We zijn niet meer wie we waren

We zijn niet meer wie we waren

Laatste update: 21 november, 2017

We zijn niet meer dezelfde mensen als we vroeger waren, toen alles zowel dichtbij als ver weg leek. We zullen nooit de mensen zijn die we vroeger waren, omdat het leven van ons vereist dat we veranderen. Niet zijn ‘wie we waren’ betekent dat we geluk hebben gehad met ervaringen die ons veranderd hebben en waar we van geleerd hebben.

Het is vaak makkelijk te bevestigen dat de mensen om ons heen zijn veranderd en daarmee ook de relatie die we met hen hebben. Andere keren vinden we het moeilijk om te begrijpen dat we zelf ook anders zijn geworden en te beseffen dat we een fout maken door naar het verleden te kijken met de ogen van vandaag.

Wanneer we zelf veranderen

Het is logisch om vast te stellen dat we onszelf meestal definiëren in termen van belangrijke gebeurtenissen die een stempel op ons hebben gedrukt en waarvan we weten dat we ze voor altijd zullen onthouden. Deze gebeurtenissen kunnen het resultaat zijn van interacties met de werkelijkheid, van een romantische teleurstelling, en zelfs de angst om een hypotheekbetaling onder ogen te zien.

Laten we bijvoorbeeld zeggen dat we een tijdje naar een ander land vertrekken. Daar zullen we ons moeten aanpassen aan de manier van leven van de mensen, aan de gewoonten die anders zijn dan onze eigen gewoonten en aan de perspectieven die onze geest openen. Of een ander voorbeeld zou kunnen zijn dat we geloven dat we een onvoorwaardelijke vriend gevonden hebben en erachter komen dat het niet waar is.

Of de ervaring nu goed of slecht is, het is genoeg om ons met gevoelens te vullen. We zullen nooit het ware geluk vergeten, noch zullen we onze teleurstellingen vergeten. Wat overblijft na afloop van de ervaring zal het model zijn van wat we nu zijn. Onze essentie is hetzelfde, maar wij niet.

Vrouw die vanuit een grote naar de donkere hemel kijkt

Wanneer onze sociale kring verandert

Als we als individu moeten veranderen, zullen anderen dat ook doen en dus ook alle relaties die we delen. Als onze sociale kring verandert – familie, vrienden, onze partner – is het handig om je aan te passen aan de veranderingen.

Het kan echter ook voorkomen dat de veranderingen leiden tot een breuk. We dachten dat we de mensen volledig kenden en we hielden er geen rekening mee dat je iemand nooit helemaal kunt kennen, omdat we voortdurend groeien.

“Maar wat wil je dat ik zeg? Tijd overwint alles. Het verslaat ons zonder mededogen, vreselijk en wreed.

Omdat je haar op een dag ontmoet op straat, ze kust je zachtjes op de wang en glimlacht – ‘ze wachten op me’ – en gaat weg.”

-Rodolfo Serrano-

Wanneer iemand uit onze sociale kring vertrekt, doet het ons veel pijn en het lijkt alsof onze wereld in elkaar stort. Alleen tijd en moeite stellen ons in staat om die persoon weer te vinden en te bevestigen dat de wond genezen is. Nogmaals zullen we ons realiseren dat we niet langer zijn wie we waren.

We zijn niet meer wie we waren

De tijd zet ons in beweging: het gaat over ons heen, het laat ons schudden, het leert ons, het ontmaskert ons en bovenal laat ons niet onverschillig zijn. In feite heeft elke dag, zelfs als het een verspilde dag lijkt, iets betekend. We nemen voortdurend beslissingen en wanneer we dat doen laten we ons meevoeren.

“Toen we dachten dat we alle antwoorden hadden, veranderden opeens alle vragen.”

-Mario Benedetti-

Vrouw die achterover gebogen staat en zo allemaal vlinders uit haar borst laat ontsnappen

Verdwijnen is prima, ook al ziet het er niet zo uit. Het maakt niet uit of we in de lucht verdwaald raken, zoals wanneer we ons op een wolk van blijvend geluk bevinden, of dat we verdwaald raken omdat we te lang op de grond zijn gebleven. Beide situaties zijn onze leraren geweest en ze hebben ons een beetje meer vorm gegeven, zowel lichamelijk als psychologisch.

Het is belangrijk dat we de moed hebben om onszelf te leren kennen en de zekerheid dat we weten hoe en wie we zijn. Op deze manier zullen we in staat zijn om onszelf volledig aan al het andere te geven en de kern van vreugde te vinden die ons vult. Met andere woorden, als we door onze veranderingen heen stralen, zullen we anderen helpen om met hun eigen glans te stralen.  This might interest you...

Je kunt een ander niet veranderen, alleen jezelf
Verken je geest
Lees het op Verken je geest
Je kunt een ander niet veranderen, alleen jezelf

Het veranderen van anderen is simpelweg niet mogelijk. Nee, in de echte wereld bestaan er maar twee opties: accepteer ze of neem afstand van ze.