Mythes, waarheden en halve waarheden over marihuana

Marihuana wordt niet alleen als recreatieve drug gebruikt, maar beschikt ook over medicinale eigenschappen. Het werkt als pijnstiller en antidepressivum.
Mythes, waarheden en halve waarheden over marihuana
Gema Sánchez Cuevas

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Gema Sánchez Cuevas.

Laatste update: 22 oktober, 2021

De eerste misvatting over marihuana is dat er eigenlijk niet in het enkelvoud, maar in het meervoud over moet worden gesproken. Er zijn namelijk miljoenen soorten.

Niet alle soorten hebben dezelfde kwaliteiten. In feite zijn de effecten die het produceert zeer verschillend, afhankelijk van de soort waar het vandaan komt.

Een andere veel voorkomende fout is proberen om de effecten die het heeft op het gedrag van een persoon te veralgemenen. Net zoals een hamburger voor de ene persoon volledig onschadelijk kan zijn, kan het voor een ander juist tot een crisis leiden, zelfs de dood. Hetzelfde geldt voor marihuana.

Cannabis wordt steeds meer begrepen als een zeer interessant en veelzijdig geneesmiddel, met veel minder toxiciteit dan sommige farmaceutische producten die het vervangt.”

-Lester Grinspoon, hoogleraar Psychiatrie aan de Harvard Medical School-

Wat waar is, is dat de consumptie van marihuana is gestegen, en nog meer kan stijgen, na de legalisatie van dit middel in veel landen.

En het is meer dan een kwestie van ‘goed’ of ‘slecht’. In plaats daarvan hangt alles af van de omstandigheden, motivatie en omgeving rond het gebruik.

Soorten marihuana en hun effecten

Er zijn veel soorten marihuana. Er zijn echter drie grotere groepen. Dit zijn: Cannabis sativa, Cannabis sativa forma indica, en Cannabis ruderalis.

De eerste wordt geteeld in Amerika, Azië en Afrika. Meestal heeft het stimulerende effecten, wat leidt tot een positievere stemming en meer eetlust.

Als tweede wordt Cannabis Indica geteeld in India en Pakistan. Het heeft een ontspannend effect en wordt ook gebruikt om lichamelijke pijn te verminderen, vooral in spieren of botten.

Tot slot komt Cannabis ruderalis voor in Siberië en Liberia. Het beschikt ook over kalmerende effecten.

Uit deze drie belangrijkste rassen zijn andere soorten ontstaan, de zogenaamde hybriden. Er zijn er miljoenen.

De effecten hiervan zijn afhankelijk van de combinatie. Ze variëren van bijna giftig tot verfijnd voor medicinaal gebruik.

Een aantal waarheden over marihuana

Marihuana heeft op bepaalde gebieden een slechte reputatie gekregen, en te veel goede publiciteit op andere gebieden. Er wordt bijvoorbeeld gezegd dat het onschadelijk is, wat niet waar is.

Lichamelijk gezien kan het roken van marihuana dezelfde effecten op de longen hebben als tabak. In beide gevallen is er verbranding en komen er teerdeeltjes in het ademhalingsstelsel terecht. Dit kan kanker en andere ziekten veroorzaken.

Bovendien kan overmatig gebruik en langdurig gebruik neuronen beschadigen. Dit beïnvloedt het geheugen en de concentratie.

In feite, hoewel velen het tegenovergestelde beweren, belemmert marihuana het geheugen en aandachtsvermogen. Daarom mag je onder de invloed geen risicovolle activiteiten uitvoeren.

Medicinale marihuana

Bijna alle soorten marihuana zijn zeer effectief tegen pijn. Omdat het een kalmerend middel is, is het handig voor spier- of zenuwpijnen.

Het is ook zeer goed voor mensen die chemotherapie doormaken. Het vermindert de misselijkheid en de pijn die deze procedures veroorzaken.

Marihuana is ook een ontspannend middel. Dit is ongetwijfeld de belangrijkste reden waarom miljoenen mensen ter wereld het gebruiken, hoewel het in de meeste landen nog steeds illegaal is. Deze plant werkt namelijk als een antidepressivum.

Sommige mythen over marihuana

Er wordt gezegd dat marihuana verslavend is, maar dit is niet waar. Of tenminste niet vanuit lichamelijk oogpunt.

Mensen die de neiging hebben tot verslaving, kunnen echter een sterk afhankelijkheid ontwikkelen. Als er genetische factoren zijn die chemische afhankelijkheid veroorzaken, wordt marihuana bijna altijd de eerste toegang tot alle soorten psychoactieve drugs.

Het positieve recreatieve gebruik van marihuana hangt af van de persoon. Aan de ene kant, als je het met mate gebruikt, helpt het je om te ontspannen en je te stabiliseren.

Aan de andere kant, als er sprake is van dwangmatige consumptie, zal dat vroeg of laat problemen veroorzaken.

Jongen die een joint draait

Soms schrijven mensen marihuana vermogens toe die het niet heeft. Men zegt bijvoorbeeld dat het de creativiteit verhoogt. Dat is echter niet het geval.

Wat het wel doet toenemen zijn visuele en auditieve waarnemingen, maar aangezien het tegelijkertijd de concentratie belemmert, resulteert dit niet in een betere creativiteit. In feite vertraagt het dit zelfs.

Marihuana kan, net als andere planten in zijn soort, bijdragen aan de gezondheid en geluk. De illegale status die het heeft in veel landen is misschien wel het grootste gevaar, omdat er daardoor ook geen kwaliteitscontrole is.

Daarom zijn er helaas veel vervalste vormen beschikbaar. Slecht gemaakt, of slecht geconsumeerd, kan het een krachtig gif worden.

Integendeel, als mensen het op een verantwoorde manier kweken, verkopen en gebruiken, kan het juist een waardevol hulpmiddel worden voor de lichamelijke en emotionele gezondheid van mensen met bepaalde aandoeningen.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.