Naar de wereld kijken door de lens van trauma

De de lens van trauma stellen ons in staat te begrijpen hoe ervaringen uit het verleden die ons beschadigd hebben ons heden beïnvloeden. Hun rol is bijzonder belangrijk, want het herkennen van de rol die ze spelen is het eerste deel van het trauma genezingsproces.
Naar de wereld kijken door de lens van trauma
Angela C. Tobias

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Angela C. Tobias.

Laatste update: 10 januari, 2023

We bekijken de wereld door de lens van trauma als gevolg van gebeurtenissen uit het verleden die al onze persoonlijke grenzen overschreden. Welke gebeurtenissen kunnen echter een trauma vormen? Hoe manifesteert het zich onbewust in onze geestelijke gezondheid?

In dit artikel zullen we proberen je dichter bij het begrip trauma te brengen. We gaan in op hoe het zich kan manifesteren en je leven kan beïnvloeden, ondanks het feit dat de gebeurtenis in de tijd is verdwenen. Het eerste deel van het trauma genezingsproces begint met bewustwording.

Trieste vrouw
Naar de wereld kijken door de lens van het trauma vervormt de werkelijkheid, omdat we leven door onze wonden die voortkomen uit het trauma.

Trauma betekent lijden

Vaak stellen we ons, als we over trauma praten of denken, gebeurtenissen voor met een extreem gevoelige inhoud of situaties van blootstelling aan geweld, in welke vorm dan ook. Hoewel deze gebeurtenissen potentieel traumatisch zijn, zijn ze niet noodzakelijk voor het ontstaan van een trauma.

Trauma bestaat uit gebeurtenissen die in het verleden een enorme invloed op ons hebben gehad en die ons nu in ons leven hinderen. Zelfs al is elke reële dreiging die ermee samenhangt verdwenen. Het zijn persoonlijke ervaringen die onze persoonlijke hulpbronnen en de omgang met problemen die we hadden te boven gingen en onze geestelijke gezondheid beschadigen.

Niet iedereen die een zeer stressvolle gebeurtenis meemaakt, zoals misbruik of een natuurramp, zal echter een trauma ontwikkelen. Ook de aard van de gebeurtenis zelf bepaalt niet of het voldoende is om een trauma op te lopen.

In feite is het veel nauwkeuriger om het traumatische potentieel van een bepaalde gebeurtenis te begrijpen als we die contextualiseren door de ervaringen van het individu en het verslag dat zij daarvan hebben gegeven.

Kijken door de emotionele wonden

Kijken door de lens van het trauma vervormt de werkelijkheid. Het stelt ons niet in staat het ‘hier en nu’ te zien. In feite vormt trauma een gruwelijke angst dat situaties uit het verleden die ons schade hebben berokkend zich opnieuw zullen voordoen.

Ons lichaam creëert deze lenzen als verdedigingsmechanismen om ons te beschermen tegen het soort werkelijkheid dat we interpreteren als bedreigend en gevaarlijk.

Als je een zeer traumatische relatie hebt gehad -bijvoorbeeld van misbruik-, het soort waarin je het gevoel had dat je jezelf niet kon redden, kun je aangeleerde hulpeloosheid ontwikkelen.

In dit soort gevallen betekenen je de lens van trauma dat elke mogelijke partner die zich aandient door jou met argwaan wordt bekeken. Het zal je alarmbellen doen rinkelen. In feite worden elementen uit je verleden geprojecteerd in je nieuwe werkelijkheid.

Je emotionele wonden beschadigen je, waardoor je de ervaringen die je overweldigen opnieuw beleeft. Ze stellen je niet in staat om nieuwe kansen die in je leven verschijnen te accepteren. Je lichaam houdt een winterslaap, waardoor er genoeg ruimte is om al je pijn in te passen.

Traumagerelateerde aandoeningen

Als patiënten met een trauma aankomen voor een consult, kunnen ze zich vaak overweldigd en verward voelen over wat er gebeurt. Ze brengen hun ongemak misschien niet eens in verband met de traumatische gebeurtenis in kwestie. Hun geest beschermt hen en verbergt het trauma in hun onbewuste tot ze zich klaar voelen om het te integreren.

Trauma heeft miljoenen gezichten en manieren om zich te manifesteren. Hier zijn echter enkele van de meestvoorkomende bij patiënten die therapie volgen.

  • Diverse slaapstoornissen. Slapeloosheid, overmatig slapen en gebruikelijke nachtmerries. Als we slapen is dat een van de weinige momenten waarop onze bewuste geest rust en zijn we overgeleverd aan ons onbewuste. Het onbewuste onthoudt trauma’s en die kunnen zich uiten in nachtmerries of moeite met inslapen.
  • Diverse angstige symptomatologie. Zoals we al eerder zeiden, is trauma in wezen angst en angst ook. Daarom is het gebruikelijk dat mensen met dit soort ongemak symptomen ontwikkelen als nervositeit, prikkelbaarheid, intense angst, hartkloppingen, somatisatie, enz.
  • Verschillende gevoelens, zoals schaamte en schuldgevoel. Bepaalde traumatische gebeurtenissen zorgen er vaak voor dat mensen zichzelf de schuld geven van wat er gebeurd is. Bovendien willen ze misschien niet dat het aan het licht komt, omdat ze zich mateloos schamen. Deze gewaarwordingen kunnen het trauma chronischer maken, omdat ze niet in staat zijn om hulp te vragen.
Man in therapie
EMDR is een van de meest effectieve therapieën voor trauma.

Trauma geneest ook als er een litteken is

De aard van het trauma veroordeelt de lijder tot posttraumatische stress. De betekenissen en ervaringen zijn uniek. Sterker nog, vaak kent alleen de lijder zelf ze. Alleen door diep respect en empathie kan het genezingsproces beginnen.

De de lens van trauma zelf is niet de vijand. In feite zijn ze een natuurlijk en beschermend mechanisme van de geest. Er ontstaan echter problemen als we deze lenzen lange tijd dragen en onze perceptie van de werkelijkheid volledig vervormen.

Vaak zijn patiënten zich er niet van bewust dat het trauma er is, omdat het verschillende gezichten heeft. Dit komt door een onbewuste besparing van middelen. Daardoor zullen we ons het trauma pas herinneren als het vindt dat we er klaar voor zijn. Het is als een adrenalinestoot van krijgers, die hun wonden pas opmerken als de strijd voorbij is.

Trauma’s genezen met zorg, respect en aandacht, en vooral met empathie. De wond is immers waarschijnlijk veroorzaakt door de afwezigheid van empathie bij anderen. Empathie is een van de meest effectieve genezingsmethoden en wordt gebruikt in humanistische therapieën en EMDR (Spaanse link). Emotioneel trauma laat, zoals elke wond, altijd een litteken achter. Het herinnert ons niet alleen aan wat er is gebeurd, maar ook aan hoe sterk we waren en hoe we het hebben overleefd.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • Leeds, A. M. (2009). Resources in EMDR and other trauma-focused psychotherapy: A review. Journal of EMDR Practice and Research3(3), 152-160.
  • Shapiro, E. (2009). EMDR treatment of recent trauma. Journal of EMDR Practice and Research3(3), 141-151.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.