Niemand kan zich in jouw schoenen plaatsen

Niemand kan zich in jouw schoenen plaatsen

Laatste update: 26 januari, 2017

Waarom is het zo moeilijk voor mensen om ons te begrijpen? Waarom kunnen ze onze stemmingswisselingen niet begrijpen? Vanwege één simpele reden: niemand kan zich in jouw schoenen plaatsen.

Maar vergis je niet. Dit geldt ook voor jou. Onze ervaringen, waar we echt doorheen leven en door lijden, zijn alleen bekend voor ons. Zelfs als je de ervaringen van een ander kunt begrijpen, zal je het nooit voelen in je botten of volledig kunnen bevatten.

Mijn weg zal altijd anders zijn dan die van jou, mijn schoenen zijn nooit dezelfde maat als die van jou. Niemand kan zichzelf in mijn schoenen plaatsen, net zo min als ik dat kan in de schoenen van een ander.

Het overwinnen van pijn helpt ons te groeien

Storm

We hebben vaak de pijn weg willen nemen van een andere persoon. En hoe geweldig zou het wel niet zijn als iemand hetzelfde voor ons zou kunnen doen! Als iemand ons zou kunnen bevrijden van die pijn die ons ongelukkig maakt.

Ieder van ons lijdt wel eens ergens onder. Het lijkt hard om dit te zeggen, maar we hebben veel negatieve ervaringen tijdens ons leven die ons aan het huilen maken, die ons depressief maken, die ons echt doen lijden.

Het overwinnen van al die pijn zal ons laten groeien en vooruit doen bewegen. Pijn is niet iets negatiefs, het is gewoon een gevoel.

“Pijn moet gehoord worden. Pijn moet uitgeput worden.”

-Bernardo Stamateas-

Pijn is uniek

Het is duidelijk dat mensen kunnen proberen te begrijpen wat er in je leven omgaat, waarom je pijn hebt, maar hun vermogen om je te begrijpen zal maar een klein deel hiervan uitmaken. Het grootste gedeelte van dit alles is waar je doorheen gaat en wat je zelf ervaart.

Je moet die pijn ervaren, je moet door dit lijden heen en in staat zijn om het te uiten zodat je kunt genezen. Zoals Bernardo Stamateus zegt, “pijn moet worden uitgeput.” Als je voelt dat je moet huilen totdat je geen tranen meer over hebt, doe het. Als het pijn moet doen totdat je je grenzen hebt bereikt, laat het pijn doen. Ja, deze schoenen zijn van jou en niemand kan zich hierin plaatsen. Houd dit in gedachten: niemand kan zich in jouw schoenen plaatsen.

De pijn moet naar buiten

Zwemmen

Soms proberen we te doen alsof we het niet moeilijk hebben, misschien omdat we er geen aandacht op willen vestigen of omdat we het willen bagatelliseren. Maar weet je wat? Vroeg of laat zal het toch naar buiten komen.

Je zal ontploffen, zelfs als je dit niet wilt. Hoe hard je het ook wil ontkennen, je zal het toch uiten. Misschien niet op de manier waarop je zou willen, maar dat is je eigen schuld. Je moet de pijn eruit laten; je moet je wonden laten helen.

Het negeren wat je voelt zal het probleem niet oplossen. Het zal het alleen maar uitstellen totdat alles instort.

Als je niet uitdrukt wat je voelt, als je niet met iemand praat die je vertrouwt, zal je ook niet van mensen kunnen verwachten dat mensen zullen proberen zich in jouw schoenen te plaatsen, ook al is dat toch niet mogelijk. Niemand zal zich bewust zijn van wat je doormaakt als je het niet vertelt of als je het niet uit. Ze kunnen er een idee van krijgen, maar misschien niet het juiste.

Hoewel we al gezegd hebben dat niemand zich in jouw schoenen kan plaatsen, kunnen ze ze wel lenen, niet zodat ze hetzelfde zullen ervaren als jij, maar zodat ze een idee kunnen krijgen van wat jij doormaakt. Natuurlijk zal het niet hetzelfde zijn, maar het zal anderen de kans geven je te begrijpen en je de steun te geven die je nodig hebt. Er zijn zeker veel schouders al doorweekt met jouw tranen, er zijn zeker veel handen die zich naar je uitstrekken zodat je kunt opstaan als je valt.

Het begrijpen van de pijn helpt

Niemand kan zich ooit in jouw schoenen plaatsen. Ze kunnen je begrijpen en waarde hechten aan wat je doormaakt, maar uiteindelijk is het jouw leven en jouw pijn. Alleen jij gaat erdoorheen, alleen jij kunt het overwinnen.

“Pijn is niet het probleem, het probleem is de emoties die niet zijn geheeld.”

-Bernardo Stamateas-

Praat erover, uit je pijn, deel het… Maar ga niet op zoek naar snelle verlichting, want alles komt met de tijd. Ga op zoek naar een beetje licht op deze weg die er nu donker uitziet.

Dit alles zal ervoor zorgen dat je pijn zo snel mogelijk geneest. Het is beter dan het negeren, het is beter dan verwachten dat de tijd het geneest, het is beter dan willen dat mensen zich in jouw schoenen plaatsen zonder dat ze weten wat jij doormaakt.

Fietsen

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.