Hoe je negatieve gedachtes positief maakt

Hoe je negatieve gedachtes positief maakt
Valeria Sabater

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Valeria Sabater.

Laatste update: 27 december, 2022

Het hebben van terugkerende, obsessieve negatieve gedachtes kan ons het gevoel geven ondergedompeld te zijn in een soort zwart gat. We zien het licht niet meer en kunnen niet anders dan ons hopeloos voelen. Daarom is kennis over hoe je negatieve gedachtes positief kunt maken niet alleen een behoefte.

Het is een overlevingsmechanisme. Door te leren hoe je dit kunt doen en dit toe te passen, kun je angstgevoelens verminderen. Zo kun je weer door met je leven!

Getrainde psychologen zeggen dat het hebben van tot 3 negatieve gedachtes per dag geen ramp is. Uiteindelijk gaat het er ook niet om dat je het leven door een rooskleurige bril ziet. Je hoeft de realiteit niet te vermijden en je angsten en zorgen je leven te laten dicteren.

Wat is sleutel tot dit proces? Jezelf niet laten meeslepen door gedachtes die het vaker wel dan niet onmogelijk maken om jezelf in staat te achten om moeilijkheden te overwinnen en te groeien.

Iedereen heeft dit wel eens meegemaakt. Soms worden we opgejaagd door gedachtes als: “je bent het niet waard,” “het gaat je niet lukken,” of “het maakt niet uit hoe goed je je best doet, je zult toch niet slagen.” We zijn allemaal menselijk en het is niet zo raar dat onze gedachtes soms even de weg kwijtraken en ons dwarsbomen.

Iets dat het wereldberoemde Neuroimaging Laboratory of the University of California liet zien, was dat iedereen per dag zo’n 70.000 gedachtes heeft. Veel hiervan lijken negatief, begrenzend en frustrerend van aard te zijn.

Nu is er eigenlijk slechts één ding dat we kunnen doen om die gedachten te overwinnen: ze accepteren en ze omdraaien. Laten we eens kijken hoe we negatieve gedachtes positief kunnen maken.

Vrouw met een wolk in haar handen

Leer negatieve gedachtes positief te maken

Een negatieve emotionele staat voedt zich met de negatieve gedachtes die het zelf produceert. Dit is iets dat we vaak wel begrijpen, maar niet snel opmerken. De reden hiervoor is dat we onszelf niet echt de tijd geven of niet de juiste strategieën toepassen die we nodig hebben om deze schadelijke emoties adequaat te bestrijden.

Een voorbeeld: wanneer we thuis komen na het werk, voelen we ons meestal uitgeput, verveeld en bezorgd. Vanwege het ongemak dat we voelen, negeren we deze emoties in plaats van dat we ze grondig onderzoeken.

Sommige mensen zijn het hier misschien niet mee eens, maar de waarheid is dat die zwarte gaten waar we in zinken alleen maar groter worden als we niet de controle nemen over deze situaties.

Deze negatieve emoties veranderen met de dag onze interne, emotionele balans en de kwaliteit van onze gedachtes. Ongemak en frustratie maken plaats voor die mentale patronen die alleen negatieve en obsessieve gedachtes produceren. Als ze niet onder controle gehouden worden, kunnen grotere problemen zoals depressie of angststoornissen de kop op steken.

Identificeer negatieve gedachten en accepteer ze zonder weerstand

In 2012 publiceerde the University of Rhode Island een erg interessante studie in het Psychology & Aging tijdschrift. Hun doel was om te ontdekken hoe negatieve gedachten elke leeftijdsgroep beïnvloedden.

De resultaten waren glashelder: het maakt niet uit of we jong of oud zijn. Deze psychologische realiteiten leiden tot pijn en zijn vaak de uitlokkende factor van allerlei aandoeningen.

Om negatieve gedachtes positief te maken, zijn de volgende elementen van belang:

  • Ten eerste is het belangrijk om negatieve dialoog te kunnen identificeren. Dit verrast ons misschien in het begin ondanks hoe overduidelijk deze stap misschien is. Vaker dan niet realiseren we ons namelijk niet hoe onderhevig we zijn aan obsessieve, begrenzende en negatieve gedachtes.
  • We moeten ze kunnen opsporen. Een dagboek kan hierbij erg behulpzaam zijn. Hierin kun je alles kwijt dat door de dag heen in je op komt. Het zal je hoe dan ook helpen meer bewust te zijn van je gedachten, wat het makkelijker maakt bij te houden hoe je je echt voelt.
  • Verberg of blokkeer negatieve gedachtes niet. Doe je best om ze te accepteren zoals ze zijn. Als je ze eenmaal opgemerkt en geaccepteerd hebt, zal het uiteindelijk makkelijker zijn om ze te transformeren.
Negatieve gedachtes opschrijven

Contrasteren, weerleggen en verzwakken

Is er een goede reden voor die negatieve gedachte? Heb je enig bewijs dat datgene wat je denkt ondersteunt? Je moet begrijpen dat alleen omdat je iets denkt, dat niet wil zeggen dat het echt is. Onze gedachtes kunnen ons bedriegen. Onze geest speelt vaak gemene spelletjes met ons en laat zich meeslepen door angst of de behoefte om in zijn veilige zone te blijven.

Hou je gedachtes bij en ga op zoek naar bewijs dat je gedachtes ofwel bewijs, ofwel tegenspreekt.

Herformuleer je denkproces op gepaste wijze

Het herdefiniëren van onze gedachtes op een gepaste wijze zou de negativiteit moeten verminderen. Welnu, het is belangrijk om dit op een correcte wijze te doen en je niet te richten op naïeve, onrealistische positiviteit. Laten we eens een paar voorbeelden hiervan opnoemen:

  • “Ik word straks ontslagen.” Tot zover is hier geen bewijs voor, ik heb goed werk geleverd. Aan de andere kant moet ik natuurlijk wel voorbereid zijn voor het geval ik verrast wordt en het tóch gebeurt. Het is belangrijk dat ik een een plan B heb voor het geval ik toch ontslagen wordt. Voor nu zal ik me echter richten op mijn werk en dit zo goed mogelijk doen.
  • “Volgens mij houdt mijn partner niet meer zoveel van me als voorheen.” Welk bewijs heb ik hier eigenlijk voor? Als ik dit echt geloof, is het hoog tijd  voor een serieus gesprek met hem/haar. Ik moet bovendien begrijpen dat relaties veel moeite en toewijding eisen en dat een negatieve houding zaken alleen zal laten verslechteren.
  • “Ik ben bang, ik heb het gevoel dat iets slechts staat te gebeuren.” Waardoor voel ik me zo? Gaat op dit moment iets fout in mijn leven? Ik moet in gedachten houden dat het best goed met me gaat en dat het met de mensen om mij heen ook goed lijkt te gaan. Ik zou mezelf moeten afleiden met iets waar ik van kan genieten. Misschien kan ik een nieuw project beginnen of iets doen waardoor ik me gemotiveerd voel.
Mislukking of succes

Laat alle negatieve emoties naar buiten komen en dompel jezelf onder in een wereld van positieve gedachtes

We zeiden in het begin al dat emoties de kwaliteit van je gedachtes bepalen. Een goede strategie om je verdwaalde geest — die al zo geobsedeerd is met negatieve, fatalistische gedachtes — terug op het juiste pad te brengen, is om positieve gedachtes te omarmen.

Je kunt een algehele, productieve verandering teweeg brengen door kleine veranderingen aan te brengen in je dagelijkse routine. Wees niet bang om een beetje vrije tijd toe te eigenen. Het zal je vast en zeker wat opluchting opleveren. Handige handelingen zoals mindfulness, artistieke therapieën of zelfs nieuwe mensen ontmoeten hebben elk zo hun verrijkende voordelen.

Onze geest kan negatief en destructief worden. Wanneer dit gebeurt, kun je het beste een raampje open zetten om de toestroom van zuurstof te bevorderen. Ontspan een beetje en meet een nieuw perspectief aan. We zouden moeten leren onze gedachtes onder controle te houden in plaats van dat ze controle over ons krijgen. 


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.