Neurodermitis: oorzaken, symptomen en behandeling

Neurodermitis is een huidaandoening die gepaard gaat met een jeukend gevoel in verschillende delen van het lichaam. Welke andere symptomen brengt het echter met zich mee, waarom ontstaat het en hoe wordt het behandeld?
Neurodermitis: oorzaken, symptomen en behandeling

Laatste update: 22 juni, 2023

Neurodermitis is een veelvoorkomende chronische huidziekte. Het gaat om een jeukend gevoel op verschillende delen van het lichaam. Het is niet levensbedreigend, maar het kan leiden tot complicaties. Bovendien kan het aanzienlijke psychosociale gevolgen hebben en leiden tot slaapstoornissen en seksuele disfuncties.

Volgens een studie (Engelse link) van Jin-Gang et al. (2013) hebben patiënten met neurodermitis de neiging om slechte sociale vaardigheden en interpersoonlijke hulpbronnen te bezitten, en een gebrek aan flexibiliteit.

Bovendien kan hun algehele kwaliteit van leven slechter zijn. Wat weten we echter nog meer over neurodermitis? Wat zijn de symptomen, oorzaken en behandelingen?

Neurodermitis

Neurodermitis, ook wel lichen simplex chronicus genoemd, is een huidziekte die begint met een jeukende plek op de huid. Wanneer iemand aan neurodermitis lijdt, is hij geneigd vaak te krabben omdat zijn huid jeukt, maar dit maakt de jeuk alleen maar erger.

De jeuk-krabcyclus zorgt ervoor dat de aangetaste huid dikker en nog ruwer wordt. Bij neurodermitis kunnen er ook vlekken op de huid ontstaan. Ze verschijnen meestal op de dijen, enkels, polsen, onderarmen en nek.

Vrouw met veel jeuk

Verstoring van het dagelijks leven

Deze ziekte is niet potentieel dodelijk of besmettelijk, maar de jeuk die de patiënt voelt kan zo intens of terugkerend zijn dat het zijn dagelijks leven aanzienlijk verstoort. Het verstoort zelfs hun slaap en beïnvloedt hun kwaliteit van leven in het algemeen negatief.

Het kan ook hun seksualiteit aantasten. Volgens een onderzoek (Engelse link) van Mercan e.a. (2008) hebben patiënten met neurodermitis vaker seksuele problemen. Deze zijn zelfs hoger dan bij lijders aan psoriasis (een andere huidziekte).

Symptomen van neurodermitis

De meest voorkomende tekenen en symptomen van neurodermitis zijn de volgende:

  • Een of meer jeukende plekken op de huid.
  • Het verschijnen van een leerachtige of schilferige textuur op de aangetaste plekken.
  • Een of meer ruwe, verhoogde plekken, meestal donkerder van kleur dan de rest van de huid (bijvoorbeeld rood).

Het is ook een ziekte die andere gebieden in de buurt van de jeukende gebieden kan aantasten. Hieronder vallen de onderarmen, polsen, hoofd, nek, enkels en zelfs de anus, vulva en balzak.

De jeuk kan continu of discontinu zijn. Het kan ook meer of minder intens zijn, afhankelijk van de persoon en het tijdstip van de dag. Sommige lijders krabben zelfs terwijl ze slapen.

Bovendien kan neurodermitis de lijder emotioneel beïnvloeden. Volgens een onderzoek (Engelse link) van Bhatia et al. (1996) scoren patiënten met neurodermitis hoger op de schalen die gebruikt worden om depressie te beoordelen.

Oorzaken van neurodermitis

De oorzaak van neurodermitis is over het algemeen onbekend. Dat gezegd hebbende, is bekend dat het steeds terugkerende wrijven en krabben kan worden geïnitieerd door iets dat de huid eenvoudigweg irriteert. Bijvoorbeeld een insectenbeet of het dragen van strakke kleding.

Als de lijder aan het getroffen gebied krabt of wrijft, neemt de jeuk in hevigheid toe. Bovendien, hoe meer ze krabben, hoe meer het jeukt.

Huidziekten

Neurodermitis is ook in verband gebracht met andere huidziekten. Bijvoorbeeld een droge huid en psoriasis (Engelse link).

Andere gerelateerde factoren

Angst en stress zijn ook factoren die de kenmerkende jeuk van neurodermitis kunnen uitlokken.

Kan neurodermitis behandeld worden?

Het is moeilijk om de jeuk-krabcyclus die kenmerkend is voor deze ziekte te doorbreken en in veel gevallen is het een chronische ziekte. Het kan echter wel behandeld worden.

Het succes van de behandeling hangt af van de weerstand van de patiënt tegen de behoefte om te krabben of wrijven op de aangetaste plekken en de effectiviteit van de gebruikte medicijnen.

Er zijn bepaalde medicijnen, op recept of vrij verkrijgbaar, die de jeuk helpen verlichten. Het is ook belangrijk om alle factoren die het probleem in stand houden en verergeren op te sporen en weg te nemen.

Vrouw met neurodermitis

Behandeling van neurodermitis

De verschillende behandelingen voor neurodermitis hebben verschillende doelen. Sommige bestrijden de jeuk, terwijl andere het krabben voorkomen. Maar ze pakken allemaal de oorzaken van de ziekte aan. De verschillende soorten medicijnen die gebruikt worden zijn onder andere:

  • Geneesmiddelen tegen jeuk crèmes.
  • Geneesmiddelen om de jeuk te verlichten. Antihistaminica kunnen dit gevoel verminderen, vooral ‘s nachts.
  • Injecteerbare corticosteroïden.
  • Anxiolytische medicijnen om angst aan te pakken.
  • Medicijnpleisters. Bijvoorbeeld plaatselijke lidocaïne- of capsaïcinepleisters.

Daarnaast wordt fototherapie gebruikt. Soms kan het blootstellen van de aangetaste huid aan bepaalde soorten licht namelijk goed werken. Ten slotte wordt er op psychologisch niveau aan gewerkt zodat de lijder de bronnen van zijn stress en angst vermindert. Ze kunnen werken aan emotionele beheersing en het soort gedrag dat jeuk en krabben opwekt of juist voorkomt.

Neurodermitis is een huidziekte waarbij de lijder aanhoudend krabt. Dit kan complicaties veroorzaken. Bijvoorbeeld wondjes, bacteriële infecties, of zelfs littekens.

De jeuk die de patiënt met neurodermitis voelt kan de kwaliteit van zijn slaap, zijn seksuele leven en zijn algehele levenskwaliteit verstoren. Daarom moet je, als je last hebt van een van de symptomen ervan, naar je huisarts gaan.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.



Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.