Nassim Taleb en de zwarte zwaan-theorie

Helaas heeft de wereld, met gebeurtenissen zoals de terroristische aanslagen in 2011 en WO I, talloze chaotische Zwarte Zwaan-gebeurtenissen meegemaakt. Wist je dat de Libanese geleerde en schrijver Nassim Taleb deze gebeurtenissen heeft voorspeld in zijn zwarte zwaan-theorie? Lees verder voor meer informatie.
Nassim Taleb en de zwarte zwaan-theorie
Valeria Sabater

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Valeria Sabater.

Laatste update: 27 december, 2022

De pandemie. Brexit. De sociale crisis in de Verenigde Staten. Terroristische aanslagen. De impact van technologie in ons leven. Nassim Taleb’s zwarte zwaan-theorie definieert veel van deze fenomenen die, zonder twijfel, onze persoonlijke, psychologische, economische en politieke balans hebben verstoord.

Veel mensen zijn het erover eens dat we leven door een periode die meer dan adequaat wordt weergegeven door deze theorie.

We leven absoluut in onvoorspelbare tijden. We ervaren voortdurend crises, maar lijken er nooit op voorbereid te zijn. Ze verstoren, verrassen en brengen ons uit evenwicht. Inderdaad, het is het soort dynamiek waar niemand van houdt.

Als er iets is waar wij, mensen, ons aan vastklampen, dan is het stabiliteit. In feite verdraagt ons brein veranderingen, onzekerheid en onverwachte gebeurtenissen niet zo goed. Dit is waarschijnlijk de reden waarom we de neiging hebben om in een routine te geraken.

We nemen het voor lief dat de stabiliteit van vandaag morgen zal blijven bestaan. In feite laten we geen ruimte voor chaos, de mogelijkheid van een ramp, of een 180º verandering.

Echter, figuren als Nassim Taleb moedigen ons aan om ons hiervan bewust te worden. Hij stelt dat we ons ervan bewust moeten zijn dat het onverwachte altijd om de hoek ligt en dat we daarop voorbereid moeten zijn.

Nassim Taleb

Nassim Taleb’s zwarte zwaan-theorie

Als je de term zwarte zwaan hoort, denk je misschien aan de gelijknamige psychologische horrorfilm uit 2010 met Natalie Portman in de hoofdrol. Elke expert in economische risico’s is zich echter zeer bewust van deze metafoor in het dagelijks leven.

De Libanese essayist Nassim Taleb introduceerde de zwarte zwaan-theorie voor het eerst in zijn boek The Black Swan: The Impact Of The Highly Improbable, in 2008. Zijn theorie is eenvoudig. Het gaat over het feit dat de wereld sterk wordt beïnvloed door zeldzame gebeurtenissen die moeilijk te voorspellen zijn. Zijn voorstel is toegespitst op de wereld van de markten en economische investeringen.

Sinds de publicatie van zijn werk is men zijn zwarte zwaan-theorie echter op vele gebieden gaan integreren. Dat komt omdat we niet kunnen ontdekken dat het dagelijkse leven wordt gekenmerkt door gebeurtenissen die onverwacht komen.

Zowel de grote publieke podia als de meest private en persoonlijke sferen worden door dit soort gebeurtenissen bepaald. Gebeurtenissen die ons op het verkeerde been zetten, de grond onder onze voeten doen schudden, en waarvoor we niet altijd de middelen hebben om ze het hoofd te bieden.

Hier zijn de componenten van Nassim Talebs zwarte zwaan-theorie.

Het zijn gebeurtenissen met een lage waarschijnlijkheid

Veel van de dingen die gebeuren, zijn natuurlijk mogelijk. Toch voorziet bijna niemand ze. Daarom worden ze niet als waarschijnlijk beschouwd, en nog minder onmiddellijk. Nassim Taleb formuleerde deze theorie op basis van een ervaring die de ontdekkingsreizigers in de zeventiende eeuw opdeden toen ze in Australië aankwamen.

Tot dan nam men aan dat alle zwanen wit waren. Toen zij Australië bereikten, ontdekten zij echter dat er ook zwarte zwanen bestonden. Op dezelfde manier denkend, weten wij nu allemaal dat er zwarte zwanen zijn.

We nemen echter aan dat we ze nooit zullen zien. Hetzelfde gebeurt met tegenslagen, crises en rampen. We weten dat ze kunnen gebeuren, maar we verwachten niet dat ze morgen of zelfs overmorgen zullen gebeuren.

Ze hebben een grote impact

Wanneer een zwarte zwaan arriveert, verandert alles. Hij brengt bijna elk scenario aan het wankelen: het sociale, het economische, het politieke en zelfs het culturele. In feite verandert alles. De golven van de impact ervan bereiken immers bijna elk gebied van onze werkelijkheid. Bovendien heeft zij de neiging ons onverwacht te treffen wanneer wij niet over middelen of coping-strategieën beschikken.

Voorspelbaarheid achteraf

Dit kenmerk is opvallend en is ongetwijfeld door velen van ons ervaren. Het is het feit dat, wanneer de crisis zich eenmaal heeft voorgedaan, er nooit een tekort is aan deskundige en niet zo deskundige meningen van mensen die het blijkbaar hebben zien aankomen. Erger nog, zij zullen beweren dat de ramp vermeden had kunnen worden.

Zwarte zwaan

In complexe tijden zijn er altijd zwarte zwanen

Epidemiologen waarschuwen al vele jaren voor het ontstaan van nieuwe pandemieën. Daarom ervaart de wetenschappelijke gemeenschap de huidige situatie niet in de termen van de zwarte zwanen theorie. Hetzelfde gebeurt met gebeurtenissen als Brexit, de toename van terrorisme, of de manier waarop technologieën ons leven veranderen.

Het is waar dat er gebeurtenissen zijn die volkomen onverwacht gebeuren. Gebeurtenissen die nul kans lijken te hebben om te gebeuren. Er zijn echter bepaalde dynamieken en realiteiten die ons dagelijks aanwijzingen geven. Die geven aan hoe waarschijnlijk het is dat dergelijke gebeurtenissen in werkelijkheid plaatsvinden.

Hoewel het dus waar is dat veel van de dingen die de laatste tijd zijn gebeurd (en die zullen gebeuren) niet kunnen worden vermeden, moeten we erop voorbereid zijn ze aan te kunnen.

Daarom moeten we ons mentaal voorbereiden en onszelf in staat stellen te aanvaarden dat de wereld onvoorspelbaar is. Dit zal ons in staat stellen tegenslagen wat beter het hoofd te bieden.

Het is geen gemakkelijke opgave. Toch is het een mechanisme dat we allemaal kunnen ontwikkelen. Bovendien is het een vaardigheid die ons ongetwijfeld in staat zal stellen veel succesvoller door dit bijzondere tijdperk te navigeren. Een tijdperk waarin zwarte zwanen de ongelukkige neiging hebben om steeds vaker op te duiken.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • Taleb, Nassim (2011) El cisne negro. El impacto de lo altamente improbable. Madrid: Paidós

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.