Misschien wil ik je WhatsApp-berichten niet beantwoorden...

Misschien wil ik je WhatsApp-berichten niet beantwoorden...

Laatste update: 08 augustus, 2017

De emotionele dwang waaraan we worden onderworpen door berichten-apps zoals WhatsApp vernietigt de principes van goede communicatie. Het is niet ongewoon dat er tientallen conflicten ontstaan met mensen die een bepaalde flow in hun berichten vereisen.

Niemand is verplicht om te antwoorden, maar we worden vaak onder druk gezet om dit wel te doen. Dit verandert onze pogingen tot communicatie in een waar avontuur.

Daarom zouden we ons moeten beroepen op onze technologische rechten en onze verlangens moeten waarderen. Jezelf verplichten om te voldoen aan andermans verwachtingen zal je uiteindelijk uitputten, je vergiftigen en je identiteit vervagen.

Wie heeft niet het gevoel te worden beoordeeld op de manier waarop hij/zij berichten beantwoordt? Wie is er niet onder druk gezet of opgejut door anderen? Wie heeft niet het gevoel dat sociale media inbreuk maakt op onze privacy?

Appjes

Antwoorden of niet: het is jouw beslissing

Jij hebt het recht om niet te antwoorden als je daar geen zin in hebt of om te antwoorden wanneer het jou uitkomt. En je zou ook je recht moeten uitoefenen om op de sociale platforms te plaatsen wat je wilt.

Er zijn genoeg voorbeelden van mensen die besloten hebben om een pauze te nemen en de wereld van WhatsApp en andere applicaties te verlaten, met als doel om de lasten op hun levens te verlichten en zichzelf een beetje rust te geven. Maar hierdoor krijgen ze kritiek en vele vragen van anderen te verduren. Veel mensen zullen je laten geloven dat niet antwoorden ‘asociaal’ of ‘onaardig’ is, maar het enige wat je eigenlijk doet, is je rechten uitoefenen.

We moeten niet luisteren naar de tirannie van nieuwe technologieën, want anders zijn we slechts onze eigen vrije wil aan het vernietigen.

Tunnel

De psychologische kwetsbaarheid van WhatsApp

Waar we het in dit artikel over hebben, beïnvloedt niet iedereen evenveel. In werkelijkheid hangt psychologische kwetsbaarheid voornamelijk af van de persoonlijkheid of emotionele statussen die de persoon op dat moment definiëren.

Er zijn vele onderzoeken verschenen die de verslaving en het onjuiste gebruik van nieuwe technologieën proberen uit te leggen. Deze onderzoeken wijzen persoonlijke karakteristieken aan zoals:

  • Laag zelfbeeldmensen met weinig zelfvertrouwen hebben de neiging om bevestiging van anderen te zoeken en hebben een grote behoefte aan sociale goedkeuring. Als gevolg van deze behoeftes komt het vaak voor dat ze hun telefoons onjuist gebruiken.
  • Extravert: extraverte mensen hebben de neiging om bepaalde sociale situaties op te zoeken die zullen resulteren in het ongepaste gebruik van hun telefoons.
  • Impulsiviteit: een gebrekkig vermogen tot het reflecteren op de consequenties van een actie voordat je deze uitvoert, lijkt vaak te resulteren in ongepast gedrag jegens anderen.

Hierna is het makkelijk te begrijpen dat mensen die erg afhankelijk van technologie zijn en die anderen hierdoor druk opleggen door sociale netwerken, beschikken over ten minste een van de karakteristieken die hierboven genoemd worden. Laten we niet vergeten dat sociale druk is aangeleerd en dat de behoefte om in permanent contact te staan met anderen een totaal subjectieve perceptie van nabijheid bevordert.

Communicatie via Telefoons

Het is daarom essentieel om dit in ogenschouw te nemen en te onthouden dat als iemand je niet beantwoordt, dat niet betekent dat deze persoon je niet waardeert of geen relatie met je wil hebben. Hij/zij kan aan het slapen, tv aan het kijken, een boek aan het lezen, eten, ademen of simpelweg aan het leven zijn.

Misschien heeeft hij/zij even geen zin om te antwoorden of denkt hij/zij niet dat het noodzakelijk is. Maar het zou je niet angstig of nerveus moeten maken en je kunt er niets uit opmaken. Het betekent niet dat je meer of minder belangrijk voor hem/haar bent. De gezondste les die je kunt leren van dit alles, is dat andere mensen vrij zijn om te doen wat ze willen. We kunnen allemaal kiezen of we slaaf van de technologie willen zijn of niet.

We zijn niet verplicht om makkelijk traceerbaar te zijn of klaar te zijn om op elk moment een gesprek te hebben. Jij zou controle moeten hebben over je leven, niet sociale media. Als je erover nadenkt en assertief grenzen stelt, zul je een heerlijk gevoel van emotionele vrijheid voelen.