult en we dus niet voor ze op de vlucht hoeven te slaan zodra zij zich voordoen. Ze zijn een deel van onze aard; we voelen ons goed als we volledig in het heden leven, zonder overstuur te raken omdat we iets anders willen.

Psychologie

Wanneer dit gebeurt hebben we het gevoel alsof alles past en hoeven we niet meer tegen het leven te vechten. In plaats daarvan doen we dingen die overeenstemmen met onze waarden en prioriteiten, waarmee we onze natuur gehoorzamen en ons laten meevoeren met de stroom van het leven. De nieuwe psychologie probeert de focus te veranderen, om meer aandacht te besteden aan de mensen, en om hun krachten te identificeren en gebruiken zodat ze hun moeilijkheden kunnen overwinnen.

5 ontroerende films die ons helpen herinneren wat echt belangrijk is


De inhoud van Verken Je Geest is uitsluitend bedoeld voor informatieve en educatieve doeleinden. Deze informatie vervangt niet de diagnose, het advies of de behandeling van een professional. Bij twijfel kun je het beste een betrouwbare specialist raadplegen.